Barcelona revoca la Medalla d’Or de la Ciutat a l’alcalde franquista Miquel Mateu : Servei de Premsa

Barcelona revoca la Medalla d’Or de la Ciutat a l’alcalde franquista Miquel Mateu

14/04/2018

L’Ajuntament portarà al Plenari del 27 d’abril l’expedient que revoca i retira la medalla atorgada pel Consell Plenari de l’Ajuntament de Barcelona en sessió de 15 d’abril de 1945, igual que va fer amb la medalla a l’exministre franquista Rodolfo Martín Villa

En paral·lel, l’Ajuntament de Barcelona també ha iniciat els tràmits per anul·lar els expedients municipals de depuració dels funcionaris i funcionàries públics, a fi de restituir la dignitat dels treballadors municipals víctimes del feixisme

S’informarà de l’anul·lació a les persones represaliades o a les seves famílies per publicació a la gaseta municipal i al BOP i també es publicarà al web municipal

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha fet els dos anuncis durant l’ofrena floral al monument a la República de Nou Barris que té lloc en el marc de la commemoració, per tercer any consecutiu, de La Primavera Republicana

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat els tràmits per revocar la Medalla d’Or de la Ciutat a l’alcalde Miquel Mateu, primer alcalde falangista de la ciutat, i de l’altre, anul·lar els expedients municipals de depuració dels funcionaris i funcionàries municipals, més de 1.600 en total, represaliats pel franquisme, a fi de restituir la dignitat de tota la plantilla municipal víctima de les purgues feixistes.

 

 

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha fet aquest anunci en el marc de l’ofrena floral al monument a la República de Nou Barris que té lloc en el marc de la commemoració, per tercer any consecutiu, de La Primavera Republicana. L’objectiu és fer pública la magnitud de la depuració franquista que hi va haver entre els treballadors i treballadores públics de l’Ajuntament un cop acabada la Guerra Civil i la política repressiva que van instaurar les forces vencedores amb la finalitat de depurar les institucions; en especial la purga sistemàtica que va patir l’Ajuntament de Barcelona, degut a la rellevància política i simbòlica del consistori.

L’acord també contempla informar d’aquesta anul·lació a les persones represaliades o a les seves famílies, en el cas d’aquelles que ja hagin traspassat i de la publicació a la gaseta municipal i al BOP , així com al web de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona.

Aquest doble acord pres pel Govern municipal es debatrà la setmana vinent a la comissió de Presidència, Drets de Ciutadania i Participació i s’aprovarà formalment al Plenari del proper 27 d’abril.

 

Barcelona es rescabala del seu passat franquista i de la repressió dels funcionaris i funcionàries municipals

D’una banda, el govern municipal ha iniciat l’expedient per revocar l’atorgament de la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona al Miquel Mateu Pla, acordat pel Consell Plenari de l’Ajuntament de Barcelona en sessió de 15 d’abril de 1945. Mateu va ser el primer alcalde falangista de la ciutat i responsable de la repressió dels funcionaris i funcionàries municipals, seguint les directrius del règim franquista.

La retirada de la medalla se suma a l’acord del plenari del mes de març del 2017 per revocar la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona a l’exministre franquista Rodolfo Martín Villa, atorgada pel mateix Consell Plenari el 30 de març de 1976, a finals de la dictadura.

De l’altre, la comissió de govern ha acordat anul·lar els expedients de depuració tramitats a l’empara de la llei franquista per a la depuració dels funcionaris i funcionàries públics de 10 de febrer de 1939 i reconèixer la dignitat d’aquells funcionaris i funcionàries que van passar per un procés depurador sense les mínimes garanties de defensa i que van ser condemnats arribant inclús a ser destituïts per haver-se mantingut lleials als seus càrrecs i a l’administració a la que servien.

A l’expedient hi figura el llistat amb els noms de 922 funcionaris i funcionàries destituïts i un segon llistat amb el nom de 696 funcionaris i funcionàries sancionats i fins i tot inhabilitats per càrrecs de comandament.

Per tal d’informar d’aquesta actuació a les persones represaliades o a les seves famílies, en el cas d’aquelles que ja hagin traspassat; l’acord contempla notificar-ho a tots els afectats i afectades i a les seves famílies, mitjançant la seva publicació a la Gaseta Municipal i al BOPB i amb la publicació del llistat complert de noms al web de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona.

Alhora, s’incorporarà una còpia de l’acord a cadascun dels expedients de la sèrie de Represàlia política (F193) del Fons de l’Ajuntament de Barcelona de l’Arxiu Municipal Contemporani perquè es conegui l’anul•lació de les sancions que contenen i s’afegirà una altra còpia de la resolució a cadascun dels expedients personals dels funcionaris i funcionàries afectats.

 

La Primavera Republicana

La Primavera Republicana tindrà lloc entre el 14 al 21 d’abril, amb un ampli programa d’activitats i noves senyalitzacions de memòria als carrers de la ciutat. Podeu consultar tota la informació a: http://ajuntament.barcelona.cat/programesmemoria/ca/programa/primavera-republicana/Compartiu aquest contingut