Gràcia licita el projecte per convertir l’antiga masia de Can Carol en un casal de barri a Vallcarca : Servei de Premsa

Gràcia licita el projecte per convertir l’antiga masia de Can Carol en un casal de barri a Vallcarca

23/08/2018



Temps estimat de lectura: 7 minuts

L’Ajuntament de Barcelona enllesteix i aprova el projecte de rehabilitació de l’antiga masia i preveu licitar les obres durant el mes de setembre

Dona resposta a una vella reivindicació veïnal de recuperar l’edifici per ampliar l’oferta d’equipaments públics de l’entorn de Vallcarca

El projecte permetrà recuperar el caràcter i valor simbòlic de Can Carol, consolidant i recuperant els elements originals que resten dempeus i s’ha dissenyat de tal manera que permet aconseguir la màxima flexibilitat en l’ús dels diversos espais

Serà un edifici de consum quasi nul que compleix tots els criteris de màxima eficiència energètica i sostenibilitat

L’Ajuntament de Barcelona ja té enllestit el projecte i licitarà el proper mes de setembre les obres de rehabilitació de l’antiga masia de Can Carol, al barri de Vallcarca, al districte de Gràcia, per convertir-la en un casal de barri. El conjunt de l’edifici de Can Carol és un element simbòlic per al barri de Vallcarca que ha reivindicat llargament la seva recuperació. La rehabilitació que ara es posarà en marxa, permetrà ampliar l’oferta d’equipaments públics de la zona.

L’antiga masia de Can Carol, construïda al voltant de 1860, està ubicada al barri de Vallcarca i els Penitents, al carrer de Cambrils, 28. Originàriament va ser una casa pairal, com moltes d’altres que hi havia al seu entorn. Es té coneixement que durant els anys 20 i 30, coincidint amb el període republicà, Can Carol va ser la seu d’una escola; el Colegio Nuevo i més tard va ser utilitzada com a habitatge

L’edificació de propietat privada fins l’any 2015, va patir un llarg procés de degradació i d’ocupació que va culminar en la seva compra per part de l’Ajuntament amb l’objectiu d’evitar-ne la seva desaparició. Actualment l’edifici es troba tancat i ballat, amb les finestres i portes tapiades A l’interior resten dempeus únicament els murs principals.

El projecte de rehabilitació permetrà recuperar el caràcter i valor simbòlic de Can Carol, consolidant els elements originals que resten dempeus per donar lloc a un nou casal de barri, que pel seu disseny, garantirà la màxima flexibilitat en l’ús dels diversos espais. Així mateix, el futur centre de barri s’ha projectat com un edifici de consum quasi nul que compleix tots els criteris de màxima eficiència energètica i sostenibilitat.

Es preveu que BIMSA liciti les obres el proper mes de setembre, un cop ja s’ha aprovat el projecte i que les obres puguin començar el gener de 2.019 i estar enllestides el gener de 2020. El cost de rehabilitació de Can Carol és de 1.074.167,14€ (IVA inclòs).

El projecte executiu desenvolupa la proposta que va guanyar el concurs d’idees que va convocar BIMSA així com l’avantprojecte redactat per Oliveras Boix Arquitectes SLP el juliol de 2017. Així mateix, incorpora les demandes i ajustos que van sorgir del procés de participació ciutadana amb l’objectiu d’acabar d’ajustar el programa a les necessitats de les diverses entitats del barri.

Preveu consolidar dels elements estructurals que romanen en peu, amb l’objectiu de recuperar-ne la identitat, però renúncia a la reconstrucció mimètica de l’edifici atès el seu mal estat de conservació i la manca de documentació sobre el seu estat original. Per això les obres de rehabilitació mantindran les façanes i els murs principals com una “closca” que es folrarà per l’interior amb una nova estructura de fusta, un disseny que permetrà millorar el confort i reduir la despesa energètica de l’edifici.

El projecte ha tingut en compte els següents objectius:

– Recuperar el caràcter i valor simbòlic de Can Carol, consolidant i recuperant tots aquells elements originals que resten dempeus o dels quals es té suficient informació.
– Garantir la coherència dels espais interiors resultants amb el caràcter i la lògica de la construcció original i de les seves successives ampliacions.
– Aconseguir la màxima flexibilitat en l’ús dels diversos espais.
– Aconseguir una òptima integració de l’edifici en el seu entorn i en especial amb la plaça de la Farigola.
– Aconseguir el màxim estalvi energètic i eficiència.

 

Un casal de barri amb espais flexibles i accessos diferenciats

El nou casal de barri ubica a l’antiga masia de Can Carol s’ha dissenyat amb espais flexibles i accessos diferenciats per tal de treure el màxim profit de l’espai i multiplicar els usos que en podran fer les entitats i el veïnat.

Planta Baixa

La planta baixa es desdobla en dos nivells i comptarà amb dos accessos diferenciats que proporcionaran flexibilitat en l’ús i gestió del centre, permetent un possible ús independent.

– Vestíbul, espai d’accés principal al centre directament relacionat amb la Plaça de la Farigola. Vinculat a la sala polivalent i amb possibilitat de connectar ambdós espais i de realitzar-hi petites exposicions. Superfície aproximada 20 m2.

– Sala polivalent amb possibilitat de connexió amb el vestíbul i amb accés directe des de l’exterior, permetent el seu ús en horari independent. Superfície aproximada 60 m2. Un nou parral / pèrgola genera un espai d’ombra que facilita la relació del futur equipament amb la Plaça de la Farigola i la realització d’activitats a la sala polivalent en època d’estiu.

– Espai social destinat a la trobada, realització de petites exposicions, etc. Situat a una cota inferior, estarà connectat visualment amb el vestíbul a través d’una gran obertura. Equipat amb un petit office / vending per a l’adquisició de begudes i petits refrigeris envasats. La seva posició en planta baixa permet una millor accessibilitat i efecte reclam. Amb un accés directe des de l’exterior alternatiu al principal. Superfície aproximada 25 m2.

 

Planta Primera

A la planta primera, les aules i el taller de cuina es desenvolupen en forma d’L al voltant de l’atri, un espai de trobada bioclimatitzat mitjançant la gestió de la ventilació natural i el control de la captació solar.

– Taller de cuina, destinat a la realització de cursos i activitats de preparació associades a determinats actes del casal. Superfície aproximada 45 m2.

– Tres Aules – Taller amb una distribució flexible i amb la possibilitat d’unir-les entre elles en funció de les diverses necessitats i el tipus d’activitat a realitzar. Equipades amb pica d’aigua. Superfície aproximada 20 m2 cadascuna.

 

Planta coberta

Finalment el terrat, que és accessible a través de l’escala i de l’ascensor, funciona com un espai més de l’equipament amb la possibilitat de realitzar-hi tallers d’hortofructicultura a l’aire lliure.

Es preveu també l’autoproducció d’energia (plaques fotovoltaiques). La posició estratègica de les instal·lacions tocant la mitgera i dins el volum original definit per la balustrada en minimitza l’impacte visual.

 

Un edifici de màxima eficiència energètica i sostenibilitat

En primer lloc la proposta cerca la màxima sostenibilitat i eficiència de la mateixa construcció, a través de l’elecció de materials, sistemes i processos que redueixin al màxim la generació de residus i el consum d’energia associats al procés constructiu. Entre d’altres es destaquen els següents:

– Estructura de fusta laminada (certificat FSC) → Material natural, biodegradable, baixa petjada ecològica.
– No alteració de les cotes de planta baixa → Minimització dels moviment de terres i recalçaments.
– Ús d’elements estructurals vistos → Reducció dels materials de revestiment.
– Ús de materials reciclats / reciclables (fusta, aïllaments, linòleum, àrids reciclats, etc)

En segon lloc, la proposta es basa en dissenyar un edifici de consum quasi nul, és a dir un equipament que minimitza molt el consum energètic anual, i també el seu cost de manteniment, atès que redueix al màxim les instal·lacions necessàries i cobreix gran part de l’energia consumida amb energies renovables produïdes “in situ”.

La reducció de la demanda energètica per a la climatització de l’edifici, es basa en l’estratègia de disposar d’una excel·lent inèrcia i aïllament. La reducció de consum serà a través d’un sistema de ventilació mecànica descentralitzada que funcionarà amb una lògica basada en les estacions de l’any (HIVERN-ESTIU), i en franges DIA-NIT. A l’estiu, el funcionament serà el de captació d’aire des de les zones i hores més fresques (nit-matinada i façanes en ombra) i extracció d’aire per la coberta. A l’hivern, l’aire calent, generat per efecte hivernacle, especialment a l’espai atri, serà forçat a moure’s mecànicament per l’interior i evacuat de forma natural per la coberta.

També està prevista l’obtenció d’energia elèctrica a través de la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la coberta.

 

Can Carol una peça del nou planejament urbanístic que vol reactivar el barri de Vallcarca

L’Ajuntament ha aprovat inicialment aquest 2018 la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) que estableix una nova ordenació urbanística per a l’àmbit comprès entre els carrers de Farigola, Cambrils, Calendau, Gustavo Adolfo Bécquer i l’avinguda de Vallcarca, al barri de Vallcarca i els Penitents del districte de Gràcia. El document és fruit del treball conjunt mantingut entre l’Ajuntament i els veïns i veïnes durant mesos per donar un impuls definitiu a la reactivació de Vallcarca, a la construcció de nous habitatges i espais verds i a noves activitats econòmiques i cooperatives.

D’aquesta feina compartida en va sorgir la proposta de convocar un concurs d’idees a iniciativa de la Taula de Treball d’Urbanisme de Vallcarca, amb representació veïnal i de l’administració, que recollís les conclusions i demandes ciutadanes. El projecte guanyador es va conèixer al juny i va ser ‘Arrels’, de l’equip liderat per l’arquitecte Carles Enrich. Posava en valor els recursos i infraestructures del barri, amb una especial sensibilitat per la conca formada per les rieres Vallcarca i Farigola, així com pel patrimoni històric i identitari del barri.

Un cop coneguda la proposta guanyadora, es va celebrar un procés de debat ciutadà de tres mesos i dotze sessions de treball per enriquir-la i incorporar-hi aportacions. El fruit va ser un document d’autoria veïnal que s’ha acabat plasmant en la redacció de l’MPGM.

La vocació del pla és donar resposta a les expectatives i demandes veïnals i deixar enrere la situació de bloqueig que es viu des de l’aprovació del planejament de 2002, que va derivar en un barri ple de solars buits i edificis en mal estat, amb famílies que fa més de trenta anys que viuen en habitatges afectats i amb totes les implicacions afectives i de pèrdua de qualitat de les seves llars que això suposa.

Així doncs, la intenció de les entitats veïnals i del Govern municipal a l’hora d’impulsar el planejament és tirar endavant una nova ordenació pensada des de l’urbanisme social per adaptar Vallcarca a les necessitats actuals de l’entorn.

Es preveu potenciar les zones verdes i espais relacionals, i crear un gran espai central que farà les funcions de plaça cívica i, alhora, acollirà horts i plantacions de fruiters. Els nous edificis es concentraran al perímetre de l’àmbit i en continuïtat amb la morfologia urbana i tipologia del casc antic de Vallcarca. I s’impulsaran nous equipaments en edificis històrics del barri com són Can Carol i la Fusteria.

En total, l’MPGM es desenvolupa sobre un sòl total de 23.821 metres quadrats (m2), dels quals 9.200 seran zona verda –804 més que actualment– i 1.608 es reservaran per a la construcció de 91 habitatges socials nous.





Paraules clau

Gràcia/