Barcelona serà la capital mundial de les economies transformadores el 2020 : Servei de Premsa

Barcelona serà la capital mundial de les economies transformadores el 2020

23/07/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Segons el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, aquesta trobada “servirà per fer visible que hi ha moltes pràctiques que funcionen arreu del món i demostren que és possible organitzar formes de consumir i de produir basades en la cooperació, en la democràcia econòmica i que situen les persones i el planeta al centre”

Barcelona reunirà més de 10.000 persones dels 5 continents l’any 2020 per tal de celebrar el Fòrum Social Mundial de les Economies Transformadores. L’esdeveniment, que tindrà impacte arreu del país i comptarà amb la presència d’iniciatives del conjunt del territori català, aplegarà totes aquelles iniciatives a nivell mundial que estan construint una alternativa real al sistema econòmic i financer actual.

 

 

Aquesta iniciativa està organitzada per la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES) i la xarxa internacional d’economia solidària RIPESS, amb el suport de la Generalitat de Catalunya a través del Departament Treball, Afers Socials i Famílies i de l’Ajuntament de Barcelona.

El Fòrum pretén involucrar i animar el diàleg entre institucions públiques (sobretot a nivell municipal i regional), amb la perspectiva de co-construir polítiques públiques que fomentin formes més humanes d’entendre l’Economia.

Els organitzadors també s’han fixat com a objectiu marcar una nova agenda mundial des de les iniciatives que volen transformar l’economia i provocar dinàmiques de confluència entre diferents moviments socials a escala mundial. Barcelona es convertirà així en la capital mundial de les anomenades economies del canvi, des dels següents eixos:

-Les Economies Feministes i amb perspectiva de Gènere
-El Moviment Agroecològic i de Sobirania Alimentària
-Els Comuns (naturals, urbans i digitals)
-L’Economia Social i Solidària, incloent el comerç just i el cooperativisme
-Les Finances Ètiques i Solidàries.

El Fòrum es desenvoluparà en dues etapes:

1. Primavera de 2019: Primera trobada de confluència.
Trobada de 3 dies amb representants de xarxes i moviments socials – així com grups de recerca universitaris i membres del municipalisme – que plantegin formes alternatives d’entendre l’economia. Serà una trobada de treball amb dinàmiques dirigides a desenvolupar nous processos de confluència a nivell local i internacional. Serà també un preescalfament de cara a la celebració del Fòrum del 2020 i permetrà fixar objectius per tal de preparar el terreny a nivell internacional.
Es preveu una assistència d’unes 500 persones.

2. Primavera de 2020: Celebració del FSM de les Economies Transformadores.

Superant els límits dels Fòrums Socials Mundials anteriors, l’objectiu és que aquest sigui un esdeveniment que fixi una nova agenda mundial, amb compromisos col•lectius i acords concrets, tot assegurant la continuïtat del moviment. Es preveu una setmana de xerrades i assemblees generals que interconnectin els cinc eixos mencionats, però també una rica programació cultural que involucri a la població local i a les iniciatives transformadores de Barcelona i Catalunya.

Es preveu la participació de més de 10.000 persones per a aquest esdeveniment històric.

La decisió d’emprendre aquest procés a Barcelona no és casual: Catalunya és un referent mundial del cooperativisme i l’economia solidària, amb una història marcada per les lluites socials. Un cop més, el país destacarà en l’escena mundial pel seu compromís social i la seva voluntat de construir un món millor.

En paraules del conseller Chakir el Homrani “és imperatiu que des de les administracions continuem impulsant una economia social i solidària, perquè és sinònim de progrés econòmic i sobretot de progrés centrat en les persones. Per això, des del Govern de la Generalitat ens sumem a l’organització del Fòrum Social Mundial de les Economies Transformadores a Catalunya i ens enorgullim d’acollir-lo a la capital catalana perquè el debat tingui impacte arreu del país”.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha mostrat el suport municipal a un Fòrum “que mostrarà que hi ha un antídot a les polítiques neoliberals que han imperat els últims temps”. Segons Pisarello aquesta trobada “servirà per fer visible que hi ha moltes pràctiques que funcionen arreu del món i demostren que és possible organitzar formes de consumir i de produir basades en la cooperació, en la democràcia econòmica i que situen les persones i el planeta al centre, lluny del model econòmic basat en l’especulació i l’obtenció de beneficis a qualsevol preu i a curt termini”.

Segons l’Informe de l’Economia Social i Solidària 2015 la capital catalana compta amb més de 4700 iniciatives socioeconòmiques que s’emmarquen dins de l’economia social i solidària, una xifra que representa quasi el 3% de les empreses de la ciutat i el 8% de la ocupació barcelonina.

Pel que fa a Catalunya, l’economia social i solidària a ocupa aproximadament al 10 % de la població activa, aporta el 8 % del PIB del país i agrupa a unes 60.000 entitats que, associen i presten atenció a uns 5 milions de persones.





Paraules clau

economia/