Finalitza la instal•lació de desfibril·ladors a tots els mercats de Barcelona : Servei de Premsa

Finalitza la instal•lació de desfibril·ladors a tots els mercats de Barcelona

30/04/2018Temps estimat de lectura: 3 minuts

Barcelona ha finalitzat la instal·lació de desfibril·ladors en els 38 mercats municipals alimentaris de la ciutat, a més dels Encants Bcn-Fira de Bellcaire. El passat mes de novembre, l’Institut Municipal de Mercats (IMMB), i la Fundació Barcelona Salut van firmar un conveni per a la instal·lació dels darrers 22 mercats que no en disposaven i actualment ja s’ha finalitzat el procés.

Es tracta d’aparells de darrera generació que permeten actuar immediatament en cas que una persona tingui una parada càrdiorespiratòria i que es poden utilitzar sense nocions de reanimació cardíaca. Cadascun d’ells estan situats en zones totalment visibles i de fàcil accés per a tots els usuaris i només cal seguir les instruccions que incorporen. Cal tenir en compte que els 38 mercats alimentaris de Barcelona reben més de 60 milions de persones l’any i hi treballen directament unes 7.500 persones.

L’Obra Social la Caixa també ha col·laborat en aquest programa de cardioprotecció dels mercats, que s’ha dut a terme als mercats municipals del Clot, La Marina, Galvany, Les Corts, Carmel, Ciutat Meridiana, Felip II, Poblenou, Fort Pienc, Lesseps, Sant Gervasi, Sarrià, Tres Torres, Canyelles, La Mercè, Trinitat, Besòs, Abaceria, Sant Antoni, Bon Pastor, Horta, i Sant Andreu.

D’aquesta manera, aquests mercats s’han sumat als 17 on ja s’havien instal·lat els desfibril·ladors: Barceloneta, Vall d’Hebron, Hostafrancs, Estrella, Montserrat, Ninot, Sagrada Família, Sant Martí, Boqueria, Santa Caterina, Sants, Encants Bcn-Fira de Bellcaire, Concepció, Guineueta, Guinardó, Provençals i Llibertat.

A més, cal destacar que el projecte ha acabat amb la instal·lació també d’un desfibril·lador a la nova seu de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB), al carrer Gran de Sant Andreu, on s’hi oferirà el servei a una zona d’alta activitat comercial.

Aquesta acció s’emmarca dins del projecte científic “Barcelona, territori cardioprotegit” que va impulsar la Fundació Barcelona amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, SEM i altres col·lectius professionals, com el de farmacèutics amb l’objectiu de prevenir morts sobtades per aturada cardíaca, amb la instal·lació dels primers desfibril·ladors automàtics.

Durant els últims dos anys, s’han utilitzat desfibril·ladors en cinc ocasions. Les dos últimes durant el 2018 als mercats de la Llibertat i dels Encants.

El programa “Barcelona, ciutat càrdio-protegida” es va presentar al mes de març a l’Ajuntament per tal de convertir Barcelona en la primera gran ciutat del món amb càrdio-protecció integral, en el marc d’un estudi científic impulsat per la Fundació Barcelona Salut.

Aquest programa va començar amb la instal·lació de desfibril·ladors a 100 farmàcies de la ciutat i a finals d’agost es va posar en marxa també la càrdio-protecció de quatre estacions de la Línia 1 del metro, en una prova pilot. En aquests mesos, els desfibril·ladors d’ús públic distribuïts en aquestes ubicacions ja s’han fet servir en diversos episodis cardíacs.

Proximitat i accessibilitat dels mercats, factors clau

La mort sobtada cardíaca, que a Catalunya va provocar més de 3.000 defuncions en 2017, pot afectar a qualsevol persona i de manera imprevista. La primera hora des de l’aparició dels símptomes ve precedida per la pèrdua brusca de consciència. Es disposen d’un màxim de 10 minuts per actuar i intentar salvar la vida de la persona i d’aquí la importància vital de que el desfibril·lador es trobi tan accessible com sigui possible. La mort sobtada multiplica per 16 les defuncions a conseqüència del trànsit.

El desfibril·lador automàtic és un dispositiu que només actua en cas de necessitat i pot ser utilitzat per qualsevol persona, tot i que manqui dels elementals coneixements sanitaris, doncs actua només en cas de fibril·lació ventricular.

Amb quatre milions de defuncions cada any a Europa, la malaltia cardiovascular persisteix com la principal causa de mort al continent i el seu impacte és encara major en les dones que als homes. Al 2016, la malaltia cardiovascular va causar 124.197 defuncions a Espanya i 21.034 a Catalunya.

Paraules clau

comerç/ salut/