El Plenari revoca la Medalla d’Or de la Ciutat a l’alcalde franquista Miquel Mateu Pla i anul·la els expedients de depuració de més de 1.600 treballadors/es municipals : Servei de Premsa

El Plenari revoca la Medalla d’Or de la Ciutat a l’alcalde franquista Miquel Mateu Pla i anul·la els expedients de depuració de més de 1.600 treballadors/es municipals

27/04/2018



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Amb el suport de tots els grups i l’abstenció del PP, el Plenari dona suport a l’expedient que revoca i retira la medalla atorgada pel mateix Consell Plenari l’abril de 1945, tal i com va fer amb la medalla a l’exministre franquista Rodolfo Martín Villa

En paral·lel, l’Ajuntament de Barcelona anul·la els expedients municipals de depuració del personal municipal a fi de restituir la seva dignitat

Des d’avui les webs de Programes de Memòria i de l’Arxiu Municipal Contemporani informen de la llista amb els noms de 922 funcionaris i funcionàries destituïts i d’altres 696 sancionats i molts inhabilitats per a càrrecs de comandament

Tota la Informació està disponible a: barcelona.cat/arxiucontemporani/funcionarisrepresaliats

El Plenari de l’Ajuntament de Barcelona ha acordat avui revocar la Medalla d’Or de la Ciutat a l’alcalde Miquel Mateu Pla, primer alcalde franquista de la ciutat, i anul·lar els expedients municipals de depuració de 1.618 funcionaris i funcionàries municipals represaliats pel franquisme, a fi de restituir la dignitat de tota la plantilla municipal víctima de les purgues feixistes.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha subratllat que “la memòria antifeixista és fonamental per construir societats democràtiques en el futur”. “Barcelona dona un pas rellevant contra la impunitat franquista, un pas més. Rehabilitem els 1.600 servidors públics represaliats per la dictadura pel seu compromís amb la ciutat, amb una gestió més democràtica i amb una societat més igualitària, més lliure i més fraterna, i a la vegada, retirem els honors a l’alcalde que els va represaliar immediatament després del cop d’estat”, ha subratllat Pisarello.

A més d’anul·lar els expedients de depuració dels treballadors i treballadores municipals, l’acord vol reconèixer la dignitat d’aquells funcionaris i funcionàries que van passar per un procés depurador sense les mínimes garanties de defensa i que van ser condemnats arribant inclús a ser destituïts per haver-se mantingut lleials als seus càrrecs i a l’administració que servien, i incorporar una còpia de l’acord a cadascun dels expedients de la sèrie de Represàlia política (F193) del Fons de l’Ajuntament de Barcelona de l’Arxiu Municipal Contemporani, on es custodien, perquè es conegui l’anul·lació de les sancions que es contenen.

Així mateix, preveu notificar l’acord als afectats i a les seves famílies, mitjançant la seva publicació a la Gaseta Municipal, al BOPB, i des d’avui mateix al web de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona i de l’Arxiu de la ciutat.

 

 

Alguns familiars d’alguns de funcionaris represaliats han assistit a la sessió Plenària i han pogut compartit unes impressions amb el tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, i el Comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, impulsor de la iniciativa.

Tota la informació està disponible en aquest enllaç:
http://barcelona.cat/arxiucontemporani/funcionarisrepresaliats

 

Revocació de la medalla d’Or de la Ciutat a Miquel Mateu Pla

El Plenari ha acordat, amb l’acord de tots els grups i l’abstenció del PP, retirar la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona a Miquel Mateu Pla, distinció que li va ser concedida per acord del Consell Plenari l’abril de 1945. Mateu va ser el primer alcalde falangista de la ciutat i responsable de la repressió dels funcionaris i funcionàries municipals, seguint les directrius del règim franquista.

L’acció política de Miquel Mateu Pla va estar vinculada, sempre, a la dictadura del general Francisco Franco, sent un executor rellevant del seu projecte polític, tant a nivell local com internacional i nacional. Com qualsevol alt càrrec de la dictadura va ser corresponsable polític de les actuacions de l’Estat i per tant de les accions de violència u terror exercides pel règim i pel seu partit en els carrers de Barcelona, de la persecució de la cultura i llengua catalanes que el seu partit i la dictadura van exercir sistemàticament; de la persecució fins a la mort dels dissidents, i en concret de la persecució i inhabilitació dels funcionaris municipals desafectes a la dictadura.

Segons reconeix l’expedient, l’actuació de Miquel Mateu Pla, primer alcalde de la dictadura i falangista, són èticament incompatibles amb els principis que representa la Medalla d’Or de la ciutat de Barcelona, i la seva retirada procedeixen aplicació de la Llei de Memòria Històrica.

La retirada de la màxima distinció a Miquel Mateu Pla se suma a la revocació, per part del Plenari de març de 2017 de la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona a l’exministre franquista Rodolfo Martín Villa, atorgada el 30 de març de 1976, a finals de la dictadura.

 

Revocació dels expedients als treballadors i treballadores municipals represaliats/des pel franquisme

El segon acord pres pel Plenari, en aquest cas per unanimitat, ha estat l’anul·lació dels expedients de depuració tramitats a l’empara de la llei franquista per a la depuració dels funcionaris i funcionàries públics de 10 de febrer de 1939, per tal de reconèixer la dignitat d’aquells funcionaris i funcionàries que van passar per un procés sense les mínimes garanties de defensa i que van ser condemnats arribant inclús a ser destituïts per haver-se mantingut lleials als seus càrrecs i a l’administració a la que servien.

Des de 1930 fins 1942, en el procés de depuració franquista a l’Ajuntament de Barcelona es van obrir 7.100 expedients depuradors, que van acabar imputant càrrecs a un de cada tres funcionaris municipals. Entre els funcionaris i funcionàries que van veure incoat un expedient, 1.618 van rebre una sanció. Més de la meitat, 922 funcionaris van rebre la sanció màxima, la destitució. La resta, 696, reberen sancions temporals, d’entre un mes i més de dos anys de suspensió de feina i sou, sanció a vegades combinada amb la inhabilitació per a ocupar llocs de comandament o de confiança.

Actualment el conjunt d’aquests expedients forma la sèrie de represàlia política (F193) del Fons de l’Ajuntament de Barcelona i es pot consultar a l’Arxiu Municipal Contemporani, responsable de la seva custòdia.

Per tal de d’informar d’aquesta actuació a les persones represaliades, rescabalar la seva dignitat i procedir a la reparació jurídica de tot el personal destituït o sancionat, l’acord pres pel Plenari avui contempla notificar-ho a tots els afectats i afectades i a les seves famílies, mitjançant la seva publicació a la Gaseta Municipal i al BOPB i amb la publicació del llistat complert de noms al web de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona.

Alhora, s’incorporarà una còpia de l’acord a cadascun dels expedients de la sèrie de Represàlia política (F193) del Fons de l’Ajuntament de Barcelona de l’Arxiu Municipal Contemporani perquè es conegui l’anul·lació de les sancions que contenen i s’afegirà una altra còpia de la resolució a cadascun dels expedients personals dels funcionaris i funcionàries afectats.





Paraules clau

cultura/ memòria/