L’Ajuntament publica al web de transparència tot el detall de les operacions d’endeutament municipal : Servei de Premsa

L’Ajuntament publica al web de transparència tot el detall de les operacions d’endeutament municipal

02/04/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Barcelona culmina el treball d’anàlisi intern del procés d’endeutament que ha permès analitzar el circuit d’endeutament

L’Ajuntament publica la informació de totes les operacions vigents al web de Transparència, amb informació addicional que va més enllà del que estableix la llei. Es mostrarà el detall de totes les operacions municipals a 31 de desembre de 2017, les entitats que fan els préstecs, així com les condicions de les operacions

Seguint les recomanacions, s’elaborarà un Manual de Procediment Intern que facilitarà la gestió i el control de les operacions, atenent als principis de concurrència, publicitat, transparència, no discriminació i igualtat de tracte

També s’establirà una relació d’entitats financeres col·laboradores, mitjançant concurrència pública, i es pren el compromís de fer ho públic, així com, el resultat de les ofertes que presentin

L’endeutament de l’Ajuntament de Barcelona es manté en els 835,5 milions d’euros a finals del 2017, la xifra més baixa de la última dècada assolida fa dos anys i una de les més baixes de les ciutats espanyoles en rati d’endeutament

Tota la informació es pot consultar a http://governobert.bcn.cat/estrategiaifinances/ca/endeutament

L’Ajuntament de Barcelona ha finalitzat el treball d’anàlisi del procés endeutament, un treball de revisió intern de les operacions municipals, i ha penjat al Portal de Transparència tota la informació. Anirà, per tant, més enllà de l’acompliment de la Llei 19/2014 de Transparència i oferirà informació amb tot el detall de les operacions municipals per incrementar el control ciutadà de la gestió financera municipal.

L’Ajuntament de Barcelona ja és de les ciutats que aporta major informació del seu endeutament. No obstant això, i fruit d’aquest treball de control intern i de les recomanacions que se’n deriven, es publicarà el detall de l’endeutament de les Entitats que conformen el Grup Ajuntament, la composició del deute pel tipus d’interès, les entitats prestadores, les condicions de les operacions i la seva finalitat.

L’endeutament de l’Ajuntament de Barcelona a 31/12/2017 es manté en 835,5 milions d’euros assolit a finals del 2015, la xifra més baixa de la darrera dècada, i una de les més baixes en rati d’endeutament, si es compara amb la resta de ciutats espanyoles. Més enllà de mantenir l’actual nivell d’endeutament, el principal canvi introduït pel Govern municipal ha estat el tipus d’entitats amb qui es formalitzen o renegocien les operacions que vencen, prioritzant ara els Bons Verds i Socials, la banca ètica, la banca pública (BEI) per davant de la banca tradicional. En concret, les noves operacions financeres de l’any 2017 per un valor global de 126.125.000€, corresponen un 28% a l’emissió de Bons Verds i Sostenibles, un 32% a banca pública, un 18% a banca ètica i 22% a banca tradicional.

 

Situació de l’Endeutament

 

Recomanacions per tal de millorar els procediments i la transparència de les operacions

Els objectius d’aquest treball d’anàlisi intern, elaborat per la Direcció de Serveis d’Auditoria Interna, han consistit fonamentalment en la síntesi i anàlisis dels actuals circuits de concertació d’operacions d’endeutament, la normativa d’aplicació, la revisió dels expedients de les operacions amb saldo viu a 31 de desembre de 2016 i el seu reflex comptable.

El treball conclou proposant un sèrie de recomanacions amb la finalitat de millorar els procediments, la transparència i la fiabilitat de la informació de la gestió pública en aquets tipus d’operacions que inclouen, d’una banda passius financers (operacions de crèdit, deutes representats en valors) i de l’altre avals.

El Govern municipal es compromet a fer-les efectives. A banda de publicar la informació addicional, s’estableix la necessitat d’elaborar un Manual de Procediments Intern que permeti reduir el risc de la dispersió normativa, facilitar la gestió i el control, sistematitzant els treballs i traspassar el coneixement de les persones a l’organització.

Aquest manual permetrà, entre altres coses, definir els circuits per la tramitació de les operacions d’endeutament i determinar el procés de selecció de les ofertes, atenent sempre als principis de concurrència, publicitat, transparència, no discriminació i igualtat de tracte.

Així mateix aquest manual establirà la documentació mínima que ha de contenir un expedient, així com, els procediments i la periodicitat de revisió d’aquells saldos comptables considerats en la normativa com a passius financers. Tot plegat, un exercici que incrementa el control ciutadà a la gestió financera municipal.

Atesa la voluntat de l’administració municipal d’actuar d’acord a l’interès públic, s’establirà una relació d’entitats financeres col·laboradores, mitjançant concurrència pública i es pren el compromís de fer-ho públic. En una fase posterior, i ja en el moment de contractar les operacions financeres, es convidarà a les entitats seleccionades en la primera fase a presentar ofertes que s’avaluaran segons els criteris de selecció predeterminats. El resultat d’aquesta fase també haurà de ser publicat.

http://governobert.bcn.cat/estrategiaifinances/ca/endeutament





Paraules clau

ajuntament/ economia/ govern/