Generalitat i Ajuntament refermen el seu compromís de treballar junts per la seguretat a Barcelona : Servei de Premsa

Generalitat i Ajuntament refermen el seu compromís de treballar junts per la seguretat a Barcelona

13/06/2018



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’alcaldessa, Ada Colau, i el conseller d’Interior, Miquel Buch, presideixen la primera reunió de la Junta Local de Seguretat després de la formació del nou Govern i aposten per mantenir la coordinació policial per seguir actuant contra la venda de drogues, la venda ambulant no autoritzada i els furts

Com cada any, l’Ajuntament i la Generalitat reforçaran els operatius policials a l’estiu en un dels moments de l’any amb més visitants i major ús de l’espai públic. Més d’un centenar d’agents de la Guàrdia Urbana reforçaran la tasca policial a partir de juliol. Els Mossos d’Esquadra ampliaran els seus actuals dispositius amb hores extraordinàries per reforçar les necessitats de la ciutat durant l’estiu

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presidit avui la reunió de la Junta Local de Seguretat juntament amb el conseller d’Interior, Miquel Buch, que hi ha assistit avui per primer cop des del seu nomenament. Prèviament a la reunió, que s’ha celebrat en una sala de l’Ajuntament de Barcelona, alcaldessa i conseller han mantingut una trobada al despatx institucional d’alcaldia.

Entre els diferents temes que s’han tocat a la Junta, on hi assisteixen els representants de tots els cossos policials i de l’àmbit judicial, s’han valorat les xifres recents sobre l’activitat de cada cos i s’han avançat algunes actuacions previstes relacionades amb l’inici de la temporada d’estiu, quan Barcelona rep milions de visitants i l’ús de l’espai públic és més intens.

 

 

Tant el Departament d’Interior com l’Ajuntament de Barcelona han refermat el seu compromís de seguir treballant conjuntament per fer front als reptes que té la ciutat, i continuar amb la coordinació policial, sobretot en aquells àmbits que actualment necessiten més atenció, com ara la venda de drogues en pisos al Raval, la venda ambulant no autoritzada i els furts.

Ambdós han destacat la necessitat que l’actuació policial en aquests àmbits vagi acompanyada per l’actuació de l’àmbit judicial, i per això s’han emplaçat, juntament amb la jutgessa degana –present a la reunió—de mantenir reunions periòdiques per a revisar els protocols conjuntament amb l’objectiu que els fets delictius vinculats tràfic de drogues i els furts no quedin impunes.

L’alcaldessa ha explicat l’esforç que està fent l’Ajuntament per reforçar tant els recursos humans com materials de la Guàrdia Urbana. Ha recordat que, precisament aquest mes de juliol s’incorporen a la plantilla 117 agents, bona part dels quals es destinaran al districte de Ciutat Vella, que en aquests moments és objecte d’un pla de xoc, per fer front al fenomen de la ocupació de pisos que es converteixen en punt de venda i subministrament de drogues. En aquest punt, l’alcaldessa ha destacat la feina conjunta amb els veïns i veïnes del districte per evitar noves ocupacions de pisos que podrien esdevenir punts de venda de droga. Ha explicat que d’aquesta manera s’ha actuat en 18 pisos. El reforç de la Guàrdia Urbana no només serà amb més agents al carrer, sinó també en serveis extraordinaris. L’any 2017 la Guàrdia Urbana va reforçar els serveis extraordinaris fins a 12 milions d’euros, el que representa un increment a l’entorn del 30% respecte l’any 2015. Aquest increment es mantindrà tant a l’estiu com també durant la resta de l’any, tal i com també es preveu en el pla de xoc acordat pel Plenari del Consell Municipal.

Amb aquest pla de xoc –que inclou tota una bateria de mesures per actuar en quatre àmbits concrets i que són l’habitatge, la seguretat, l’espai públic i la salut pública– es preveu incrementar els recursos humans i econòmics al territori per part de l’ajuntament, amb una inversió municipal d’uns 5 milions d’euros i un total de 63 persones destinades als diferents àmbits d’intervenció social. Des del Cos de Mossos d’Esquadra es continuen abocant conjuntament amb Guàrdia Urbana els recursos policials per lluitar contra aquest fenomen, la qual cosa representa, en paraules del conseller, que cada setmana s’estan desmantellant dos de venda de drogues i detenint els principals autors dels fets.

El conseller d’Interior ha explicat que els dispositius policials a la ciutat s’aniran adaptant a les necessitats que hi hagi en cada moment i que, per tant, s’avaluarà a nivell policial les diferents incidències que hi pugui haver per tal de donar la resposta més adient i efectiva. En aquest sentit, el Pla d’Estiu que es posa en marxa a la ciutat de Barcelona preveu reforçar i ampliar amb hores extraordinàries els dispositius de seguretat per part de diferents unitats del Cos, com ara les Unitat de Seguretat Ciutadana, les Àrees Regionals de Recursos Operatius i la Brigada Mòbil. Aquesta mesura s’ha implementat durant l’estiu dels darrers anys com a resposta a la falta de convocatòries de noves promocions de Mossos d’Esquadra.

En quant als furts, l’alcaldessa ha explicat que Barcelona va viure al 2017 un augment del 9% dels furts, un fet que ocupa gran part de l’activitat de la Guàrdia Urbana i de Mossos d’Esquadra, sobretot en els carrers més concorreguts de a ciutat. Entre els dos cossos policials, es produeixen milers de detencions i imputacions cada any. Els furts, de fet, suposen el 60% dels fets delictius coneguts a la ciutat.

Per la seva part, el conseller d’Interior ha recordat que si el furts han augmentat, l’eficàcia policial també s’ha incrementat, ja que durant els primers mesos de l’any s’ha registrat un augment notori de les detencions. De fet en el marc de la junta local de seguretat, els comandaments policials han explicat que han augmentat les detencions in fraganti, la qual cosa demostra l’eficàcia policial dels efectius que patrullen al carrer.

Així mateix, l’alcaldessa ha destacat una prova pilot que està duent a terme la Guàrdia Urbana per a limitar l’acció dels delinqüents més actius i reincidents mitjançant un operatiu que permet documentar, per part dels agents, l’acumulació de diferents furts per part d’una mateixa persona, de manera que se li pugui imputar un delicte continuat, que pot comportar penes de presó. “Felicito els agents que treballen dia a dia al carrer, mantindrem la col·laboració policial que hem estat desenvolupant fins ara, i lluitarem perquè se’n faci un tractament judicial adequat. Volem enviar el missatge que no hi haurà impunitat a Barcelona pels professionals dels furts”, ha advertit Colau.

Un altre dels reptes de la ciutat, com a la resta del territori de Catalunya, és el fenomen de la venda ambulant no autoritzada a l’espai públic. Ambdues administracions s’han proposat a seguir treballant junts per fer front a les ocupacions intensives de l’espai públic per part dels venedors; posar èmfasi en els principals eixos comercials de la ciutat i seguir donant suport a la Policia Portuària i als serveis de seguretat de TMB, tot mantenint vigents els dispositius conjunts actuals.





Paraules clau

prevenció/ seguretat/