L’Ajuntament de Barcelona aprova l’encàrrec a Fira de Barcelona per a la gestió del CCIB a partir de 2021 : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona aprova l’encàrrec a Fira de Barcelona per a la gestió del CCIB a partir de 2021

10/07/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La Comissió d’Economia i Hisenda ha aprovat avui inicialment la concessió de gestió del Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), que gestionarà a partir de l’1 de novembre de 2021 Fira de Barcelona

L’objectiu d’aquest encàrrec és potenciar el lideratge de la ciutat com a seu de congressos i esdeveniments i reforçar el posicionament de Fira de Barcelona a nviell internacional

El document restarà ara trenta dies en exposició pública, i s’adjudicarà definitivament un cop resoltes les alegacions, si se’n reben

La Comissió de Plenari d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat avui inicialment la concessió d’ús privatiu del Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), que gestionarà a partir de l’1 de novembre de 2021 Fira de Barcelona. Després de l’aprovació inicial d’aquesta proposta d’acord avui, amb els vots favorables de Barcelona En Comú, Grup Demòcrata, ERC, PSC i el regidor no adscrit J.J. Puigcorbé, l’abstenció de CUP Capgirem, PP i el regidor no adscrit G.Ardanuy i la votació en contra de Ciutadans. El document restarà 30 dies en exposició pública, i es donarà per adjudicat definitivament un cop resoltes les alegacions, si se’n reben.

Fira de Barcelona es farà càrrec de la gestió del Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) a partir de 2021, quan venç el contracte amb l’operador actual, i per un període de 25 anys, segons van acordar l’Ajuntament de Barcelona, propietari de l’equipament, i la institució firal, que reforça així el seu posicionament en el marc espanyol i europeu.

Amb aquesta incorporació, Fira de Barcelona augmentarà la seva superfície per a congressos i esdeveniments i podrà dissenyar una estratègia d’especialització dels seus recintes amb una gestió integral que contribuirà al creixement de la institució, la farà més competitiva i donarà un nou impuls al caràcter de Barcelona com a gran plataforma firal i congressual.

Barcelona, primera ciutat de congressos al mon

La ciutat ostenta per primer cop en la seva història recent el primer lloc del rànquing mundial de les millors ciutats de congressos que elabora l’Associació de Congressos i Convencions Internacionals (ICCA). Per establir aquest rànquing, l’ICCA es fixa només en els congressos internacionals, de mínim 50 delegats, i amb rotació entre tres països, fet que exclou el Mobile World Congress i el Congrés Gastroenterologia.

Segons les dades de Barcelona Convention Bureau, Barcelona va acollir al 2017, 2.134 reunions, que s’estima que van produir una repercussió econòmica rècord del turisme de reunions de 1.851 milions a la ciutat.

 

Estratègia firal comuna

Amb la gestió del CCIB per part de Fira s’ampliaran les oportunitats de celebrar nous esdeveniments firals i congressuals que responguin a les demandes socials i empresarials i a les diferents tipologies dels certàmens, complementant les disponibilitats dels recintes de Gran Via i de Montjuïc.

El recinte de Gran Via, amb 240.000 m2 bruts d’àrea expositiva, es dedicarà a grans fires, congressos, convencions i esdeveniments professionals, mentre que el de Montjuïc, amb 134.000 m2 bruts, continuaria acollint fires de mida mitjana, esdeveniments de públic i petits congressos. El CCIB, per la seva banda, podria acollir congressos, convencions i esdeveniments de mida mitjana i de públic.

Gràcies a aquesta iniciativa, les diverses instal·lacions firals de Barcelona tindran una estratègia comuna i una gestió integral que permetrà aprofitar millor les oportunitats econòmiques i socials derivades de la creixent importància de les fires, els congressos i el que es coneix genèricament com a turisme congressual.

 

Edifici versàtil i funcional

El Centre de Convencions Internacional de Barcelona, obra de l’arquitecte Josep Lluís Mateo, té una superfície de 75.000 m2 repartida en 38 sales polivalents i permet acollir, juntament amb l’auditori, fins a 15.000 assistents, comptant amb una àrea d’exposició sense columnes de 11.340 m2. Es tracta d’un edifici versàtil i funcional dissenyat per a tot tipus d’esdeveniments que dóna importància a la llum natural i a l’obertura cap al mar, i que va ser construït amb una especial preocupació per l’estalvi energètic.

Per la seva banda, l’auditori Fòrum, dissenyat pels arquitectes Herzog i De Meuron, que es comunica amb el centre de convencions a través d’una rambla subterrània, té 25.000 m2 i una capacitat per a 3.100 places. Tots dos edificis estan dotats d’instal·lacions tecnològiques d’última generació.

Des de la seva entrada en funcionament, el 2004, el CCIB ha acollit més de 600 esdeveniments de tot tipus com congressos, convencions, actes culturals i concerts amb prop de cinc milions d’assistents.

Actualment, el CCIB està gestionat per l’empresa GL Events CCIB SL de la qual en formen part la multinacional francesa GL Events, amb un 80% del capital, l’Ajuntament de Barcelona amb un 12% i el Gremi d’Hotels amb el 8% restant.

 

L’entorn urbà

El CCIB forma part del conjunt d’instal·lacions realitzades amb motiu del Fòrum Universal de les Cultures 2004 en l’entorn urbà entre Barcelona i Sant Adrià de Besòs. Es troba localitzat davant del mar, al bell mig del barri de Diagonal Mar i al final del districte 22@, especialitzat en empreses dels sectors de noves tecnologies, cultura, informació, sostenibilitat i coneixement. Al seu voltant s’hi localitzen unes 4.900 places hoteleres.

A l’àmbit del Besòs, al qual es vincula geogràficament el centre, hi viuen 950.000 persones, el 30% de la població de l’Àrea Metropolitana de Barcelona que es troba ara immers en un important procés de transformació social i econòmica.

En aquest sentit, el CCIB pot contribuir al desenvolupament local a través d’estratègies de col·laboració i suport amb el teixit econòmic i social dels barris de l’entorn.





Paraules clau

fira/