Colau demana reforçar els lligams entre ciutats per afrontar els reptes democràtics a Europa : Servei de Premsa

Colau demana reforçar els lligams entre ciutats per afrontar els reptes democràtics a Europa

21/06/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Barcelona i Bolonya comparteixen durant dos dies les noves polítiques d’innovació urbana

L’alcaldessa rep la “Turrita d’Oro”, principal reconeixement institucional de la ciutat italiana

La nota incorpora àudios sobre la rebuda de la Turrita d’Oro i sobre la valoració de la situació política a Europa

Ada Colau, ha rebut aquest matí, de mans de l’alcalde de Bolonya, Virginio Merola, la “Turrita d’Oro”, el principal reconeixement institucional de la ciutat italiana. Aquest reconeixement l’han rebut diverses personalitats tant italianes com d’arreu del món, en un guardó que reprodueix la ciutat amb les muralles i torres de l’època medieval.

 

 

En el decurs de l’acte, l’alcaldessa ha manifestat sentir-se honorada per rebre el reconeixement de la ciutat italiana, i ha destacat que actes com aquest serveixen per “estrènyer les relacions, antigues i històriques, entre les ciutats de Barcelona i Bolonya”, en el que ha considerat un moment molt important perquè Europa es qüestiona molts dels seus aspectes fundacionals, i en què “les ciutats tenen un rol molt important, on hem de col•laborar, estrènyer els lligams entre nosaltres per augmentar la participació de la ciutadania, per ser espais de llibertat i de drets, i d’innovació i creativitat”. Colau ha demanat als estats que entenguin “que les ciutats som aliades per afrontar reptes com la lluita contra les desigualtats, l’acollida, o el canvi climàtic. Les ciutats hem de ser clau en aquests temes, hem de col•laborar per afrontar aquests reptes democràtics.”

 

Diàleg urbà i europeista

Després de l’acte de lliurament de la “Turrita d’Oro”, Colau i Merola han fet un debat públic a l’Archiginnasio de Bolonya. Durant el debat, l’alcaldessa de Barcelona ha fet una intervenció clarament a favor d’un canvi de model de governança d’Europa per donar més protagonisme i capacitat a les ciutats. “El present d’Europa és urbà. Les ciutats són els espais que promouen el talent, la cultura, la innovació i la participació democràtica. Les ciutats estan creant el futur d’Europa”, ha dit l’alcaldessa de Barcelona, que ha reiterat l’obligació d’acollida que tenen els Estats, que han de defensar els drets humans i la vida humana. “Europa té tota la capacitat d’afrontar el fenomen de la immigració de manera justa i ordenada. El problema és quan algun Estat utilitza aquest fenomen per alimentar la por i en clau electoral”, ha advertit.

Ada Colau també ha parlat de les oportunitats de les ciutats globals com Barcelona, però també les amenaces, especialment vinculades a l’increment abusiu del preu de l’habitatge, l’especulació i la gentrificació. “Si perdem la ciutadania, perdem la ciutat”, ha alertat l’alcaldessa, que ha defensat les polítiques desenvolupades per l’Ajuntament per evitar l’expulsió de veïns i veïnes i per augmentar el parc públic de lloguer i l’habitatge de protecció. “Com a ciutat estem posant tots els instruments que tenim al nostre abans”, ha recordat Colau que ha reiterat que cal la implicació de la resta d’administracions per aportar més recursos i per canviar l’actual Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) amb l’objectiu d’ampliar la durada dels contractes i limitar els lloguers abusius.

 

Assemblea pública de l’alcaldessa amb la ciutadania activa promoguda per la Fundació per la Innovació Urbana

Ahir a la nit, Ada Colau va protagonitzar una multitudinària assemblea pública promoguda per la Fundació per la Innovació Urbana, on l’alcaldessa, a través de les intervencions dels assistents, va explicar les polítiques de coproducció política que s’han desenvolupat a la capital catalana, con ara la posada en marxa del Pla de Barris, que ha servit no només per intervenir en la millora dels barris més vulnerables, sinó també perquè la ciutadania sigui protagonista clau en la decisió i implementació de mesures que van més enllà de la renovació urbana o la dotació de més serveis i equipaments.

 

 

L’alcaldessa també va compartir amb els assistents el canvi en les polítiques d’habitatge, l’impuls de noves mesures de participació i l’aposta per la tecnologia i l’obertura de dades i la necessitat d’aprofundir en polítiques d’innovació educativa, com ja s’està fent amb èxit en molts centres de la ciutat.

 

Documents relacionats:

Tall d’àudio 1/2

Tall d’àudio 2/2





Paraules clau

alcaldessa/