Ada Colau assisteix a l’acte memorial d’homenatge a les víctimes del bombardeig de Granollers : Servei de Premsa

Ada Colau assisteix a l’acte memorial d’homenatge a les víctimes del bombardeig de Granollers

31/05/2018



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Aquest matí, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assistit a l’acte de memòria de les víctimes del bombardeig que va patir Granollers durant la Guerra Civil, dels que enguany es commemoren els 80 anys. A l’acte també hi ha assistit l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, així com diversos representants de la Generalitat de Catalunya, el Parlament de Catalunya, i representants municipals de les ciutats de Madrid, Gernika, Vall d’Uixó i Sòria, entre d’altres. L’acte s’inclou dins el programa especial d’activitats que l’Ajuntament de Granollers ha elaborat per la commemoració del 80 aniversari del bombardeig. Amb el nom de “Granollers, vila oberta a la Pau”, el programa gira al entorn de la recuperació de la memòria històrica i el compromís amb la cultura de la pau.

 

 

En el decurs de l’acte, l’alcaldessa ha destacat la lluita per la memòria que la ciutat de Granollers porta promovent des de molts anys, “quan eren molt poques veus les que s’alçaven contra l’oblit i contra la impunitat”, i ha recordat que “no hi haurà mai democràcia real que no es reconegui com a antifeixista”. Colau ha manifestat que actes com el d’avui es fan “per recordar i homenatjar les víctimes, per agrair profundament els veïns i les veïnes, que han estat un exemple durant totes aquestes dècades en la lluita per la memòria, i també per exigir justícia, perquè encara hi ha milers de persones assassinades que estan a fosses, i cada una d’aquestes vides importa”. L’alcaldessa ha expressat també que l’acte memorial serveix també per dir “mai més a l’horror de la guerra, ni aquí, ni enlloc”, i que hem d’estar a l’alçada de les circumstàncies i ser ciutats d’acollida de la gent d’arreu del món que fuig dels bombardejos.

A les 9.05 del matí del dimarts 31 de maig de 1938, cinc avions italians Savoia-S 79 al servei del general Franco, van bombardejar Granollers deixant caure 60 explosius i 759 quilos de metralla. L’atac va durar un minut i va causar 224 morts i 165 ferits, com també la destrucció del centre de la ciutat.





Paraules clau

cultura/ història/ memòria/