L’Ajuntament de Barcelona lliura per primera vegada els Premis Montserrat Roig a la comunicació social : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona lliura per primera vegada els Premis Montserrat Roig a la comunicació social

12/04/2018Temps estimat de lectura: 5 minuts

El dossier ‘Feminisme(s)’ del mitjà digital Crític, la campanya ‘Casa nostra, casa vostra’, una investigació sobre la soledat de la gent gran i la revista ‘Carrer’ de la FAVB reben els guardons

En total s’havien presentat 133 treballs diferents a unes distincions creades per donar continuïtat al Premi del Consell Municipal de Benestar Social (CMBS) que es va crear ara fa 25 anys

L’Ajuntament de Barcelona ha lliurat aquest dijous els primers Premis Montserrat Roig 2017 a la comunicació social. Els guardons suposen l’actualització del que fins ara era el Premi del Consell Municipal de Benestar Social (CMBS), que enguany celebra els seus 25 anys d’història, i que a partir d’ara portarà el nom de la periodista i escriptora Montserrat Roig en homenatge al seu llegat i trajectòria. Els nous guardons tenen quatre categories diferents: periodisme social, comunicació social, promoció de la investigació periodística i el premi especial del jurat.

L’acte d’entrega ha estat presidit per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha explicat el canvi de nom dels guardons per la voluntat de donar continuïtat al llegat de Montserrat Roig i la seva defensa del feminisme, la llengua i la cultura catalana i el compromís amb les classes populars. “Sóc conscient que no ha estat fàcil la decisió del jurat i tant a les persones premiades com no premiades vull fer arribar el meu reconeixement”, ha afegit, tot agraint una feina que permet conèixer millor la realitat social de la ciutat per poder transformar-la, posant sempre les persones al centre de les polítiques, i fer de Barcelona “una ciutat on tothom pugui desenvolupar lliurament el seu projecte vital amb totes les garanties”.

El consistori valora molt positivament el canvi i el rellançament dels premis, després que en aquesta ocasió s’hagin presentat fins a 133 treballs diferents. Un total de 83 candidatures s’han presentat al premi de periodisme social, 36 més al de comunicació social i 14 al d’investigació periodística. Aquestes tres categories estan dotades cadascuna amb 8.000 euros, mentre que el premi especial del jurat no té dotació econòmica. El conjunt de candidatures han estat valorades per un jurat presidit per la tinenta d’alcaldia de Drets Socials i presidenta del CMBS, Laia Ortiz, però que també compta amb la participació de 14 persones més de reconegut prestigi professional en l’àmbit de la comunicació: la directora de Comunicació de l’Ajuntament, Àgueda Bañón; el cap de Comunicació de Creu Roja a Barcelona, Òscar Velasco; la cap de l’Àrea de Comunicació de Càritas Diocesana de Barcelona, Anna Roig; la representant de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, Sylviane Dahan; la presidenta de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, Francina Alsina; la degana de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, Maria Josep Recoder; el degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna Universitat Ramon Llull, Josep Maria Carbonell; la cap d’estudis de Periodisme a la Universitat Pompeu Fabra, Ruth Rodríguez; la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet; el director de Betevé i de ràdio Barcelona FM, Sergi Vicente; el cap de Documentals i Nous Formats de TV3, Miquel Garcia; el president de la societat editora d’eldiario.es, José Sanclemente; la periodista i professora Milagros Pérez Oliva; i el professor i vicepresident de l’Associació Solidaritat i Comunicació, Siscu Baiges.

 

Els guanyadors dels Premis Montserrat Roig 2017 has estat els següents:

1. Premi al periodisme social: el dossier monogràfic Feminisme(s) del mitjà digital Crític.
El jurat ha premiat un treball exhaustiu de 144 pàgines, fet amb la voluntat de copsar les diferents visions i interseccions que travessen el feminisme actual. La publicació dóna veu a dones de generacions, identitats i orígens diversos, amb la mirada posada a recollir algunes de les principals qüestions que estan al centre del debat del moviment feminista. El fil conductor del dossier, coordinat per Laura Aznar i Laia Soldevila, es l’experiència d’una dona, dividida en les fases vitals de la infància i l’adolescència, la joventut, la maduresa i la vellesa. El jurat valora especialment l’esforç d’exhaustivitat de la publicació, el tractament de les dades i l’exposició plural dels diferents punts de vista, amb una voluntat d’impacte que transcendeixi al públic habitual.

2. Premi a la comunicació social: la campanya Casa nostra, casa vostra de l’Associació pel refugi Casa nostra, casa vostra.
El jurat ha valorat especialment la capacitat dels impulsors de la campanya per fer emergir el debat sobre els drets de les persones refugiades i migrants i, a la vegada, situar Barcelona com a l’epicentre de la iniciativa. La complicitat de les entitats socials i del món de la cultura, així com la implicació d’uns 3.000 voluntaris, van fer possible una campanya amb un ampli ressò ciutadà. L’origen es troba precisament en l’experiència d’un grup de joves comunicadors que van coincidir al maig del 2016 en un camp de refugiats a Idomeni (Grècia), on van copsar de primera mà la necessitat de posar en primer pla la crisi del refugi a Europa i que hi hagi respostes polítiques per part de les administracions.

3. Premi de promoció a la investigació: L’Antídot a la soledat de Jordi de Miguel, Gemma Garcia i Carles Castro
D’entre les propostes presentades, el jurat ha valorat positivament una proposta que vol avaluar, diagnosticar i fer propostes de millora sobre la situació de les persones grans que viuen soles a Barcelona. La hipòtesi és que l’acció comunitària contribueix a la millora de les condicions de vida i la salut mental d’aquestes persones, especialment de la població femenina envellida, que és el perfil majoritari en aquesta situació. El treball se centrarà específicament en els resultats d’aplicar la prescripció social als centres de salut, així com l’impacte de l’acció comunitària en dues zones concretes de Barcelona: Ciutat Vella i Nou Barris. Els encarregats de dur a terme aquesta feina formen part del col·lectiu Contrast, format per professionals que aposten per la funció social d’un periodisme de qualitat, humà, independent i de servei públic com a eina de transformació de les societats. El jurat, en aquesta ocasió, en destaca la voluntat de donar veu a persones que normalment no en tenen, l’esforç d’investigació pròpia, el tractament contextualitzat i la sensibilitat social.

4. Premi especial del jurat: la revista Carrer de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB)
El guardó ha recaigut en una publicació que enguany celebra els seus primers 25 anys. Després d’un quart de segle vida, la revista s’ha convertit en un punt de referència en qualitat de portaveu del moviment veïnal, a banda d’una eina de col·laboració entre sectors associatius, professional i intel·lectuals amb inquietuds crítiques i també un lloc de trobada del periodisme de proximitat i qualitat. Totes aquestes virtuts les ha tingut en compte el jurat, que també en destaca que hi ha escrit prop d’un miler de persones i ha estat un planter de periodistes i professionals de la informació.

Paraules clau

periodisme/