Conversa d’Ada Colau i Saskia Sassen: les ciutats contra la gentrificació : Servei de Premsa

Conversa d’Ada Colau i Saskia Sassen: les ciutats contra la gentrificació

04/05/2018



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Dissabte 5 de maig a les 18:00 hores (Auditori Meier – MACBA, plaça Joan Coromines), l’alcaldessa Ada Colau i la sociòloga i escriptora Saskia Sassen protagonitzen la conversa “Ciutats contra la gentrificació. Poden els governs locals civilitzar els poders globals?”. Saskia Sassen és professora de Sociologia a Columbia University té una llarga trajectòria en l’estudi dels impactes de la globalització en les ciutats.
RECOMANACIÓ ALS MITJANS: per raons d’aforament, que és limitat, es recomana als mitjans que vulguin cobrir l’acte que arribin a les 17:30 hores. També es podrà seguir per streaming.

Les ciutats: un actor polític cada cop més rellevant
La globalització ha comportat que les ciutats siguin un actor polític cada cop més rellevant. En un món urbà, on la majoria de la població ja viu en ciutats, els grans reptes són urbans: les respostes al canvi climàtic, la lluita contra les desigualtats, l’accés a l’habitatge i als béns comuns com l’aigua o l’energia, o la participació democràtica. En aquest context global i després de dècades de polítiques neoliberals, el grans capitals -a diferència de les persones- es mouen amb total llibertat i veuen en les nostres ciutats grans oportunitats per obtenir plusvàlues a través d’inversions immobiliàries, tot encarint l’habitatge i expulsant el veïnat i el comerç de proximitat. En definitiva, el que es coneix com processos de gentrificació.

Les ciutats no poden fer-se petites davant la immensitat d’aquests reptes. Malgrat les limitacions competencials i financeres, els governs locals són centrals en aquesta batalla. D’una banda, són les administracions públiques més properes a la ciutadania i, per tant, les més sensibles als seus problemes, necessitats i reclamacions. De l’altra, és el propi sòl urbà, el cos de la ciutat, el que s’està convertint en el principal objecte de la cobdícia global.

Però l’aparent feblesa dels municipis considerats d’un en un s’esvaeix ben aviat quan es solidaritzen en xarxes municipalistes. Els ajuntaments poden ajuntar-se més enllà de les fronteres nacionals per conquerir recursos i competències i per negociar amb els actors globals? Quines noves estratègies poden articular ciutadania i poders locals per fer front a l’especulació global? Seran capaços de fer-ho per defensar el dret a l’habitatge i a la ciutat?

L’objectiu de la conversa és sotmetre aquest repte a la reflexió i debat de la societat civil.





Paraules clau

ciutat/ habitatge/ turisme/