Barcelona obre dos nous serveis d’acompanyament i escolta a l’adolescència al Districte de Ciutat Vella i Horta-Guinardó : Servei de Premsa

Barcelona obre dos nous serveis d’acompanyament i escolta a l’adolescència al Districte de Ciutat Vella i Horta-Guinardó

17/06/2018

Demà es posarà en marxa el nou servei a Ciutat Vella després que fa un més s’obrís el del districte d’Horta Guinardó. S’arriba així a 8 districtes de la ciutat

Els sis punts “Aquí T’escoltem” que han funcionat durant el 2017 han donat servei a més de 5.500 adolescents

El servei es complementa amb el Centre per a Famílies amb adolescents, ubicat al recinte de La Sedeta de Gràcia, que va donar formació i acompanyament individualitzat a més de 600 mares, pares i tutors de nois i noies adolescents durant el 2017

Barcelona obrirà demà el vuitè servei d’escolta i acompanyament emocional als nois i noies, Aquí T’Escoltem, ubicat al districte de Ciutat Vella, després que fa un mes obrís el servei al districte d’Horta Guinardó. La previsió és que l’any 2020 Barcelona disposarà de 10 serveis d’atenció als adolescents, un per cada un dels districtes de la ciutat.

El servei ATE a Ciutat Vella està situat al Centre d’Informació i Assessorament Juvenil (CIAJ), al número 6 del carrer Sant Oleguer, mentre que el servei ATE d’Horta-Guinardó s’ha ubicat a l’Espai Jove Boca Nord, al número 37 del carrer dels Agudells.

Els punts d’atenció “Aquí T’Escoltem” són serveis preventius en els quals els adolescents d’entre 12 i 20 anys troben un espai d’assessorament i escolta individual i confidencial per acompanyar-los en el procés de creixement o per donar-los suport en moments de desorientació, dubte o angoixa. Alhora també es realitzen activitats grupals entre iguals per millorar les competències personals i les habilitats socials a través de propostes creades des dels interessos adolescents.

La previsió és que cada any s’obri un servei nou a cada districte fins arribar l’any 2020 a tenir-ne un a cada un d’ells. Actualment existeixen vuit punts ATE en el conjunt de la ciutat. Són l’ATE Sant Andreu (Espai Jove Garcilaso), l’ATE Nou Barris (Espai Jove Les Basses), l’ATE Gràcia (Espai Jove La Fontana), l’ATE Les Corts (Espai d’Adolescents Jovecardí), l’ATE Sarrià-Sant Gervasi (Espai Jove Casa Sagnier), l’ATE Sant Martí (Centre Cívic Can Felipa), l’ATE Horta-Guinardó (Espai Jove Boca Nord) i ATE Ciutat Vella (Centre d’Informació i Assessorament per a Joves).

 

Més de 200 joves atesos individualment i mes de 5.000 participants als tallers

Durant l’any 2017, un total de 239 adolescents han rebut atenció per part de les psicòlogues dels punts ATE, realitzant-se fins a 913 assessoraments individualitzats.

La gran majoria, el 72% han estat noies. L’edat mitjana d’edat dels nois i noies atesos ha estat de 16 anys. Pel que fa a la via per la qual han accedit a l’atenció individual, el 48% ho han fet per accés directe, el 35% derivats formalment per professionals de la salut, els centres educatius o els serveis socials. Per últim, el 17% han accedit a través de la seva família. Els motius pels quals els joves han consultat, han estat relacionats amb els malestars en l’entorn familiar (36%), seguit del malestar emocional inespecífic (20%), les dificultats de relació (12%), la desorientació vital (9%) i les dificultats en la relació de parella (9%).

A banda, 5.312 adolescents han participat al llarg de l’any 2017 en els tallers i activitats grupals que han organitzat els punts “Aquí T’Escoltem”. El 61,3% dels participants han estat noies i el 38,7 % han estat nois. La mitjana d’edat dels participants ha estat de 15 anys.

Entre les activitats que s’han dut a terme adreçades als adolescents, hi trobem tallers de sexualitat i afectivitat, activitats de gestió emocional o accions per fomentar l’autoestima i l’apoderament.Compartiu aquest contingut