L’Ajuntament promourà l’activació de solars que portin sense edificar més de 2 anys : Servei de Premsa

L’Ajuntament promourà l’activació de solars que portin sense edificar més de 2 anys

21/08/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcaldessa signa un decret per posar en marxa un registre municipal de finques no edificades que, sota la cobertura de la legislació urbanística vigent, estableix que l’Ajuntament podrà comprar-les i destinar-les a nou habitatge públic si superen el termini d’inactivitat definit pel planejament, generalment dos anys

La mesura vol garantir que els propietaris compleixen amb l’obligació d’edificar en terrenys qualificats de solars i, en cas que no ho facin, el consistori pugui ampliar el parc de pisos públics i lluitar contra la retenció especulativa de finques

L’eina se suma a mesures com el planejament en tràmit que preveu que les promocions residencials de més de 600 m2 de sostre destinin un 30% de la superfície a habitatge assequible, i a la declaració de tot el municipi com a àrea amb dret de tanteig i retracte, també en tràmit, per disposar de dret de compra preferent en determinats edificis i solars

Nova mesura per avançar en l’objectiu prioritari d’ampliar el parc d’habitatge públic de Barcelona. El Govern municipal ha aprovat la creació d’un registre municipal dels solars sense edificar que hi ha a Barcelona per poder actuar davant la inactivitat dels seus titulars i destinar-los a la construcció de pisos públics.

L’instrument s’ha creat mitjançant un Decret d’Alcaldia signat per l’alcaldessa, Ada Colau, i publicat avui al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB). El text estableix que es podran inscriure al registre els solars i finques que hagin incomplert l’obligació d’edificar un cop vençut el termini definit en el planejament vigent.

En aquest sentit, la Modificació del Pla general metropolità aprovada inicialment al juny per declarar tot el municipi de Barcelona com a àrea de tanteig i retracte defineix que quan el planejament vigent no indiqui el termini per iniciar l’edificació, aquest serà majoritàriament de dos anys a partir del moment en què els terrenys hagin assolit la condició de solar. Serà de tres anys per als solars situats en polígons d’actuació urbanística en transformació, i parcel·les que només hagin de completar o acabar la urbanització per tenir la condició de solar.

Per tant, quan se sobrepassi aquest termini –generalment dos anys– sense que els propietaris activin la construcció d’habitatges i s’hagi declarat l’incompliment de l’obligació d’edificar, els solars es podran inscriure al registre i l’Ajuntament, al llarg de dos anys, podrà exercir el dret d’expropiació, compra o substitució forçosa per poder impulsar-hi noves promocions d’habitatge públic.

El consistori també es reservarà el dret de fer-se’n amb la propietat quan hi hagi incompliments d’ordres d’execució en obres de conservació o rehabilitació requerides per a la seguretat de les persones o per la protecció del patrimoni arquitectònic o cultural.

 

Eina prevista per la legislació urbanística catalana

El nou registre de solars sense edificar s’emmarca en la lluita contra la gentrificació als barris que està duent a terme el Govern municipal. I se suma a les dues mesures importants que s’han aprovat inicialment fa poc i que actualment estan en tràmit.

Són les modificacions de planejament per fixar un 30% d’habitatge assequible en les promocions residencials de més de 600 m2, i per declarar tota la ciutat com a àrea de tanteig i retracte per disposar de dret de compra preferent en determinats edificis i solars. Aquesta segona, precisament, estableix una de les regles –el termini màxim d’inactivitat de dos anys– sobre les quals es desenvolupa el registre de solars inactius.

A més, el registre es basa en el que preveu l’article 177 de la Llei d’urbanisme de Catalunya, que habilita els municipis per la creació d’una eina com aquesta per vetllar pel compliment de les obligacions d’edificar, conservar o rehabilitar que té qualsevol propietari en terrenys que tinguin la qualificació de solar, d’edificacions declarades en ruïna o de construccions paralitzades o inadequades. És a dir, per garantir la construcció i la rehabilitació de les edificacions i el dret a l’habitatge digne i per evitar la retenció especulativa de solars.





Paraules clau

urbanisme/