Sessió de control a l’alcaldessa : Servei de Premsa

Sessió de control a l’alcaldessa

27/04/2018



Temps estimat de lectura: 7 minuts

L’alcaldessa felicita i agraeix en el Plenari del Consell Municipal l’esforç de la Guàrdia Urbana i de tots els serveis municipals per garantir el bon desenvolupament de les grans mobilitzacions ciutadanes i esdeveniments que se celebren a la ciutat

En la sessió de control del Plenari del Consell Municipal, l’alcaldessa, Ada Colau, ha donat resposta als següents precs i preguntes dels grups municipals:

Prec del grup municipal Demòcrata en relació als resultats de l’informe que demostra que el parc d’habitatges buits a Barcelona és molt inferior a les previsions sobre les que es va elaborar el Pla d’Habitatge, sol•licitant que el govern municipal presenti en el següent Plenari del Consell Municipal una actualització del Pla d’Habitatge que contempli una nova calendarització de les actuacions previstes per tal de donar resposta als actuals endarreriments en el seu compliment. L’alcaldessa ha raonat que no hi ha cap endarreriment en les actuacions previstes ja que el Pla preveia que la realització del cens de pisos buits trigués 5 anys, “i l’acabarem durant el primer trimestre de 2019, 2 anys abans de la data prevista”, ha subratllat. Ha recordat també que hi ha 66 promocions d’habitatge públic en marxa, que representen 4.500 pisos públics de nova construcció en diferents moments de promoció. En relació a la xifra de pisos buits, l’alcaldessa ha reconegut que el nombre de pisos buits detectats a través del cens és inferior al que havien estimat els darrers informes elaborats de l’Estat central i de l’anterior govern. Per això ha defensat la necessitat del nou cens que donés dades exactes sobre el nombre de pisos buits, ubicació i raons de l’abandonament. En aquest sentit, Ada Colau ha explicat que d’aquí a poc es farà un informe de seguiment del Pla, un treball que permetrà aprofundir en la matèria i veure dades més concretes.

Prec de Ciutadans instant el govern municipal al fet que disposi cobrir les places vacants de la Guàrdia Urbana de Barcelona i a la creació de noves places, fins arribar com a mínim al número d’efectius policials que hi havia a l’any 2008, en aplicació de l’article 2.B del RD Llei 1/2018. L’alcaldessa ha explicat que, en matèria de plantilla de la Guàrdia Urbana “estem fent màxims esforços” i per això, en aquest mandat, s’estan cobrint les baixes produïdes bé mitjançant oferta pública o bé a través de mobilitat interadministrativa. D’aquesta manera, s’ha aconseguit incorporar nous efectius a la plantilla cada any i s’han convocat un total de 319 places. A més, s’ha realitzat una convocatòria interadministrativa de 49 places, que es van incorporar a la plantilla a principis d’estiu; i una convocatòria de 120 places per oposició lliure, que s’incorporaran a la plantilla de la Guàrdia Urbana el proper mes de juny. L’alcaldessa ha recordat també que s’ha realitzat la convocatòria de promoció interna més important dels darrers 15 anys: 60 caporals i caporales, 24 sergents i sergentes i 8 sotsinspectors i sotsinspectores. Això i la inversió de més de 10 milions d’euros per a serveis extraordinaris indica, segons l’alcaldessa, que el govern municipal “ha fet tots els màxims esforços” en aquest àmbit i arribar a una plantilla total de 3.048 agents, cinc-cents més que al 2008.

Prec del PP que es posin en marxa les mesures necessàries per tal de permetre circular les motocicletes pel carril bus-taxi, vetllant per la seguretat dels seus conductors i millorant la mobilitat a la ciutat. L’alcaldessa ha rebutjat el prec i ho ha justificat fent referència a diferents informes que ho desaconsellaven i que, d’entre d’altres advertències, apuntaven a un increment dels accidents de moto en un 37%, un 50% els més greus. També ha destacat els problemes que aquesta convivència de vehicles generaria a l’autobús, com l’augment del nombre de frenades sobtades i de l’accidentalitat dels passatgers. L’alcaldessa ha demanat “ser curosos” amb aquest tema, no comparar la situació amb els carrils bici “on només circulen bicis”, ja que la ciutat “ha de fer polítiques que garanteixin la màxima seguretat de tots i totes les veïnes”.

Pregunta d’ERC sobre quin va ser el protocol de trànsit de la manifestació dels passat 15 d’abril. L’alcaldessa ha detallat el dispositiu específic d’aquella jornada, que va durar unes 10 hores, i que implicava la prohibició d’estacionar a la zona, l’habilitació d’estacionament per a autocars, la retirada de bicicletes del bicing, la retirada d’elements d’obra que poguessin suposar risc, el buidatge de papereres i contenidors, entre d’altres. Ha explicat que hi van participar uns 116 agents de la Guàrdia Urbana i auxiliars, així com els efectius d’ordre públic del Cos de Mossos d’Esquadra. L’alcaldessa ha volgut felicitar i agrair l’esforç de tots els agents de la ciutat que actuen en casos de grans mobilitzacions i esdeveniments, que “en moments d’excepcionalitat política com la que estem vivint estan fent un sobreesforç permanent”, que està implicant una forta despesa en serveis públics i en personal. Ha assegurat, no obstant això, que el govern municipal seguirà garantint drets de la ciutadania a la llibertat d’expressió i a la participació de les manifestacions.

Pregunta del PSC Quin és el capteniment de l’Alcaldessa sobre el conflicte laboral relacionat amb la negociació del conveni a l’Ajuntament de Barcelona? L’alcaldessa ha explicat que el govern municipal té contacte regular amb els sindicats, amb qui ara s’està negociant el conveni col•lectiu, que al seu parer, “avança a bon ritme”. “Creiem que l’acord és possible i volem materialitzar-lo quant abans millor”, ha afegit. L’alcaldessa ha explicat que en aquest mandat, l’ajuntament ha fet l’oferta pública més gran del consistori “precisament perquè valorem molt la feina dels i les treballadores públiques”.

 

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat les següents Declaracions Institucionals:

Posicionament conjunt davant la sentència judicial de l’Audiència Provincial de Navarra en l’anomenat cas de ‘La Manada’. L’Ajuntament de Barcelona ha acordat instar al Congrés dels Diputats i al Senat la modificació del Codi Penal per revisar el supòsit d’abús sexual així com la consideració jurídica de la violència en casos d’agressió sexual i violació. La petició es fa el dia després de conèixer-se la sentència de l’Audiència Provincial de Navarra contra els cinc acusats del cas ‘La Manada’, en la que se’ls condemna a penes de 9 anys de presó per un delicte d’abús sexual continuat amb prevalença, obviant que es produís cap tipus d’intimidació i violència. El consistori també dóna suport incondicional a les víctimes, “moltes vegades invisibles”, de les agressions sexuals així com als moviments socials en contra de la sentència.

Barcelona, ciutat lliure de cetacis en captivitat. El Plenari del Consell Municipal declara Barcelona contrari al manteniment de cetacis en captivitat i es compromet a prohibir l’establiment de noves instal•lacions pel manteniment d’aquesta espècie en captivitat. A més, no es permetrà l’exhibició ni la cria de cetacis dels quals la propietat recaigui directa o indirectament a l’ajuntament.

Condemna a qualsevol tipus d’agressió i acte vandàlic de caire feixista. L’Ajuntament de Barcelona condemna l’incendi de l’Ateneu Popular de Sarrià per part de grups d’extrema dreta, i denúncia les diferents agressions i actes vandàlics viscuts a diferents barris de la ciutat. Així mateix considera greus les accions xenòfobes que han iniciat aquests mateixos grups en districtes com Nou Barris, contra la llibertat al culte religiós.

Medalla d’Or al Mèrit Cívic a Abacus Cooperativa. El Plenari del Consell Municipal ha acordat atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a Abacus Cooperativa en reconeixement a la seva trajectòria de 50 anys de compromís amb l’educació, la cultura i el cooperativisme, que l’han convertit en un referent a casa nostra. Abacus Cooperativa va néixer l’any 1968, quan un grup de mestres amb pares, mares i alumnes, conjuntament amb l’Escola de Mestres Rosa Sensat, van decidir endegar un projecte cooperatiu per donar un servei de qualitat en l’àmbit de l’educació i la cultura. Enllaçava amb la històrica tradició del cooperativisme a Barcelona, amb nous valors i activitats basades en el consum responsable, en la inversió socialment positiva, i en el compromís amb el medi ambient. Des dels seus orígens, Abacus Cooperativa ha apostat per promoure la cultura i la llengua catalanes per tot el territori i per prioritzar valors ètics, solidaris i de compromís social. Cinquanta anys després Abacus Cooperativa ha creat una comunitat ciutadana que compta amb quasi un milió de sòcies i socis de consum i prop de 600 socis i sòcies de treball.

 

Plenari extraordinari sobre Ciutat Vella

Aquesta tarda també ha tingut lloc un ple extraordinari per sol·licitar l’adopció de mesures urgents i integrals al barri del Raval i al conjunt de Ciutat Vella. En el debat, la regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin, ha explicat que “a finals de 2018 s’hauran invertit més de 76 milions d’euros en un barri en el que el que hem fet és posar els veïns en el centre de les polítiques públiques, a la gent que viu i treballa a Ciutat Vella” i ha agraït “la feina quotidiana dels veïns de ser exigents amb els governs i lluitar contra l’estigmatització del barri i del districte”.

Pin ha recordat que en aquest mandat, l’Ajuntament de Barcelona ha intervingut en 790 desnonaments al districte, ha invertit 23 milions d’euros en l’adquisició d’habitatge i rehabilitació promovent la creació de 155 pisos nous i s’ha apostat pels equipaments de proximitat com el casal de joves autogestionat de Ripoll, 25, Can 60, el casal de gent gran de Casc Antic, el CAS de Lluís Companys, la nova escola bressol Aurora, Borsí i el Segle XX, entre d’altres. A més, a finals de 2018 s’hauran invertit 2’6 milions d’euros en desenvolupament econòmic.

Pel que fa al Pla de Xoc específic i integral per a afrontar la problemàtica de les drogues al barri del Raval, la regidora ha recordat que a finals de 2018 s’hauran invertit 1’9 milions d’euros “sent l’administració amb menys competència en matèria de drogues i especulació” i que entre els anys 2017 i 2018 s’han fet 74 entrades a domicilis amb un total de 99 detinguts.

Pin ha preguntat als grups de l’oposició on estan els recursos d’altres administracions, tot destacant que “tots els grups polítics estan convidats als diferents espais on es tracta la venda drogues i encara no els he sentit aportar cap solució, només fer un ús partidista d’un problema greu que té ara mateix el barri” i ha reblat “si realment estan preocupats enlloc de defugir el debat, els convido a aportar solucions a aquest nivell i a d’altres on tenen més competències per poder combatre el tràfic de drogues”.





Paraules clau

ajuntament/ govern/