Joan Torrella, nomenat Director General de Turisme de Barcelona : Servei de Premsa

Joan Torrella, nomenat Director General de Turisme de Barcelona

24/07/2018



Temps estimat de lectura: 5 minuts

El consell General n’aprova el nomenament a proposta del Comitè Executiu

Ignasi de Delàs, com a sotsdirector i Ignasi Toda com a Secretari completen els nomenaments

Ada Colau s’ha mostrat satisfeta que “es parli d’estabilitat al sector, excel·lència i d’un model turístic articulat amb el conjunt de la ciutat i els barris

Joan Gaspart subratlla l’esperit de consens i el repte d’excel·lir en el model públic-privat del Consorci

El Consorci reitera la seva aposta pel turisme de qualitat i l’esforç per continuar actualitzant i innovant en l’acció promocional

El Consell aprova els comptes i la Memòria del 2017 en un any complex en què s’ha traslladat als prescriptors el que succeïa al carrer amb un missatge de total normalitat

 El 2017 tanca amb un balanç positiu de l’activitat turística tot i el descens del segon semestre de l’any

 El Consorci tanca l’anterior exercici amb uns ingressos de 53,5M€ i un resultat d’explotació de 1.040m€

El Consell General de Turisme de Barcelona, presidit per l’alcaldessa Ada Colau, i a proposta prèvia del Comitè Executiu presidit per Joan Gaspart, ha ratificat aquesta tarda Joan Torrella com a nou director general del consorci de promoció.

 

 

El Consell General de Turisme de Barcelona s’ha reunit avui en un acte presidit per l’alcaldessa Ada Colau com a presidenta del Consell General, amb l’assistència del regidor d’Empresa i Turisme, Agustí Colom, i el president del comitè executiu de Turisme de Barcelona, Joan Gaspart.

Durant la reunió, l’alcaldessa ha remarcat la bona situació del turisme a Barcelona i “la capacitat de la ciutat de saber prioritzar la coordinació, el diàleg i la construcció de consensos per superar situacions complicades”. L’alcaldessa ha posat en valor l’actuació de Turisme de Barcelona en aquest sentit, i s’ha mostrat satisfeta que “es parli d’estabilitat al sector, excel·lència i d’un model turístic articulat amb el conjunt de la ciutat i els barris”.

Joan Gaspart, per la seva banda, ha destacat el coneixement del nou director general i “la confiança que s’ha guanyat de tothom”. En paraules de president del comitè executiu, que s’ha referit al consorci com un model d’èxit de la col·laboració pública privada, Torrella  “és un candidat que es coneix la casa, és un molt bon tècnic i té un perfil de consens molt important per l’esdevenidor del model publico-privat del consorci. Estic convençut que  serà un bon Director General i això és bo per la institució i per la col·laboració públic privada”.  Gaspart s’ha fet ressò de la voluntat de continuar la col.laboració público-privada “conscients que cal recollir les noves tendències però partint de la idea que va tenir Pasqual Maragall’.

Nous nomenaments

L’arribada de Torrella a Turisme de Barcelona, que serà efectiva a partir de setembre, es produeix després d’un procés de consens entre totes les parts.

A Joan Torrella li és reconeguda la seva llarga trajectòria en la gestió pública amb diverses responsabilitats directives a l’Ajuntament, amb representació municipal a diverses plataformes sectorials públic-privades i en especial al Consorci Turisme de Barcelona, del qual des del 2007 n´ha estat vocal en el Consell General i al Comitè Executiu. El 2010, quan l’Ajuntament va crear la Direcció de Turisme, en va ser nomenat Director, càrrec des del qual va impulsar la Taula Turisme i Ciutat, de coordinació Inter departamental. A més de ser membre dels òrgans de govern del Consorci,  Torrella forma part des del 2001 de tots els àmbits de coordinació tècnica del consorci i l’Ajuntament de Barcelona Turisme de Barcelona.

A més de Torrella com a Director General, el Consell també ha aprovat nomenar Ignasi de Delàs, subdirector de Turisme de Barcelona, i Ignasi Toda com a Secretari, en substitució de Guerau Ruiz Pena que ho ha estat durant vint-i-cinc anys, des de la fundació del consorci.

Ignasi de Delàs, actual subdirector de Turisme de Barcelona, és llicenciat en ciències econòmiques i empresarials per la Universitat de Barcelona. Ha treballat com a consultor internacional i assessor de Nacions Unides i a la Organització Mundial de Turisme; director de serveis de comerç i turisme de la Cambra Oficial de Comerç de Barcelona i ha treballat a Turisme de Barcelona des de la seva creació, primer com a director de Planificació i Control de Gestió de Turisme, després com a Subdirector General i després del seu pas al Consorci de Turisme de Catalunya com a director i posteriorment com el primer director de l’Agència Catalana de Turisme (ACT),  va tornar a Turisme de Barcelona com a subdirector general.

Memòria 2017

La reunió d’avui ha servit per aprovar la Memòria 2017 que ha estat marcat per un segon semestre que ha viscut els efectes de l’impacte de l’atemptat del 17-A i dels fets de l’1 d’octubre. Així, si en el primer quadrimestre de l’any l’activitat turística registrava un bon comportament, el canvi de tendència es va produir sobretot en el darrer trimestre de l’any, tot i que des d’abans de l’estiu ja s’observaven alguns signes de desacceleració en determinats sectors.  Tot i ser un any complex, el 2017 va tancar amb balanç positiu.

Quant a la demanda, el 2017, segons l’INE que té en compte el conjunt dels establiments hotelers, la ciutat de Barcelona va tancar amb un creixement del 2,6% en el nombre de turistes.

Per motiu de viatge, el turisme vacacional va tornar a ser el principal dels turistes que pernocten a Barcelona, per sobre del 60% del total. La vitalitat de la destinació es va demostrar aquest any 2017 amb el turisme de reunions que va acabar l’any amb 2.134 reunions (congressos i convencions), un 8,1% més que l’any passat i un impacte de 1,8M€. Així mateix, Barcelona se situa ara com la primera ciutat internacional amb major nombre de reunions organitzades el 2017 en el rànquing mundial de turisme de reunions de l’Associació de Congressos i Convencions Internacionals (ICCA). .

Sobre la valoració de la ciutat aquesta ha estat la més alta dels darrers anys, amb un 8,8. L’arquitectura va continuar sent l’ítem més ben valorat amb una nota del 9,3 seguit de cultura que puntuen amb un 8,9. Cal destacar també que l’amabilitat i la seguretat també han augmentat de valoració respecte el 2016.

Pel que fa als comptes anuals, el resultat pressupostari i el resultat d’explotació de l’activitat de Turisme de Barcelona, s’ha tancat amb un balanç positiu de 1.040m€.  Pel que fa al Pressupost, aquest s’ha liquidat amb un resultat dels ingressos corrents de 59,3M€, que significa un descens del 5,2% respecte l’exercici del 2016.

 





Paraules clau

turisme/