Nova campanya d’excavacions a El Born, a la Casa Sanmartí, un espai clau per entendre l’evolució urbanística de la ciutat : Servei de Premsa

Nova campanya d’excavacions a El Born, a la Casa Sanmartí, un espai clau per entendre l’evolució urbanística de la ciutat

18/07/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, ha participat avui  a la presentació de la nova campanya d’excavacions a El Born CCM, en concret a la Casa Sanmartí, un espai clau per entendre l’evolució urbanística de la ciutat. Ha estat acompanyat de Maite Miró, Cap del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de  la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya; el Ricard Piqueras, Degà de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona i la Directora d’El Born Centre de Cultura i Memòria, Montserrat Iniesta. Carme Miró, Responsable del Pla Bàrcino, del  Servei d’Arqueologia de Barcelona és l’encarregada de la coordinació d’aquest projecte que “vol mantenir, esbrinar i difondre aquest jaciment viu que és el Born i que encara té moltes coses a dir sobre l’evolució de la ciutat”.

 

 

 

 

En el marc del Programa Arqueoborn i per tercer any consecutiu, la nova campanya d’excavació al Born Centre de Cultura i Memòria es centra a la casa Sanmartí.  Aquesta casa està situada entre el Rec Comtal, el Pla d’en Llull i la plaça del Bornet. La casa, en la darrera fase històrica, era propietat del llogater de mules Pere Sanmartí que hi vivia amb la seva dona, dos fills, un mosso i una criada.

Un tret a destacar d’aquesta casa, en relació a la resta d’habitatges del Born, és, que de moment, no s’ha trobat un origen medieval de les estructures. Les estructures conservades són del segle XVII, i s’ha pogut documentar una reforma profunda de la casa entre el primer i segon quart d’aquest segle. Estem en un punt important del conjunt arqueològic, aquesta casa dona, per una banda amb el Bornet  i el Merdançar, per l’altre amb el Rec Comtal, dos elements hidràulics de primer ordre de la ciutat de Barcelona. Així mateix es troba al costat del pont de la carnisseria que creuava el Rec Comtal. Haurem d’esperar a finalitzar la intervenció i poder contrastar totes les dades, tant les històriques, documentals com arqueològiques per a donar una explicació final del què està passant. Cal destacar que ens trobem davant d’una reforma urbana important d’una zona influent de l’antic barri de Ribera.

El material arqueològic recuperat segueix la pauta de la resta d’intervencions, objectes de la vida quotidiana, especialment atuells ceràmics, restes de fauna, alguna moneda, i com a element singular un ventall, de moment, el millor conservat d’os. Destaquem, així mateix, la presència d’abundant escates de peix dins del rebliment d’una claveguera, que anava de la casa fins a desaiguar al Rec Comtal.

L’excavació, que se suma a l’efectuada a la Casa Corrales i en el Rec Comtal en les anteriors campanyes, permetrà resoldre dubtes sobre l’origen de l’edificació i la relació amb la propietat que té just al costat, coneguda abans de l’enderroc, com a casa Martorell. Totes dues propietats segons les fonts documentals, van estar unides en diferents moments històrics.

Aquesta campanya consolida el projecte d’intervencions arqueològiques i reforça l’aposta d’El Born CCM per la formació dels futurs arqueòlegs i arqueòlogues. Des del 2016 el jaciment del Born s’inclou dins les pràctiques obligatòries dels alumnes del grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona. Un equip d’arqueòlegs i restauradors professionals treballen en l’excavació, tant en el camp com en el procés d’inventari, classificació i restauració de les peces trobades.

http://elbornculturaimemoria.barcelona.cat/arqueoborn/intervencio-arqueologica-2018/

 

 

QUÈ ÉS L’ARQUEOBORN?

#arqueoBorn18

És el programa de recerca arqueològica d’El Born Centre de Cultura i Memòria per al coneixement, la divulgació i l’estudi de l’àrea arqueològica del Born. Va néixer l’any 2015 amb l’objectiu de posar en valor les restes arqueològiques i donar continuïtat a la investigació del jaciment i dels materials arqueològics recuperats, per mitjà d’un programa d’activitats científiques que difonguin els coneixements que se’n desprenen. Una de les peces clau de la recerca és la continuació de les excavacions arqueològiques en aquells punts on no s’ha esgotat l’estratigrafia.

 

FITXA TÈCNICA

Període d’excavació: del 02 al 28 de juliol

Horari: de 9:00 a 14:00 i de 15:00 a 18:00

Coordinació arqueològica: Carme Miró (Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament de Barcelona)


Arqueologia

Director de la intervenció: Toni Fernández

Empresa d’arqueologia: Rec

Arqueòleg tècnic: Emiliano Hinojo i José Manuel Espejo


Restauració

Coordinació restauració: Eugènia Bort (EBCCM)

Empresa de restauració: Gamarra & Garcia


Universitat de Barcelona

Coordinació: Dr. Javier López Cachero (UB)

Tutoria alumnes: Dra. Queralt Solé (UB)


Col·laboradors

Arxiu arqueològic: Emili Revilla (MUHBA)

Bioarqueologia: Santiago Riera (UB)

Centre de col·leccions: Núria Miró (MUHBA)

Història de l’arquitectura: Reinald González (Veclus)

Inventari materials: Josefa Huertas


I els equips tècnics d’El Born CCM





Paraules clau

cultura/