El barri Gòtic guanya un nou espai públic al carrer del Sotstinent Navarro : Servei de Premsa

El barri Gòtic guanya un nou espai públic al carrer del Sotstinent Navarro

16/09/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El nou espai compta amb una superfície de 900 metres quadrats i ha comptat amb una inversió d’1.175.700 euros

L’espai també farà les funcions de pati de l’escola Baixeras en horari determinat

El projecte ha estat dissenyat amb la col·laboració de la comunitat educativa de l’escola i també posarà en valor la muralla romana

El barri Gòtic ha guanyat un nou espai públic al carrer del Sotstinent Navarro, un cop finalitzades les obres de remodelació que ha dut a terme l’Ajuntament de Barcelona en aquest àmbit. Aquest nou espai públic està limitat per la muralla romana, els carrers Sots-tinent Navarro, Baixada del Caçador i per la paret mitgera de l’edifici, 18-20, del carrer Sots-tinent Navarro. El projecte de remodelació ha suposat una inversió d’1.175.700 euros

Aquesta actuació permet, d’una banda, guanyar un nou espai públic al barri Gòtic tot recuperant un tros de muralla romana. De l’altra, l’escola Àngel Baixeras guanya un pati per al gaudi del seu alumnat i es dona resposta a una antiga demanda de la comunitat educativa de fer ús del solar per posar fi a la situació del pati actual, ubicat al terrat de l’edifici.

El nou espai compta amb una superfície de 909 metres quadrats. D’aquests, 664 estan pavimentats, 91 metres quadrats són de sauló i 140 metres quadrats es destinen a zones verdes trepitjables i no trepitjables. Finalment, hi ha un espai tancat per fer de magatzem i lavabo d’ús escolar amb una superfície de 23 metres quadrats. A més, la zona també tindrà 5 exemplars arboris.

La principal especificitat d’aquest nou espai públic del districte és que s’utilitzarà en determinades franges horàries com a pati de l’escola Àngel Baixeras, el que suposa que l’espai ha de poder tancar-se en els moments en els que tingui lloc l’ús escolar. Per aconseguir-ho, s’ha fet un desnivell respecte al carrer Sotstinent Navarro, que limita l’accés directe tan sols a dos punts i una barana de barrots verticals, d’1 metre d’alçada, que és abatible en els punts d’accés mencionats.

A més, el projecte ha tingut en compte el desnivell d’entre 2,5 i 3 metres que hi ha entre el carrer de Sotstinent Navarro i el pany de muralla romana.

El tractament de la paret mitgera que limita amb el sud de l’espai públic, sobre el que ja s’havia arribat a uns acords entre les parts per introduir d’alguna manera vegetació per reduir la duresa de la seva presència, serà fruit d’un projecte posterior.

 

Una proposta treballada amb la comunitat escolar

La urbanització d’aquest espai de la ciutat i la necessitat d’integrar l’ús del solar amb el de pati de l’escola Àngel Baixeras és una demanda que la comunitat educativa venia reclamant des de fa anys. És per això que el Govern municipal va engegar un procés participatiu durant les tasques de redacció del projecte de remodelació, per tal de permetre que tant els veïns com la comunitat educativa –inclòs l’alumnat- poguessin incidir en la definició de la nova imatge de l’espai.

En total, es van dur a terme tres tallers i una sessió de retorn en les que van participar una mitjana de 50 persones entre adults i infants de 6 a 12 anys. D’aquest procés participatiu van sortir algunes propostes que l’arquitecte Josep Llinàs ha inclòs en el projecte. Per tant, el disseny del projecte ha estat col·laborat per la comunitat educativa, veïnats i els nens i nenes del Baixeras.

 

Posada en valor de la muralla romana

Cal tenir en compte que en aquest entorn s’han estat fent excavacions arqueològiques, dins del Pla Bàrcino, durant 4 anys per tal de posar en valor la muralla romana en aquest entorn. Per aquest motiu, el projecte també ha tingut en compte el tractament del patrimoni arqueològic. Aquesta intervenció ha estat clau per al coneixement de la geomorfologia de la ciutat, així com de les dues línies de muralla, del fossat defensiu i amb funció de col·lector, i de les construccions fora el recinte, ens trobem en un indret segurament amb edificis industrials o productius, probablement relacionats amb el mar, que es trobava molt més proper que ara. Així mateix, en aquest indret s’han dut a terme estudis de bioarqueologia, que ens han ajudat a definir el paisatge d’època romana, destacant la gran quantitat de plantació de vinya i producció de vi.

Aquesta intervenció del carrer Sotstinent Navarro és una segona actuació del projecte del passeig de la Muralla romana. Per aquest motiu, la nova urbanització ha mantingut els mateixos acabats i materials que s’han emprat a la plaça de Ramon Berenguer. El passeig de la muralla té per objectiu fer visible el mur defensiu del segle III, en aquest sector de la ciutat, fent-lo més proper als vianants i donant-li la importància que mereix. Així mateix s’ha treballat per mantenir l’alçada original, tant del tram de muralla com de les dues torres, per què es pugui apreciar el sòcol de la base, fet amb pedres reaprofitades d’edificis anteriors a la construcció de la muralla. La muralla és un dels edificis més emblemàtics que s’han conservat de l’antiga colònia, en especial en el tram que va des de la Plaça Nova fins la Plaça Traginers, espai que ha de configurar en un futur tot el Passeig de la Muralla.

 





Paraules clau

Ciutat Vella/