El Park Güell introdueix millores en l’accés per descongestionar l’entrada a la zona regulada i l’entorn : Servei de Premsa

El Park Güell introdueix millores en l’accés per descongestionar l’entrada a la zona regulada i l’entorn

28/06/2018



Temps estimat de lectura: 6 minuts

Arran de les millores previstes en el Pla Estratègic del parc, l’Ajuntament facilita l’accés als inscrits a la plataforma ‘Gaudir Més’ perquè puguin evitar les cues

En tots els accessos al recinte regulat se’ls habilitat una entrada exclusiva través un lector digital que permetrà entrar-hi sense haver de treure entrada

A partir del proper any se suprimirà la venda presencial d’entrades a les taquilles de la zona monumental en temporada alta i es podrà fer només via online

El Pla Estratègic del Park Güell segueix endavant amb diverses obres de millora dels barris de l’entorn engegades, i preveu invertir 10,2 milions aquest any i el vinent

L’Ajuntament de Barcelona ja ha posat en marxa les primeres actuacions recollides al Pla Estratègic del Park Güell que es va presentar al novembre de 2017, i que contempla tot un ventall de diferents mesures per a millorar el retorn social del parc a la ciutat i seguir preservant el patrimoni arquitectònic i natural.

El pla busca quatre objectius principals: retornar l’ús social al parc; enfortir el lligam dels barcelonins i barcelonines amb el parc; evitar les conseqüències de la massificació turística a la zona i millorar l’entorn i fer més permeable l’espai. Està previst dedicar un total de 24,9 milions d’euros en la implementació d’aquestes actuacions en el període de cinc anys.

 

En els cinc primers mesos des de la implantació del pla estratègic, el consistori ja ha pres mesures per millorar l’accés al parc i per descongestionar l’entrada a la zona regulada i l’entorn del parc. Aquest dijous, el Govern municipal ha presentat aquestes actuacions i les que es faran fins al 2019 al grup impulsor i de seguiment del pla estratègic, que s’ha constituït avui.

Una de les novetats és donar més facilitats a l’accés de les persones que estan inscrites al programa ‘Gaudir Més’ –més d’111.600, la majoria barcelonins–, que permet accedir al parc de forma gratuïta. Així, el consistori ha posat en marxa un sistema perquè els usuaris puguin accedir directament a l’Eix Monumental sense passar per taquilles per treure l’entrada.

Des d’ara, un sistema de lectura de l’empremta digital permet que es pugui accedir al recinte sense haver de fer la cua de l’entrada general per obtenir l’entrada. Així mateix, en tots els accessos al recinte regulat hi haurà una entrada exclusiva, de manera que els membres de ‘Gaudir Més’ no hauran de realitzar la cua.

 

Aquest canvi respon a la voluntat del govern municipal d’incrementar la xifra de persones inscrites al ‘Gaudir Més’, que a més de permetre entrar de forma gratuïta al Park Güell, també ofereix entrada gratuïta a d’altres espais de patrimoni i de cultura de la ciutat, com el Castell de Montjuïc, el Born o el Museu d’Història de Barcelona.

Totes aquestes novetats, però, no afectaran a l’accés dels veïns i veïnes del Park, que ja disposen d’un carnet identificatiu per accedir quan vulguin i de forma gratuïta a la zona monumental. Els veïns disposen d’accés lliure a qualsevol hora i des dels cinc punts de control de visitants, i a més, d’un punt d’entrada exclusiu al carrer Olot.

En aquests moments, un total de 53.631 persones empadronades a l’entorn del parc disposen d’aquest carnet, així com 9.777 persones membres de la comunitat educativa –mestres, pares i alumnes—de les escoles de l’entorn i de dins del parc.

 

Venda d’entrades exclusiva per Internet

A més, a partir del proper any se suprimirà la venda presencial d’entrades a les taquilles de la zona monumental del Park en la temporada alta, la de més afluència de visitants, de manera que l’adquisició dels passis només es podrà fer via online o des dels caixers automàtics instal·lats a les parades de metro de Vallcarca i Lesseps.

Amb això, es busca evitar que els visitants es traslladin fins al Park Güell sense tenir prèviament l’entrada per a la visita, fet que acaba generant aglomeracions a la zona no regulada, un dels problemes detectats a la fase de diagnosis realitzada per a l’elaboració del Pla. Ara, el control de l’aforament a la zona regulada –implantada des de l’hivern de 2013– permet l’accés de 800 persones per hora.

 

Inversions en marxa i previstes per al 2018 i 2019

Del total de 24,9 milions d’euros d’inversions inclosos en el Pla Estratègic fins al 2022, està previst que fins al 2019 se n’executi un total de 10,2 per tal de poder anar avançant cap als objectius marcats. En concret, a data d’avui ja s’han iniciat o executat un seguit d’actuacions que sumen 4,7 milions.

Les actuacions es reparteixen aproximadament en parts iguals entre aquelles que estan destinades a augmentar el retorn social del parc a la ciutat i les destinades a garantir un parc en perfectes condicions,

Així entre les mesures per garantir el bon estat del propi parc destaquen:

– Millores al verd: condicionament de Itinerari de Biodiversitat, l’adequació del camí de Pressió, la recuperació de l’accés a la font de la Sarva o l’elaboració d’un catàleg raonat del patrimoni natural del Parc.
– Millores dels parcs infantils i zones d’esbarjo: restauració de la font de Sant Salvador, millora de la zona de parcs infantils del parc, i la creació d’una zona de nova d’estada a l’accés per la baixada de la Glòria.
– Millores al patrimoni: millora del drenatge i recuperació del banc de la Plaça de la Natura, la impermeabilització sobre la Sala Hipòstila.
– Millores a la seguretat, confort i accés de parc: millora dels WC del carrer Olot, monitorització de la porta del Carmel o la redacció del projecte de control d’accessos i fluxos.

Per la seva banda es destinaran 2,9 M€ a actuacions als entorns del Districte de Gràcia i d’Horta Guinardó. Entre altres, destaquen:

– La licitació de l’Ampliació aula Turull, de la nova àrea de jocs Infantils del Carrer Sant Cugat, les escales i urbanització del carrer Alguer
– La redacció d’altres projectes com la Gespa del Camp de futbol del Carmel , les voreres del Carrer Albert Llanas o la urbanització del carrer Antequera.

Igualment, entre les mesures de caire estructural hi ha:

– Nova senyalística del park
– Rehabilitació de l’escola Baldiri i Reixac
– La previsió de la introducció de millores en la comunicació del parc
– La redacció de diversos projectes entre els que destaquen: Plaça Jeroni de Moragas, Plaça d’accés pel Carmel i Construcció d’un centre tècnic i social i Pacificació entorns Olot

Alhora, cal posar en valor que s’han iniciat i reforçat diverses activitats socials, culturals i educatives per convidar els veïns i veïnes i escolars a gaudir del parc. En aquest sentit, s’ha dut a terme:

– Activitats adreçades a les escoles: l’any 2017 van participar 62.750 alumnes i 1.534 grups (9.438 alumnes amb guiatge) en diversos programes com el: Park Güell escoles, com funciona Barcelona, interrogar Barcelona i camps d’aprenentatge Barcelona. Destaquen que s’han impulsat projectes adreçats específicament a les cinc escoles de més proximitat (Sant Jordi i el Drac, trencadís de sons i colors, Park Güell esport i cultura) dels quals s’han beneficiat 2000 alumnes.

– Activitats culturals: s’han potenciat i executat projectes molt variats, des de la participació a la nit dels museus, al programa la “ciutat al Park” formada per un conjunt de més de 25 d’activitats dirigides a entitats i veïnes per donar a conèixer exposicions, itineraris i recorreguts al Park i els seus entorns. Enguany s’ha posat en marxa per primera vegada el cicle Barcelona i el Jazz format per un programa de 4 concerts al mes de juny i juliol que evoquen aspectes i episodis de lla relació rica i diversa entre Barcelona i el Jazz des de l’arribada als any vint.

– Activitats esportives i d’altres col·laboracions: el recinte és també l’espai per portar a terme el trail del Park Güell, l’Olimpoveda i el Cross Tres Turons amb la participació de més de 1000 persones, així com l’espai on diverses entitats del barri porten a terme les seves activitats (fires d’artesans, fira de pintors, concerts d’aforament limitats, llibres solidaris, etc).

 

Grup d’impuls i seguiment

Una de les mesures que contemplava el Pla Estratègic del Park Güell era la creació d’un ens de governança del Park Güell, un consell que inclogués a tots els grups implicats en l’organització en la presa de les decisions d’una forma participada. El Consell, màxim òrgan consultiu, ja està en marxa amb la següent estructura i participants:





Paraules clau

park güell/