Barcelona en l’acte del Dia Mundial del Medi Ambient demana als nous govern de la Generalitat i l’Estat fer un front comú per promoure les polítiques ambientals : Servei de Premsa

Barcelona en l’acte del Dia Mundial del Medi Ambient demana als nous govern de la Generalitat i l’Estat fer un front comú per promoure les polítiques ambientals

05/06/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona reclama al nou govern de la Generalitat i al nou govern de l’Estat un front comú de totes les administracions per prioritzar les polítiques ambientals en l’agenda política

S’ha fet un acte de reconeixement als membres de la xarxa Barcelona + Sostenible lliurant una distinció a bones pràctiques 2017 en matèria de sostenibilitat

Barcelona ha celebrat avui el Dia Mundial del Medi Ambient en un acte amb les entitats i organitzacions de la xarxa Barcelona + Sostenible de signants del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat en el marc de les activitats de la Setmana de la Sostenibilitat.

L’acte ha reunit a representants del miler d’entitats i organitzacions ciutadanes de la xarxa Barcelona + Sostenible on han pogut fer un reconeixement a les bones pràctiques del 2017 en matèria de sostenibilitat i compartir les experiències amb la resta de membres de la xarxa per promoure l’acció conjunta per transformar Barcelona en una ciutat més saludable i més responsable amb el medi ambient.

 

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha declarat que enguany se celebra el dia del Medi Ambient en un context de canvi polític, amb un nou govern de la Generalitat i un nou govern estatal. Janet Sanz ha reclamat un front comú de totes les administracions per posar les polítiques ambientals a primera fila, “vull aprofitar aquest dia del Medi Ambient per fer una crida al nou govern de la Generalitat i al nou Govern de l’Estat per fer canvis urgents i en profunditat en els marcs regulatoris i financers en àmbits com l’energia, els residus, la contaminació atmosfèrica i el transport públic”.

Janet Sanz ha destacat que “Barcelona liderarà i exigirà des del municipalisme i amb d’altres ciutats, una agenda verda i de sostenibilitat a la que el govern de la Generalitat i de l’Estat s’han de comprometre”. Alguns dels reptes pendents bàsics per a les ciutats són: la transició energètica, la lluita contra la contaminació atmosfèrica, el desplegament de la mobilitat, la lluita contra la especulació urbanística, o la disminució de la generació dels residus i el seu reciclatge.

La tinenta d’alcaldia ha remarcat que “el govern de l’Estat i la Generalitat és qui tenen més capacitat i responsabilitat d’impulsar canvis de normatives i financers. No han treballat durant la crisis econòmica per introduir cap canvi de paradigma a la nostra societat, i la situació ambiental en alguns casos s’està deteriorant”. Janet Sanz ha reclamat aquests canvis estructurals per afrontar els reptes ambientals de les ciutats en benefici de la ciutadania i de la resta de medi ambient. “Aquest nou impuls de les polítiques ambientals només serà possible amb la col·laboració i exigència de tota la ciutadania, i amb una administració que respongui a les seves exigències”, ha reblat.

 

Reconeixement a les bones pràctiques

Addicionalment, durant la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, s’ha celebrat el lliurament de guardons a 10 entitats membres de la xarxa Barcelona + Sostenible que han excel·lit enguany en la seva contribució a la sostenibilitat. Totes elles han rebut un distintiu elaborat a l’Ateneu de la Fàbrica del Sol per premiar les seves bones pràctiques.

Entre els premiats s’hi troben:

– “Les Basses a l’escola! Millorem la biodiversitat urbana”. Projecte que impulsa la creació de petits ecosistemes aquàtics per ampliar i millorar l’estructura verda i la biodiversitat a les escoles.

– “La compra arriba casa en vehicle elèctric”. Projecte a través del qual més de 500 establiments de Sants i Les Corts, adherits a quatre eixos comercials de la zona, ofereixen als seus clients el servei de portar-los a casa la compra en un vehicle elèctric.

– Plataforma per la Qualitat de l’Aire. Campanya ciutadana i accions educatives per conscienciar sobre la contaminació de l’aire.

– L’E-tarpunòmetre. La cooperativa Tarpuna ha dissenyat aquest aparell que mesura i enregistra el consum d’energia i la qualitat ambiental.

– Circular Design: Learning for Innovative Design for Sustainability. Projecte coordinat per l’Institut de Sostenibilitat de la UPC que té com a finalitat contribuir a la creació i consum de productes i serveis sostenibles a través del disseny.

– Festival sostenible DGTL. Barcelona. DGTL aposta per posar el focus no només en la música electrònica i l’art digital, sinó especialment en la sostenibilitat.

– “Bola a bola transformem el món”. Projecte que sorgeix de la col·laboració entre la Fundació Boscana i Bridepalla i que inclou la creació de bombetes de llavors per transformar balcons, cases i llocs de treball.

– Servei Mancomunat de Neteja al Raval. Des de l’Eix de Comerciants del Raval, l’Associació de Comerciants Fem Raval, Impulsem i l’AEI Raval, amb el suport de BCN Activa, es desenvolupa aquest projecte que cobreix les necessitats de serveis de neteja d’alguns establiments del territori amb el treball dels veïns i veïnes que busquen aconseguir una feina.

– Projecte CLICK. Impulsat per la Fundació IRES, és un servei socioeducatiu adreçat a joves entre 15 i 20 anys que necessiten un acompanyament temporal per tal d’identificar el seu millor recorregut formatiu, laboral i personal.

– Triatló per la preservació del fons marí de Barcelona. Iniciativa impulsada per Youtuba a través de la qual un grup de voluntaris fa una neteja en un punt de litoral afectat de la ciutat.

Per a més informació sobre la celebració de l’acte del Dia Mundial del Medi Ambient: www.barcelona.cat/ecologiaurbana





Paraules clau

medi ambient/