L’Ajuntament remodela els Jardins de Montserrat per eliminar barreres i per millorar l’ús de l’espai : Servei de Premsa

L’Ajuntament remodela els Jardins de Montserrat per eliminar barreres i per millorar l’ús de l’espai

09/06/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

S’intervé en l’accés, l’enjardinament, en la il·luminació, els paviments, el mobiliari, els jocs infantils, els recorreguts a dins del jardí, i en les instal·lacions de reg i les fonts

S’hi incorporarà una nova àrea d’esbarjo de gossos de prop de 400 metres quadrats i envoltada de vegetació

El projecte que segons Gerardo Pisarello “posa en valor la riquesa vegetal d’aquest espai i avança cap a un districte i una ciutat més saludable, amable i sostenible”, té un pressupost de 1.860.000 €, i una durada prevista de vuit mesos

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat una profunda remodelació dels Jardins de Montserrat, un dels espais verds del barri de la Nova Esquerra de l’Eixample situat entre els carrers Rocafort, Còrsega i Rosselló i amb una superfície de 7.662 metres quadrats. L’objectiu d’aquesta intervenció, que s’executarà en un termini de 8 mesos, és millorar aquest espai verd en tots els aspectes: en els accessos, en l’enjardinament, en la il·luminació, en els paviments, en el mobiliari, en els jocs infantils, en els usos i en concret els que podran fer els propietaris de gossos, els recorreguts a l’interior del jardí i en les instal·lacions de reg i les fonts. Es tracta d’un projecte de millora integral que té un cost d’1.860.000 € i el disseny del qual ha estat treballat amb els veïns i les veïnes, i també amb els titulars dels diferents serveis que hi ha a la zona, a partir de les problemàtiques que ells mateixos van plantejar.

El projecte preveu una nova organització funcional de l’espai per millorar els accessos a l’Espai Associatiu Lola Anglada, situat a l’interior del jardí i alhora per afavorir els itineraris interiors i nous usos al voltant d’aquest equipament. Per una banda, sense renunciar als dos camins originals que hi ha actualment, el nou disseny potenciarà un nou eix diagonal cap al centre del jardí, on es troba l’equipament. En aquesta intervenció s’eliminen les barreres arquitectòniques existents, ja que se substitueixen les escales per rampes lleugeres. Per altra banda, la zona del davant de l’Espai Associatiu Lola Anglada s’ha alliberat d’elements per establir-hi una zona cívica per poder fer activitats per al barri. Per últim, es regularitza també l’accés per a vehicles d’emergències i de manteniment fins aquest punt.

Els Jardins de Montserrat són un espai d’una gran riquesa arbòria i vegetal. Al parc hi ha pins, til·lers, plàtans, palmeres, xiprers, podocarpus, magnòlies, oliveres i alzines. També hi ha gespa en alguns parterres, i algunes espècies d’arbustos, com ara rosers.

Aquesta riquesa i abundància vegetal, que a més a més es troba en general en bon estat, es manté i fins i tot es potencia encara més amb la remodelació. El projecte preveu introduir alguna espècie nova amb la idea de donar més riquesa cromàtica al parc, i substituir o retirar alguns dels exemplars que hi ha actualment per tal que els arbres no interfereixin en el creixement els uns amb els altres, i amb l’objectiu de fer més permeable visualment tot l’entorn.

A més a més, l’estructura de parterres – estructures que es trobaven en mal estat- també es modifica substancialment. Els grans parterres que formen una barrera física entre el passeig perimetral del parc, i la zona de serveis de la calçada, se substitueixen per uns de més petits en els quals s’hi sembraran plantes amb floracions vistoses. Els grans parterres de l’interior del parc es plantaran amb heures combinades amb arbustos de baixa alçada.

A banda d’enriquir sensiblement la vegetació, l’objectiu d’aquest projecte és també millorar els usos dels espais. Així doncs, a la zona de les palmeres situada a l’interior d’illa a on es col·locaran jardineres, es crearà una d’estada tranquil·la per a les persones. A més a més, la intervenció en els elements ja existents anirà combinada amb la introducció de nous elements per tal de fer créixer el nombre d’usuaris com és el cas dels jocs infantils o també dels espais per als propietaris de gossos. Aquest col·lectiu gaudirà a partir de la reforma d’una nova àrea d’esbarjo per a gossos de gairebé 400 metres quadrats, que estarà envoltada de vegetació i que permetrà a aquests usuaris a disposar d’un espai específic i totalment habilitat per a ells i els seus animals.

Pel que fa als jocs infantils, amb l’obra s’agruparan en una gran àrea i se n’afegiran més per tal d’augmentar la franja d’edat dels possibles usuaris fins als 12 anys. Els diferents jocs estaran agrupats per franges d’edat.

En el camp de la introducció de nous usos s’emmarca la proposta d’ubicar a tocar del carrer Còrsega i a la zona posterior del centre cívic, uns horts urbans.

A més a més, també hi haurà actuacions en els entorns més immediats. A la zona de sortida del metro (a la confluència de Rosselló amb Rocafort), s’eixamplaran els passos, ja que ara són massa estrets. Al llarg del frontal dels jardins amb el carrer Rocafort, tot i mantenir els arbres, es modificaran els parterres de manera que la vorera sigui accessible i es pugui accedir als cotxes aparcats en calçada (ja que ara no es pot).

Finalment, en el camp més funcional, l’obra també preveu renovar els lavabos d’ús públic que hi ha al parc, la xarxa de clavegueram, la xarxa d’enllumenat públic, la xarxa de reg, i es preveu incorporar també la xarxa de fibra òptica i mantenir el punt verd de Còrsega amb Rocafort.

El tinent d’Alcaldia d’Economia i Treball i regidor de l’Eixample, Gerardo Pisarello destaca la importància d’aquesta intervenció en un districte dens com ho és l’Eixample, “a on cada pam d’espai públic, de verd, i d’equipaments ciutadans s’ha de tractar i cuidar com un petit tresor”. Pisarello recorda que “els Jardins Montserrat són un veritable pulmó al cor de la Nova Esquerra”, i insisteix que “amb aquesta remodelació, posem en valor la riquesa vegetal d’aquest espai i avancem cap a un districte i una ciutat més saludable, amable i sostenible”.





Paraules clau

Eixample/