Nou Barris inaugura el nou casal de barri de la Trinitat Nova : Servei de Premsa

Nou Barris inaugura el nou casal de barri de la Trinitat Nova

07/04/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El districte dona la benvinguda a l’equipament amb una festa d’inauguració aquest dissabte que compta amb la participació de la regidora Janet Sanz i el veïnat i entitats del territori

L’equipament, que ha comptat amb una inversió de 2,4 milions d’euros, consta d’una sala d’actes polivalent, diverses sales taller, bucs d’assaig, una sala de reunions i un pati interior, entre altres espais

S’ubica davant la Casa de l’Aigua, que a partir d’aquest diumenge estrenarà les visites guiades al túnel que la connecta amb la Casa de l’Aigua de la Trinitat Vella, a Sant Andreu

El nou casal de barri de la Trinitat Nova, a Nou Barris, ja s’ha estrenat. Els veïns i veïnes donen la benvinguda a l’equipament aquest dissabte amb una festa d’inauguració que ha comptat amb la participació de la regidora del districte, Janet Sanz, la Taula Oberta de Trinitat Nova i l’Associació de Veïns de la Trinitat Nova. A més, durant tota la jornada hi ha portes obertes al casal i s’organitzen animació i jocs infantils, un dinar popular, tallers i concerts.

 

 

El casal de barri està situat davant la Casa de l’Aigua, a l’illa compresa entre els carrers de Palamós, Garbí i S’Agaró, i dona resposta a una reivindicació històrica del teixit associatiu i veïnal del territori. Així doncs, a partir d’ara la Trinitat Nova disposa d’un nou espai sociocultural i de proximitat per dur a terme les iniciatives de les entitats del barri i millorar la qualitat de vida dels ciutadans.

El projecte ha comptat amb un pressupost de 2.417.226 euros, i s’ha construït un edifici integrat en l’entorn i amb diversos espais per fer-hi activitats. Aquest nou edifici i la urbanització de l’entorn s’han dissenyat de manera que s’entrelliguin i els recorreguts i camins, les cobertes i les places acostin els ciutadans a Collserola i converteixin l’espai en un mirador de la ciutat.

El centre disposa de 1.012 m2 dividits en dues plantes. La planta inferior s’integra en l’espai públic, ja que els paviments de la urbanització fan de coberta de l’edifici. En aquest pis hi ha un accés principal al recinte, al qual s’accedeix des d’una nova plaça situada al carrer de S’Agaró.

L’entrada principal condueix als espais funcionals del casal, que inclouen quatre sales taller, dos bucs d’assaig, una cabina de gravació i banys i vestidors. També hi ha una sala d’actes, una sala polivalent i d’exposicions, un pati interior, la recepció, l’administració, un taller de cuina i una sala de reunions.

A la planta superior hi ha un bar. Aquesta planta s’obre a la part superior de l’àmbit de les sales taller, i la coberta d’aquesta zona s’ha urbanitzat com a extensió natural del mateix carrer de S’Agaró, de manera que s’hi genera una segona plaça que actua com a mirador de la Casa de l’Aigua.

 

Un edifici plenament sostenible

Al llarg de tot el projecte constructiu s’han tingut en compte criteris d’eficiència energètica que fan del casal de barri un edifici plenament sostenible i amb una qualificació energètica d’A. Així, inclou un camp de plaques fotovoltaiques a la coberta superior destinades a l’autoconsum. I compta amb un sistema de climatització geotèrmica que redueix substancialment el cost de funcionament.

El mateix disseny de l’edifici i la seva relació amb l’entorn fa que bona part dels usos es desenvolupin per sota de la cota de carrer, de manera que el terreny actua com a aïllant i permet reduir les pèrdues energètiques. També s’ha incorporat un conjunt de claraboies que garanteixen l’entrada de llum natural a tots els espais i que es complementen amb una il•luminació de suport que utilitza íntegrament la tecnologia LED.

 

Un entorn revitalitzat

La Trinitat Nova sumarà dues estrenes importants aquest cap de setmana. La del casal de barri s’afegeix a l’obertura del túnel que connecta la Casa de l’Aigua de la Trinitat Nova amb la de la Trinitat Vella, a Sant Andreu, i que serà visitable a partir d’aquest diumenge.

Al llarg d’un any s’han fet obres al túnel i a la sala hipòstila de la Casa de l’Aigua de Nou Barris i als espais de distribució i bombeig de la de Sant Andreu que han fet possible obrir el conjunt complet i accedir al túnel subterrani que travessa per sota la Meridiana i uneix les dues cases.

Es culmina així una fase més en la recuperació per part dels dos districtes d’aquest espai patrimonial que el MUHBA (Museu d’Història de Barcelona) va començar a posar en valor la primavera de 2011, en múltiples formats i en el marc ampli del conjunt de la ciutat, inclosa una exposició al saló del Tinell.

La visita al túnel té l’entrada per la Casa de l’Aigua de Trinitat Vella. A través de la sala de màquines s’accedeix tant a la sala de distribució com al túnel subterrani que condueix fins al dipòsit, ubicat a la Casa de l’Aigua de Trinitat Nova. Aquest és, precisament, el recorregut que feia l’aigua.

Les visites s’oferiran des del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) els diumenges de les 10:00 hores a les 14:00 hores, amb accés a l’interior cada 30 minuts amb darrer accés a les 13:00 hores. Cal fer inscripció prèvia.

Construïda per la companyia pública municipal barcelonina Aigües de Montcada entre els anys 1915 i 1919, la Casa de l’Aigua és un conjunt patrimonial de primer ordre de la història del proveïment d’aigua de la ciutat i dels projectes per intentar establir i consolidar un sistema d’aigua pública al segle XX.

Des d’on avui hi ha el barri de la Trinitat Vella s’impulsava l’aigua fins al dipòsit ubicat a l’actual Trinitat Nova, on es clorava i es conduïa al nucli antic, inclosa la Barceloneta. El projecte inicial també contemplava portar aigua a l’Eixample, a través de l’aqüeducte Alt de Montcada, però no es va poder completar.

Al llarg del recorregut pel conjunt patrimonial i els espais expositius que componen la visita, l’espai del Museu mostra una retrospectiva doble, sobre la ciutat i sobre els barris propers, des d’un punt de vista fonamental per a qualsevol ciutat: tenir aigua. L’espai i les activitats s’han concebut en format de museu laboratori.





Paraules clau

Nou Barris/