L’alcaldessa, convidada a Montevideo per parlar de reptes de les ciutats i d’habitatge : Servei de Premsa

L’alcaldessa, convidada a Montevideo per parlar de reptes de les ciutats i d’habitatge

15/04/2018



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Ada Colau signarà un conveni de col·laboració amb la capital uruguaiana, i rebrà la Medalla de Ciutadana Il·lustre de mans del seu alcalde, Daniel Martínez

Barcelona està agermanada amb Montevideo des de l’abril de 1985

L’alcaldessa iniciarà, demà dilluns, un viatge institucional de quatre dies a la capital de l’Uruguai, Montevideo, on ha estat convidada per l’ajuntament de la ciutat a intervenir a l’obertura del Seminari ‘Diàlegs Urbans’, una trobada on s’hi ha convocat ciutadania, organitzacions socials, especialistes i institucions per parlar de reptes de les ciutats, tant els històrics com els emergents.

El seminari s’ha proposat abordar eixos com drets humans, gentrificació, organització de la societat davant dels reptes de les ciutats i avenços legislatius en relació amb aquests. Al debat, participa també la vicepresidenta de la República, Lucía Topolansky, i la ministra d’Habitatge de l’Uruguai, Eneida de León, que posteriorment es reunirà amb l’alcaldessa.

Durant el viatge, l’alcaldessa serà rebuda per l’alcalde de Montevideo, Daniel Martínez, que li farà entrega de la Medalla de Ciutadana Il•lustre de la ciutat i amb qui signarà un protocol de cooperació en àmbits d’actualitat i d’interès comuns com urbanisme i habitatge, polítiques d’inclusió i igualtat de gènere, polítiques en l’àmbit dels col•lectius LGTBI, mobilitat, neteja urbana, desenvolupament econòmic i intercanvis empresarials.

El conveni també compromet ambdues ciutats, agermanades des de 1985, a consultar-se i elaborar, en els casos en què sigui necessari, posicions comunes davant instàncies internacionals, de manera bilateral o en el marc de les xarxes de ciutats a les quals ambdues pertanyin.

L’alcaldessa aprofitarà la visita a la capital del país sudamericà per fer un recorregut per la ciutat per conèixer experiències de cooperatives d’habitatge que s’han desenvolupat els últims anys a Montevideo.

Uruguai ha estat reconeguda per Nacions Unides en matèria d’innovació en polítiques públiques vinculades a l’hàbitat i l’accés a l’habitatge. Concretament, aquelles accions que s’impulsen a través de l’Estratègia Nacional d’Accés al Sòl, un projecte del ministeri d’Habitatge del país. Aquesta estratègia va ser una de les 15 reconegudes per la ONU en Fòrum Mundial sobre Polítiques Urbanes Hàbitat III, celebrat al 2016 a Quito.

 

Barcelona reforça els vincles amb Amèrica Llatina

El viatge de l’alcaldessa coincideix amb un altre viatge institucional de la regidora de Relacions Internacionals, Laura Pérez, que es traslladarà a Santiago de Xile per a assistir a la celebració del XXIII Congrés del Centro Iberoamericano de Desarrollo Estratégico Urbano (CIDEU), dedicat a l’espai públic i el paisatge urbà de les ciutats. Hi estan citades més de 60 ciutats iberoamericanes. Pérez participarà en una taula rodona, juntament amb 6 alcaldes. Durant la cimera, Pérez assumirà la secretaria del CIDEU.





Paraules clau

cooperació/