S’inaugura el nou centre gestor de residus tecnològics al Poblenou : Servei de Premsa

S’inaugura el nou centre gestor de residus tecnològics al Poblenou

27/06/2018Temps estimat de lectura: 5 minuts

El centre s’ha establert en una antiga fàbrica rehabilitada, de propietat municipal, que ha estat cedida a la Fundació Trinijove, que l’ha restaurada a través de la seva empresa d’inserció i que ara hi desenvolupa un projecte per reutilitzar i donar nous usos als residus tecnològics del 22@

El foment de l’ocupació al districte és un dels objectius de l’equipament, que acollirà diverses formacions, com ara les impulsades pel programa Incorpora de “la Caixa”, que prepararà els usuaris en competències, formació tècnica i pràctiques no laborables a mida de les empreses de la zona

La rehabilitació de la nau ha estat possible gràcies a la col·laboració público-privada entre Fundació Trinijove, l’Ajuntament de Barcelona, l’Obra Social “la Caixa” i el Departament de treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya

El barri del Parc i la Llacuna del Poblenou estrena avui un innovador centre gestor de residus tecnològics, gestionat per la Fundació Trinijove, en una antiga nau industrial rehabilitada per fomentar l’economia social i verda cedida per l’Ajuntament de Barcelona. El centre ha estat inaugurat aquest matí per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el director general de la Fundació Bancària “la Caixa”, Jaume Giró; el director de l’Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost; el secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta i Vicente, i el regidor del districte de Sant Martí, Josep Maria Montaner.

Es tracta de la nau, de propietat municipal, situada al carrer Pujades 97, una nau que a més a més, està catalogada perquè és un vestigi del patrimoni industrial i modernista del Poblenou. La nau té al voltant de 600 metres quadrats de superfície. La meitat de l’espai es destinarà a l’àrea de gestió de residus tecnològics, i l’altra meitat a l’àrea de formació i l’espai docent, molt centrat en la capacitació dels joves del districte de Sant Martí.

 

 

És per aquest motiu que el projecte que impulsa Trinijove té dues vessants: la conservació del patrimoni industrial i l’aportació d’un nou ús a aquest patrimoni. Així mateix, Trinijove serà l’entitat encarregada de gestionar el centre de residus tecnològics, l’objectiu del qual és generar llocs de feina a més d’una desena de joves en risc d’exclusió social en l’àmbit del reciclatge i la reutilització de noves tecnologies com mòbils, tablets o ordinadors.

A més de la generació d’ocupació directa, el centre desenvoluparà diferents activitats orientades a la formació per millorar l’ocupabilitat de més d’un centenar de persones al mes, especialment joves i altres col·lectius vulnerables derivats dels Serveis Socials del Districte de Sant Martí. En aquest sentit, Trinijove continuarà la seva col·laboració amb el programa Incorpora de “la Caixa” (del qual n’és el coordinador a Barcelona), gràcies al qual aquests col·lectius rebran formació tècnica, de competències, actitud i pràctiques no laborables a mida de les empreses per tal d’afavorir les seves possibilitats de contractació.

Així mateix, aquest mes de juny s’inicien les formacions de manteniment, optimització i implementació d’equips informàtics i de gestió de residus urbans i industrials, ambdues subvencionades pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. També hi hauran accions orientades a la producció, com és el Laboratori de Mòbils i residus tecnològics, que pretén reutilitzar aquests productes, dedicar-los a nous usos o, en darrera instància, reciclar-los amb finalitats socials i d’innovació.

Per garantir la sostenibilitat del centre, a més, s’obrirà un punt de venda d’objectes en bon estat i material de segona mà.

 

Una antiga nau rehabilitada per fomentar l’economia social i verda

Pel que fa les obres de rehabilitació de la nau, dutes a terme per l’empresa d’inserció promoguda per Trinijove, durant l’últim any s’han fet les tasques i treballs que han permès recuperar aquest espai en desús i que es torbava en estat de degradació. La nau és obra de l’arquitecte Manuel Raspall, que la va dissenyar amb estil modernista. Amb un interior pràcticament diàfan on l’element destacable és un altell interior, la part arquitectònica més interessant des del punt de vista de patrimoni és la façana del carrer Pujades, amb solucions formals pròpies del Modernisme.

L’obra de rehabilitació ha consistit en:

Així mateix s’ha substituït la coberta, i s’han enderrocat els elements interiors afegits per iniciar una distribució interior adient a les necessitats dels nous usos i d’acord amb les normatives arquitectòniques actuals. També s’ha dotat la nau de les instal·lacions d’electricitat, il·luminació, fontaneria, climatització, ventilació, energia solar tèrmica, etc. Totalment noves i adaptades tant a l’ús públic que tindrà l’espai com a les normatives actuals.

El projecte ha estat dotat amb un pressupost de 950.000 euros que aporten l’Ajuntament de Barcelona (250.000 euros), la Fundació Trinijove (300.000 euros) i l’Obra Social “la Caixa” (400.000 euros).

 

EReuse.org
El projecte que lidera Trinijove està vinculat al programa eReuse, que vol facilitar el reaprofitament de maquinari en bon estat de funcionament per part d’entitats sense ànim de lucre i amb un fi social.

Precisament l’Ajuntament de Barcelona i l’Associació Pangea acaben de signar un acord de col·laboració per cedir dispositius tecnològics en desús, un miler a l’any. La setmana passada es va produir una primera donació de 360 ordinadors i 90 monitors a Alencop, una altra de les entitats que com Trinijove s’encarregarà de restaurar-los abans de que siguin cedits a persones o entitats socials beneficaries.

Electronic Reuse (eReuse.org) és una comunitat d’activistes, grups locals, investigadors, universitats, centres educatius, empreses, entitats de l’economia social, institucions i en general totes les persones i entitats que promouen l’economia circular en l’àmbit de l’electrònica. La seva missió és promoure la societat perquè siguem capaços d’evitar el reciclatge prematur dels dispositius digitals via la pràctica de la reutilització. Per fer això, el projecte treballa per definir un estàndard de traçabilitat per assegurar el reciclatge final i per optimitzar i certificar la qualitat dels productes de segona mà que es canalitzen.

Les entitats d’eReuse cooperen per crear comunitats locals procomuns on es comparteixen i mantenen els dispositius captats dels donants. Aquesta fórmula permet a les 18 entitats que actualment formen part del circuit Barcelona escalar, sostenir costos i especialitzar-se en determinats serveis.

 

Enllaç relacionat

Tall d’àudio Ada Colau

Paraules clau

Sant Martí/ sostenibilitat/