El “Repte Barcelona Dades Obertes” torna aquest curs als instituts : Servei de Premsa

El “Repte Barcelona Dades Obertes” torna aquest curs als instituts

04/09/2018Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha convocat la segona edició d’aquest projecte educatiu que té com a objectiu fomentar el coneixement i l’ús de les dades del portal Open Data BCN als centres educatius de la ciutat

S’adreça preferentment als alumnes de 3r i 4t d’ESO i de Cicles Formatius i els centres interessats podran inscriure’s al repte fins el proper 1 d’octubre

Les dades obertes esdevenen una nova infraestructura que té un enorme potencial com a recurs didàctic de primer ordre

 

DADES OBERTES ÀUDIO PISARELLO:

 

DADES OBERTES VÍDEO DECLA PISARELLO:

 

L’Ajuntament de Barcelona organitzarà, per segon any consecutiu, el Repte Barcelona Dades Obertes, un concurs que té per objectiu promoure l’ús del portal Open Data BCN entre els alumnes de 3r i 4t d’ESO i de Cicles Formatius i potenciar les seves habilitats per tractar les dades, estimular el treball en equip i fomentar el seu esperit crític i ciutadà en la mesura que analitzen el seu entorn i poden proposar accions de millora.

El portal Open Data BCN es va posar a disposició de la ciutadania l’any 2011 i actualment conté més de 400 conjunts de dades sobre diversos aspectes de la ciutat:  la demografia, la qualitat de l’aire, la mobilitat, les queixes dels veïns i veïnes, l’accidentalitat o l’habitatge, entre d’altres.

Per tal de facilitar la integració del treball amb les dades obertes a les aules, s’oferirà al professorat dels centres educatius la possibilitat de participar en un Pla de Formació específic sobre dades obertes, el portal Open Data BCN i sobre eines pel seu tractament. D’aquesta manera, els professors podran transmetre als seus alumnes tot aquest nou bagatge didàctic i tutelar-los en els seus treballs de recerca i anàlisi de la informació.

Els guanyadors del concurs i podran visitar centres de recerca, processament, investigació i anàlisi de dades i conèixer empreses del sector tecnològic i de la innovació.

De moment, 9 centres ja s’han inscrit per participar en aquesta edició del Repte Barcelona Dades Obertes, si bé les inscripcions continuen obertes i es poden realitzar fins l’1 d’octubre en el següent enllaç: http://opendata-ajuntament.barcelona.cat/ca/repte-2019

Aquesta oferta educativa respon a la disciplina STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics) .

 

Èxit de la primera edició

La Fàbrica de Creació Fabra i Coats va ser l’escenari de l’acte de cloenda de la primera edició del Repte Barcelona Dades Obertes, que va comptar amb més de tres-cents assistents entre joves estudiants, docents, personal municipal i d’altres institucions i entitats relacionades amb les dades.

El projecte guanyador de la primera edició va ser el presentat per l’Institut Ferran Tallada, que van fer servir l’Índex de Cohesió Social (ICS) per mesurar les desigualtats dels barris de la ciutat.

El concurs escolar Repte Barcelona Dades Obertes està promogut pel servei de Dades Obertes de l’Ajuntament de Barcelona (Open Data BCN) gestionat des de l’Oficina Municipal de Dades.   L’Ajuntament de Barcelona  compta també amb la col·laboració del Consorci d’Educació de Barcelona , el Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa (CESIRE) i Barcelona Activa S.A.

 

Open Data BCN: L’ús i tractament de dades a l’abast de tothom

Les dades obertes han esdevingut una nova infraestructura que té un enorme potencial com a recurs didàctic de primer ordre. Ara que tothom coincideix en destacar la importància de les dades en el món actual, l’Ajuntament posa a disposició dels ciutadans des de l’any 2011 un important conjunt de dades en el seu portal Open Data BCN. Els formats són oberts i reutilitzables i no estan subjectes a cap restricció d’ús. Així doncs, qualsevol ciutadà o ciutadana pot consultar i treballar els més de 400 conjunts de dades actuals.

El Repte Barcelona Dades Obertes és un projecte de l’Ajuntament de Barcelona que té per objectiu promoure l’ús de les dades obertes publicades al portal Open Data BCN en els centres educatius de la ciutat mitjançant un concurs. Amb aquesta iniciativa es vol donar a conèixer aquesta infraestructura, preferentment entre els alumnes de 3r i 4t d’ESO i Cicles Formatius, potenciar les seves habilitats per tractar les dades, estimular el treball per projectes i en equip i també fomentar el seu esperit crític i ciutadà en la mesura que analitzen el seu entorn i poden proposar accions de millora.

L’ampli conjunt de dades obertes disponibles al portal Open Data BCN és absolutament transversal ja que ens mostra informació sobre molts aspectes diferents de la ciutat i la seva activitat quotidiana. Permet anàlisis demogràfics, econòmics, urbanístics, sobre el clima, la qualitat de l’aire, la mobilitat, les queixes, l’accidentalitat, l’habitatge, les infraestructures i molta d’aquesta informació és geolocalitzada, podent-se representar fàcilment sobre un mapa de la ciutat. Matèries com les matemàtiques, la tecnologia, l’emprenedoria o les ciències socials són, entre molts altres, temes que es poden treballar a partir d’aquestes dades.

Per tal de facilitar la integració del treball amb les dades obertes a les aules, i de forma paral·lela a l’organització i celebració d’aquest concurs, l’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb el Consorci d’Educació de Barcelona, Barcelona Activa S.A i el CESIRE ofereix al professorat dels centres educatius interessats, la possibilitat de participar en un Pla de Formació específic sobre dades obertes, el portal Open Data BCN i sobre eines pel seu tractament. D’aquesta manera, els professors podran transmetre als seus alumnes tot aquest nou bagatge didàctic i tutelar-los en els seus treballs de recerca i anàlisi de la informació disponible al portal Open Data BCN.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
educació/ innovació/ tecnologia/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina