Els nens i nenes de Barcelona presenten a l’alcaldessa les demandes i propostes per millorar el seu benestar : Servei de Premsa

Els nens i nenes de Barcelona presenten a l’alcaldessa les demandes i propostes per millorar el seu benestar

08/06/2018



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Agenda dels infants és fruït del programa municipal “Parlen els nens i nenes” a partir d’una àmplia enquesta feta a 4.000 nens i nenes d’entre 10 i 12 anys

El treball ha conclòs en 11 demandes dels infants de la ciutat per a la millora del seu benestar i 115 propostes d’actuació adreçades a l’Ajuntament, les escoles, les famílies i els mateixos nens i nenes. S’hi arribat després de 84 tallers participatius en 50 escoles

Després d’aquest primer diàleg, l’Ajuntament s’ha compromès a obrir més espais de trobada i diàlegs amb els infants, valorar les seves propostes i fer-los un retorn, abans d’acabar l’any

En nom dels infants de 10 a 12 anys de Barcelona, els nens i nenes de 6è de l’Escola Cervantes presenten l’Agenda dels infants a l’Alcaldessa, Ada Colau, i a la Tinenta de Drets Socials, Laia Ortiz.

Els nens i nenes de 6è de l’Escola Cervantes, al districte de Ciutat Vella, han presentat l’Agenda dels infants a l’Alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i a la Tinenta de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz, amb l’objectiu de traslladar les demandes i propostes dels nens i nenes de 10 a 12 anys de la ciutat. Per la seva banda, l’Alcaldessa s’ha compromès a obrir un diàleg amb els infants i donar resposta a les seves demandes abans d’acabar l’any.

L’Agenda dels infants recull les seves 11 grans demandes i proposa 115 actuacions importants, des del seu punt de vista, per viure millor a Barcelona. Aquestes propostes s’adrecen tant a l’Ajuntament i altres administracions, com a les escoles, a les famílies i als mateixos nens i nenes. L’Agenda és el resultat d’un treball col·lectiu iniciat a finals del 2016 en el marc del programa “Parlen els nens i nenes: benestar subjectiu de la infància a Barcelona”, un programa municipal de l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona que realitza l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona (IIAB) amb l’objectiu de ser una eina de la ciutat per conèixer i millorar el benestar dels infants partint de les seves visions i opinions.

 

Durant el 2017, l’IIAB va realitzar la primera enquesta sobre benestar subjectiu de la infància a Barcelona que van respondre 4.000 nens i nenes d’entre 10 i 12 anys de la ciutat de tots els districtes de la ciutat (el 15% dels infants d’aquesta edat) i, per tant, els resultats són representatius dels 25.000 infants d’aquesta franja d’edat que viuen a Barcelona. Les primeres dades de l’enquesta es van presentar el novembre de 2017 en roda de premsa per part de la Tinenta de Drets Socials, Laia Ortiz, i la Directora de l’IIAB, Maria Truñó. A partir d’aquí, es van dur a terme 84 tallers participatius per interpretar conjuntament amb els nens i nenes els resultats inicials de l’enquesta i per demanar-los que fessin propostes de millora del seu benestar.

 

Les 11 demandes dels infants per millorar el seu benestar

Les 11 principals demandes dels nens i nenes d’entre 10 i 12 anys de la ciutat de Barcelona, desenvolupades en 115 accions concretes es poden consultar en el següent enllaç i, també, es poden visualitzar en aquest breu vídeo. Són les següents:

1. Tenir més temps per gaudir amb la família
2. Menys temps d’estudis i més temps lliure per jugar i estar amb els amics i amigues
3. Sentir-nos més segurs i segures, i rebre més suports quan tenim problemes
4. Més escolta i prendre’s seriosament el que diem
5. Més llibertat i més confiança en les nostres capacitats
6. Participar en les decisions de l’escola i canviar les maneres d’aprendre
7. Lluitar decididament contra el bullying i prevenir-lo
8. Cuidar-nos millor, hàbits saludables i satisfacció amb el propi cos, ja que l’aspecte físic és, segons diuen, la principal causa d’assetjament
9. Que tothom tingui el que necessita i donar més valor a les coses que tenim
10. Més vida amb la gent del barri i espais per trobar-nos amb altres nens i nenes
11. Fer més coses a l’aire lliure, en una ciutat més verda

Justament, el temps, la llibertat i la vida d’estudiant són els tres aspectes que van sortir més mal parats en l’enquesta, aquells en què els infants expressen un major grau d’insatisfacció. Concretament, la meitat dels nens i nenes de Barcelona no estan prou satisfets amb el seu temps lliure (el 53%) ni tampoc amb la llibertat o autonomia que tenen (el 48%). I 4 de cada 10 no estan prou satisfets amb la seva vida d’estudiant (el 42%).

Lluny de ser aspectes inconnexes, aquests tres àmbits d’insatisfacció estan estretament relacionats: els horaris escolars, la quantitat de deures que tenen i el volum d’activitats extraescolars que fan (sobre les quals diuen que no tenen prou llibertat per decidir) generen la sensació de tenir poc temps lliure per jugar, i per passar amb la família i menys autonomia de la que voldrien per decidir què fer amb el seu temps.

 

Obrir diàlegs i donar respostes

El programa “Parlen els nens i nenes” fa realitat el dret a ser escoltats dels infants i adolescents i els reconeix com a ciutadans de ple dret amb punts de vista propis que cal preguntar per conèixer i tenir en compte en les decisions que els afecten, tal com estableix tant la Convenció sobre els drets de l’infant de Nacions Unides (art.12) com la Llei catalana sobre els drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència (14/2010, art. 7).

El paper dels infants com a informadors imprescindibles, directes i qualificats sobre qüestions que els afecten suposa un gir important en la forma de recollir dades sobre infància i adolescència amb una mirada integral sobre les seves vides. Per altra banda, el debat i interpretació conjunta dels resultats amb els nens i nenes en tallers participatius a les escoles també suposa un valor afegit important a les dades que es recullen.

En aquest sentit, l’Agenda dels infants, amb les seves 11 demandes de millora del benestar i les seves 115 propostes d’actuació, no és un punt i final sinó un punt de partida, una oportunitat per obrir diàlegs entre els infants i les persones adultes de la ciutat per trobar solucions i millorar, conjuntament, el benestar dels nens i nenes. Per això, a partir d’ara l’Ajuntament impulsa una nova fase del programa “Parlen els nens i nenes” amb la creació del Grup Altaveu. Aquest grup, amb uns trenta nois i noies d’uns dotze anys de tots els districtes de la ciutat i vinculats a les primeres fases del programa “Parlen els nens i nenes”, s’encarregarà d’aportar les veus dels infants en diversos espais de participació de la ciutat donant a conèixer l’Agenda dels infants i obrint diàlegs al voltant de les seves demandes i propostes. Abans que acabi l’any, l’Ajuntament de Barcelona s’ha compromès a fer un retorn de les seves demandes i propostes i donar resposta als nens i nenes sobre què està fent l’Ajuntament al respecte, sobre com i què podria fer més o millor per seguir millorant el seu benestar.

Finalment, a la tardor, es presentarà l’informe global del programa “Parlen els nens i nenes: el benestar subjectiu de la infància a Barcelona” amb una anàlisis més profunda, tant qualitativa com quantitativa, dels resultats de l’enquesta i dels tallers participatius, per tal d’aportar més coneixement sobre les vides i el benestar de la infància a la ciutat, des del seu punt de vista.

 

Enllaços relacionats

Agenda dels infants

Vídeo de presentació de l’Agenda





Paraules clau

educació/