L’Ajuntament de Barcelona cedeix a entitats socials dispositius tecnològics en desús : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona cedeix a entitats socials dispositius tecnològics en desús

23/06/2018Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament i l’Associació Pangea.org han signat un conveni que permetrà allargar la vida útil de dispositius tecnològics que queden en desús a l’Ajuntament

L’Ajuntament, a través de l’Institut Municipal d’Informàtica, fa una primera donació de 360 ordinadors i 90 monitors

El projecte de donació d’equipament informàtic al Circuit eReuse.org permetrà cedir a l’entorn d’un miler d’aparells municipals obsolets cada any

Les proveïdores que s’encarreguin de la posada a punt i canalització dels aparells seran empreses d’economia social i el material restaurat el reaprofitaran cooperatives, fundacions, associacions i entitats sense afany de lucre, així com particulars acompanyats per Serveis Socials

Aquest acord amplia el conveni subscrit amb Barcelona Activa i que ja ha permès cedir 564 equips entre ordinadors de sobretaula i portàtils

L’Ajuntament de Barcelona i l’Associació Pangea han signat un acord de col·laboració per cedir dispositius tecnològics en desús, restaurar-los i canalitzar-los a entitats socials per allargar el temps de vida útil fins el seu correcte reciclatge final. Es tracta d’una aposta estratègica i d’un compromís per impulsar l’economia social, circular i el consum responsable.

L’acord s’estrena amb una primera donació, a través de l’Institut Municipal d’Informàtica (l’IMI), de 360 ordinadors i 90 monitors, plenament operatius, a Alencop, una de les entitats que s’encarregarà de restaurar-los abans de que siguin cedits a persones o entitats socials beneficaries. El projecte de donació d’equipament informàtic al Circuit eReuse.org permetrà a l’Ajuntament cedir anualment a l’entorn d’un miler d’aparells municipals a mesura que vagin sent substituïts.

 

 

Segons el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, “es tracta d’una col·laboració público-comunitària amb efectes virtuosos. L’Ajuntament dóna exemple amb aquesta iniciativa que permet allargar al màxim la vida útil dels seus dispositius electrònics, reduint l’impacte mediambiental”.

“Impulsem el consum responsable i l’economia circular amb un exemple d’economia veritablement col·laborativa i amb retorn social. Tot plegat amb efectes molt positius: creació de llocs de treball en l’economia social. I combatre la bretxa digital, fent arribar la tecnologia a entitats, fundacions, escoles, i famílies, també aquelles que són ateses pels serveis socials”, ha dit Pisarello.

Aquesta acció s’emmarca en l’aposta del Govern municipal per impulsar la corresponsabilitat social i ambiental del sector tecnològic. Es tracta d’una aposta per un desenvolupament sostenible i per un model circular en què els recursos es mantenen en ús el major temps possible a través de la seva recuperació i reutilització. Es converteix, també, en una via de generació d’ingressos per les empreses d’economia social que participen al llarg de tot el procés.

 

Un circuit que allarga la vida útil dels dispositius i garanteix el seu ús per part d’entitats socials

Amb l’acord signat, el govern municipal es compromet a fer donació d’ordinadors, telèfons mòbils, impressores i fotocopiadores, projectors o portàtils, entre d’altres, que ja hagin quedat obsolets a l’administració. A través del programa eReuse.org, impulsat per l’associació Pangea, aquest material es restaurarà, repararà -en cas de que sigui necessari-, s’actualitzarà i, finalment, s’acabarà cedint a entitats d’economia social de la ciutat.

El procés utilitzat pels membres d’eReuse.org implica l’ús de tecnologies i eines en codi obert que permetran traçar la cadena de custòdia, reportar l’impacte social i vetllar pel correcte reciclatge al final de la vida útil de tots els dispositius electrònics donats per l’Ajuntament de Barcelona. Els usuaris finals rebran els dispositius amb programari lliure instal·lat i en usufructua en temps indefinit, però quan se’n vulguin desprendre’s hauran de retornar-los al circuit eReuse.org que, en tot cas, decidirà si l’ítem pot ser recirculat de nou o, pel contrari, s’ha d’enviar a reciclar a un punt verd autoritzat.

L’acord contempla que tota la logística, el transport, la restauració, canalització i resta d’activitats per a la reutilització del maquinari corri a càrrec d’entitats o empreses d’economia social de la ciutat, enguany 18 entitats com ara, la cooperativa Alencoop, Trinijove, Solidança, Abacus Cooperativa, donalo.org i les que si vulguin adherir que podran crear ocupació per fer aquesta tasca. Aquestes entitats rebran una compensació econòmica per part dels usufructuaris finals; unes aportacions que, en tot cas, responen als costos circulars derivats de posar al dia els equips i que inclouen una garantia d’un any.

Els beneficiaris finals d’aquests ordinadors monitors, o impressores seran entitats, cooperatives, fundacions, associacions i entitats sense afany de lucre. A banda d’entitats de la Economia Social i Solidària, els usufructuaris d’aquests ordinadors podrien ser escoles, gràcies a la mediació que fa Abacus Cooperativa, o infants de famílies ateses per serveis socials que no disposen d’ordinador ni connexió a internet a casa. L’entitat o persona a la que se cedeixen els dispositius no podrà fer en cap cas un ús comercial dels dispositius donats.

 

 

El conveni per a promoure la donació d’equipament informàtic de l’Ajuntament de Barcelona està liderat des del Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local, i compta amb la col·laboració i de l’Institut Municipal d’Informàtica (IMI) que coordinarà la logística i de la Direcció de Patrimoni, l’organisme propietari dels dispositius. El conveni té una vigència de quatre anys.

Aquesta iniciativa és un exemple de l’impuls a les veritables economies col·laboratives per part de l’Ajuntament, Pangea i eReuse.org, que formen part de Barcola, un espai de col·laboració entre activistes, recercadors i persones emprenedores i l’administració per generar projectes conjuntament.

 

Un exemple d’economia circular que segueix l’exemple iniciat per Barcelona Activa

Aquest conveni amplia l’acord existent des de 2017 entre l’agència municipal Barcelona Activa i l’Associació Pangea amb aquesta mateixa finalitat. Pel que fa a les donacions d’equipament de Barcelona Activa, durant l’any 2017 es van realitzar 4 donacions al Circuit eReuse.org que han representat un total de 564 equips entre sobretaula i portàtils. Part d’aquets material ja ha arribat a les entitats receptores Ton i Guida, Ficat, Fundesplai, EXO, Sant Joan de Déu Terres de l’Ebre i l’escola Ignasi Iglesies.

 

EReuse.org

Electronic Reuse (eReuse.org) és una comunitat d’activistes, grups locals, investigadors, universitats, centres educatius, empreses, entitats de l’economia social, institucions i en general totes les persones i entitats que promouen l’economia circular en l’àmbit de l’electrònica. La seva missió és promoure la societat perquè siguem capaços d’evitar el reciclatge prematur dels dispositius digitals via la pràctica de la reutilització. Per fer això, el projecte treballa per definir un estàndard de traçabilitat per assegurar el reciclatge final i per optimitzar i certificar la qualitat dels productes de segona mà que es canalitzen.

Les entitats d’eReuse cooperen per crear comunitats locals procomuns on es comparteixen i mantenen els dispositius captats dels donants. Aquesta fórmula permet a les 18 entitats que actualment formen part del circuit Barcelona escalar, sostenir costos i especialitzar-se en determinats serveis.

Com a antecedents al projecte eReuse.org, cal conèixer el projecte la Xarxa de Suport a la reutilització d’equipament informàtic (Finançat pels ajuts PuntCat, any 2010). El pilot de reutilització i preparació per a la reutilització d’equips informàtics (CORETIC), impulsat per la Generalitat de Catalunya (any 2014, 2015). El projecte Europeu eReuse.org CHEST EU #611333 (2015, 2016) de la Universitat Politècnica de Catalunya que va contribuir al desenvolupament del programari, pilots i protocol de traçabilitat. El projecte “Donació solidària i social de dispositius digitals (any 2016)”, del Departament de Consum de l’Ajuntament, el Programa Impulsem el que fas per a la creació d’una cooperativa de plataforma (2017,2018) i el projecte europeu TaglSmart.eu (2018) EU 688061 que està contribuint a la realització de pilots i a l’etiquetatge intel·ligent dels dispositius.

Paraules clau

comerç/ cooperació/