L’Ajuntament de Barcelona estrena aquest juliol el seu programa d’acollida de periodistes mexicans amb l’arribada de dos professionals : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona estrena aquest juliol el seu programa d’acollida de periodistes mexicans amb l’arribada de dos professionals

24/07/2018Temps estimat de lectura: 4 minuts

Des del 17 de juliol hi ha dos periodistes de l’estat de Guerrero acollits a Barcelona. S’hi estaran tres mesos

Es busca promoure i consolidar una xarxa de periodistes Catalunya-Mèxic que permeti reforçar la tasca dels periodistes amenaçats

L’Ajuntament de Barcelona acaba d’estrenar aquest mateix mes el seu programa municipal d’acollida temporal de periodistes i persones defensores dels drets humans de Mèxic que busca donar resposta a la greu situació que pateixen especialment els periodistes a Mèxic. Des del 17 de juliol i fins a l’octubre tindrà dos periodistes mexicans de l’estat de Guerrero acollits: Jacob Morales i Luis Daniel Nava.

 

 

Sota el nom ‘Barcelona protegeix periodistes de Mèxic’, el consistori ha definit les característiques del nou programa juntament amb l’entitat Taula per Mèxic, amb qui l’any 2017 va poder posar en marxa un programa pilot que va permetre acollir, per períodes de tres mesos, dos periodistes mexicans amenaçats per l’exercici de la seva professió i el seu activisme a l’hora de denunciar violacions de drets humans.

El  director de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona, David Llistar ha subratllat que “Barcelona vol convertir-se en ciutat santuari per als periodistes amenaçats que han posat cara i nom a assassinats, a xarxes clientelars a nivell municipal, que contribueixen a crear narcoestats”.  “Ells estan amenaçats perquè han aixecat catifes contra la impunitat, la corrupció i la violència i per això Barcelona vol ser una ciutat acollidora, refugi i santuari que els doni ple suport i els ajudi a internacionalitzar la seva causa”.

En finalitzar el programa pilot, es va fer una bona valoració del seu funcionament per part de totes les parts implicades, incloses les persones beneficiàries. Per aquesta raó, el consistori ha decidit donar un nou impuls a l’experiència. El programa té per objectiu facilitar l’estada a Barcelona de persones d’aquest col·lectiu per tal de donar-los un respir i reforçar les seves capacitats personals i professionals per afrontar la seva situació, alhora que es dona visibilitat a aquesta  situació i s’internacionalitza la seva causa. Així mateix, pretén promoure i consolidar una xarxa de periodistes Catalunya-Mèxic que permeti reforçar la tasca dels periodistes amenaçats.

A més de l’acollida dels dos periodistes, el consistori començarà la selecció dels propers possibles beneficiaris i la tramitació dels permisos que els permetran residir a Barcelona durant 6 mesos. Durant la seva estada, se’ls proporcionarà un acompanyament integral: allotjament, manutenció, suport psicosocial i sanitari, agenda formativa i d’incidència. El programa municipal preveu que es pugui acollir 4 persones per any, en períodes de 6 mesos, havent-hi la possibilitat d’escurçar o allargar-ne l’estada en funció de les necessitats de cada cas.

El conveni de col·laboració amb Taula per Mèxic és vigent des de l’1 de juny d’enguany per un període de 24 mesos. L’Ajuntament es compromet a aportar 231.494,42 euros. L’aportació de Taula per Mèxic, d’acord amb el pressupost del conveni, és de 83.960 euros.

L’Ajuntament, a més, es compromet a cobrir altres despeses: desplaçament Mèxic-Barcelona-Mèxic de les persones acollides, serveis d’atenció psicosocial de les persones acollides prestat per l’Associació Exil, despeses de desplaçament i allotjament dels viatges de coordinació del personal municipal i de Taula per Mèxic i dels viatges d’incidència de les persones acollides.

Les gestions relatives a la tramitació dels visats i l’assessorament legal relatiu a l’estada a Barcelona de les persones acollides es farà a través del SAIER (Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats) de l’Ajuntament de Barcelona.

 

Compromís de mandat

El Pla Director de Cooperació per a la Justícia Global de Barcelona 2018-2021 fixa com a objectiu estratègic promoure la garantia de l’exercici dels drets humans i els drets dels pobles i, com a objectiu específic, contribuir a protegir les persones i col·lectius amenaçats per la seva activitat de defensa dels drets humans. Així mateix, estableix com a actuació estratègica l’elaboració d’un programa d’acollida temporal de persones defensores dels drets humans.

A més, el mateix Pla Director prioritza, a Mèxic, el suport a accions de defensa d’activistes de drets humans.

Taula per Mèxic és una entitat jurídica sense afany de lucre, amb seu a la ciutat de Barcelona, que treballa per la defensa dels Drets Humans i la pau a Mèxic des de Catalunya. L’entitat va néixer el 2016, amb l’acompanyament de l’Ajuntament de Barcelona, com a resposta a la crisi humanitària que es viu a Mèxic degut a l’alt nivell de violència i d’impunitat. La seva assemblea està conformada per organitzacions i persones que han treballat pels drets humans a Mèxic, des de fa diversos anys, i que uneixen els seus esforços per lluitar contra la injustícia social que impera a Mèxic. La idea de crear la Taula per Mèxic va sorgir de la necessitat de coordinar i treballar conjuntament amb les poques entitats catalanes i espanyoles que tenen Mèxic dins les seves prioritats d’actuació. L’objectiu principal és defensar a defensors i defensores de drets humans que estan rebent amenaces i es troben en situació de perill.

 

La situació dels periodistes a Mèxic

Segons dades de l’organització Artículo 19, fins a mitjans de maig de 2017, s’havien assassinat 105 comunicadors des de l’any 2000. Al 2018, ja en són sis els professionals assassinats. Reporters sense Fronteres (RSF) assenyala que dels 65 periodistes que han estat assassinats al món l’any 2017, 12 casos es registren a Mèxic, la mateixa xifra que a Síria, la qual cosa el converteix en el país que no està en guerra més perillós per als que exerceixen aquesta professió.

A la greu situació de periodistes amenaçats s’ha d’afegir la que viuen tots aquells professionals que, en patir amenaces, estan obligats a refugiar-se a altres regions per qüestions de seguretat.

Paraules clau

cooperació/