Laia Ortiz trasllada a la Comissió Europea la necessitat de polítiques urgents per garantir el dret a l’habitatge i combatre les desigualtats : Servei de Premsa

Laia Ortiz trasllada a la Comissió Europea la necessitat de polítiques urgents per garantir el dret a l’habitatge i combatre les desigualtats

13/04/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La presidenta del Fòrum d’Afers Social de la Xarxa Eurocities i tinenta d’alcaldia de Drets Socials de Barcelona s’ha reunit aquest divendres a Brusel·les amb el president d’aquesta organització i alcalde de Gant, Daniël Termont, i amb la comissària europea de Treball, Afers Socials i Inclusió, Marianne Thyssen

“Europa ha d’escoltar el municipalisme per avançar en drets socials”, ha assenyalat Ortiz, que ha insistit en la demanda d’ajuts econòmics directes per a les ciutats i propostes legislatives concretes a la UE perquè el Pilar Social Europeu sigui efectiu

Les ciutats europees identifiquen també la pobresa infantil, la precarietat laboral, el sensellarisme i la cura de les persones en una societat cada cop més envellida com els grans reptes compartits que cal entomar pel conjunt d’administracions

El president de la Xarxa Eurocities i alcalde de Gant, Daniël Termont, i la presidenta del seu Fòrum d’Afers Socials i tinenta d’alcaldia de Drets Socials a Barcelona, Laia Ortiz, s’han reunit aquest divendres a Brussel·les amb la comissària europea de Treball, Afers Socials i Inclusió, Marianne Thyssen, per parlar sobre el progrés i les oportunitats de col·laboració en la implantació del Pilar Europeu de Drets Socials, un any després del seu llançament. A fi d’implementar el Pilar en l’àmbit local, la xarxa que engloba 140 de les ciutats més importants d’Europa ha recordat la necessitat de tenir un millor accés als ajuts econòmics de la Unió Europea, més espai per a la innovació social i més capacitat per participar d’una manera significativa en l’elaboració de les política de la Unió relacionades amb aquest pilar. En aquest sentit, la Xarxa Eurocities prepara una nova iniciativa política perquè tant alcaldes com tinents d’alcaldia es comprometin a complir els principis del Pilar Social Europeu.

 

 

“L’augment de la desigualtat i la pobresa a tot Europa ha fet la vida més difícil a moltes persones i a vegades les ciutats se senten soles a l’hora de fer front a aquesta emergència social. El Pilar Social Europeu naixerà buit si la política econòmica europea no es compromet a donar resposta a la desigualtat social”, ha assenyalat Laia Ortiz. La presidenta del Fòrum d’Afers Socials d’Eurocities ha recordat que els actors locals estan preparats per anar més enllà, però per fer-ho necessiten mitjans. “Fer efectiu el dret a l’habitatge i combatre la precarietat laboral significa impulsar directives exigents que comprometin els estats. La fiscalitat europea o la posada en marxa de prestacions econòmiques comunitàries són elements concrets que poden ajudar a combatre la pobresa infantil, el sensellarisme o a millorar la cura de les persones”, ha afegit la tinenta d’alcaldia. Ortiz ha recordat també que aquest és l’esperit que hi ha darrere del projecte pilot del B-Mincome engegat a Barcelona o del Fons d’Infància 0-16, especialment en un context en què a les institucions europees s’està decidint el Marc Financer Plurianual posterior al 2020, de moment amb una discussió excessivament centrada en la seguretat i no tant en la defensa dels aspectes socials.

La Xarxa Eurocities ha aprofitat la trobada amb la comissària Thyssen per recordar que les autoritats locals tenen un paper fonamental en la lluita contra la pobresa i l’exclusió social. En la Declaració d’Eurocities sobre ocupació s’ha destacat el paper crucial que han tingut les ciutats en aquest àmbit els darrers anys. També s’hi comparteixen els aprenentatges mutus de les ciutats en la lluita contra l’atur de llarga durada i s’hi promou un mercat laboral més inclusiu mitjançant la creació de llocs de treball de qualitat. A més a més, Eurocities té previst dur a terme activitats de capacitació els propers mesos per donar suport a les ciutats a l’hora de traduir els principis del Pilar en accions locals que millorin de manera tangible la vida de les persones. Eurocities convidarà diversos líders europeus, inclosa la comissària Thyssen, de ciutats de tot Europa perquè puguin observar en primera persona l’aplicació local dels principis del Pilar.

De fet, el futur d’una Europa social depèn del compromís de les ciutats. Eurocities acaba de publicar dades que demostren el valor afegit que el Fons Social Europeu aporta a les ciutats, juntament amb les lliçons que s’han après en les diverses experiències de les ciutats.

“Pot comptar-se amb les ciutats com a aliades per construir una Europa socialment més forta, però necessiten el suport d’una política de cohesió sòlida que vagi més enllà del 2020. Hem de fer que les associacions i la governança de múltiples nivells siguin una realitat en el proper Fons Social Europeu i n’hem d’enfortir la dimensió urbana a fi de millorar-ne la repercussió i els resultats per a la nostra ciutadania. És l’única manera de fer que la despesa es correspongui amb les prioritats reals, i de complir els objectius ambiciosos del Pilar Social Europeu”, ha afegit per part seva el president d’Eurocities i alcalde de Gant, Daniël Termont.

Eurocities es compromet a fer arribar a més ciutadans el debat sobre el futur d’Europa i a recordar a la Unió Europea, així com a altres nivells de govern, que cal construir societats en què les persones siguin la prioritat. El president d’Eurocities va convidar la comissària Thyssen a l’acte de presentació de la campanya democràtica “Cities4Europe – Europe for citizens” (“Ciutats per Europa – Europa per a la ciutadania”) del 7 de maig, per conèixer i compartir idees sobre un futur més positiu per a la Unió Europea.

La reunió amb la comissària Thyssen té lloc després de la publicació de la declaració d’Eurocities “Social rights for all” (“Drets socials per a tothom”) a la tardor del 2017, i és la resposta a una carta que el president d’Eurocities va enviar al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, el novembre del 2017 on assenyalava la necessitat d’incloure les ciutats en el debat sobre el futur social d’Europa.

“El Pilar Europeu de Drets Socials és la nostra oportunitat de tornar a connectar Europa amb la seva ciutadania. Les ciutats haurien de tenir un paper important en el compliment del Pilar per aconseguir que els drets socials siguin una realitat sobre el terreny”, ha manifestat per part seva la comissària europea responsable de Treball, Afers Socials i Inclusió, Marianne Thyssen.





Paraules clau

Drets Socials/