Les 71 parelles de joves i gent gran del programa Viure i Conviure celebren l’acte de cloenda del curs 2017-2018 : Servei de Premsa

Les 71 parelles de joves i gent gran del programa Viure i Conviure celebren l’acte de cloenda del curs 2017-2018

30/05/2018

La Fundació Roure acull el projecte Viure i Conviure amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i el Consell Interuniversitari de Catalunya

Viure i Conviure és un projecte que consisteix en proporcionar allotjament a joves estudiants en el domicili de persones grans en situació de soledat o que tinguin necessitat de companyia.

Fins a 71 parelles han participat aquest curs en el programa Viure i Conviure, en el qual persones grans acullen a casa seva estudiants universitaris. L’edat mitjana de les persones grans que hi participen és de 87 anys i viuen en el seu pis de propietat,  mentre que el perfil dels estudiants correspon majoritàriament a dones d’uns 22 anys. Un alt percentatge tant de persones grans com de joves ha repetit l’experiència viscuda en anys anteriors i el districte en el qual més parelles hi resideixen és el de l’Eixample.

Viure i Conviure és un projecte que consisteix a proporcionar allotjament a joves estudiants en el domicili de persones grans en situació de soledat o que tinguin necessitat de companyia. D’aquesta manera es promou l’intercanvi solidari i no lucratiu basat en la convivència entre dues generacions que, els últims anys i a causa sobretot dels canvis en les estructures familiars, no conviuen quotidianament.

El programa té un recorregut de més de vint anys en el qual ha estat gestionat per diverses fundacions amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. Després d’un any sense el suport de cap entitat el passat mes de setembre es va donar un nou renovat impuls al programa, quan ser acollits per la Fundació Roure, i el Consell Interuniversitari de la Generalitat de Catalunya va entrar també a finançar-ho, juntament amb l’Ajuntament.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha posat en relleu que “gràcies a la col·laboració entre l’administració i la Fundació Roure, s’ha pogut mantenir viu aquest programa que respon a dos grans reptes de la ciutat, l’accés a l’habitatge i el creixent envelliment de la població. I ho fa creant vincles, combatent la solitud, no només de la persona gran, sinó d’algú que com a estudiant, acaba d’arribar a la ciutat”.

Per a la secretària general del Consell Interuniveristari de Catalunya, Mercè Jou, “el programa també dona una oportunitat als estudiants universitaris per accedir a un habitatge davant la pujada de preus experimentada a la ciutat de Barcelona. Confiem en què el programa, que està molt arrelat a Barcelona, es pugui estendre a altres ciutats amb campus universitaris com ara Girona, Lleida o Tarragona.”

De la seva banda, la presidenta de la Fundació Roure, Llum Delàs, ha posat en valor “les persones grans que viuen en soledat sense cap voluntat de fer-ho i que posen el millor d’elles mateixes “casa seva” al servei d’uns joves estudiants que necessiten habitatge. Nosaltres hem apostat per fer del ser gran o del ser jove un regal que s’ofereix a l’altre. És una societat d’intercanvis mutus.”

L’objectiu principal del projecte és pal·liar la solitud de les persones grans, afavorint les relacions socials i afectives i evitant el seu aïllament social. Com a objectius específics, el projecte promou una relació de convivència solidària i d’ajuda mútua entre dues generacions que en l’actualitat es troben molt distanciades. També facilita una alternativa d’allotjament als estudiants i possibilita així que joves amb pocs recursos puguin seguir estudis universitaris; i, finalment, fomenta la vida independent i l’autonomia de les persones grans.

Les persones acollidores han de tenir més de 65 anys, viure soles, gaudir d’un estat físic i psíquic que els permeti desenvolupar les activitats de la vida diària de forma autònoma, disposar d’un habitatge en condicions mínimes d’habitabilitat i higiene i estar disposades a compartir casa seva.

Pel que fa als estudiants, han de tenir menys de 35 anys, han d’estar matriculats en una universitat, no tenir la seva residència a la mateixa ciutat on estudien, tenir disponibilitat de temps per a la convivència i bona disposició envers les persones grans, i estar disposats a realitzar contraprestacions, entre d’altres condicions.

El projecte compta amb la col·laboració de centres de serveis socials, entitats, universitats, així com dels ajuntaments de cada localitat. A través d’aquestes plataformes, singularment Serveis Socials municipals pel que fa a les persones grans i administració universitària pel que fa als estudiants, els interessats arriben a la Fundació Roure via telefònica o omplint dades en el formulari del següent enllaç: http://www.fundacioroure.org/projectes/#viure-i-conviure. L’equip de psicòlogues es posa en contacte amb les persones per fer-los l’entrevista. Si els perfils encaixen, es convoca una trobada i, si hi ha acord per les dues parts, poden començar la convivència de manera immediata. Finalment, i ha un seguiment continu per part de les psicòlogues.Compartiu aquest contingut