El Pla de lluita contra el frau fiscal de BCN permet recaptar 56,6M€ que abans no es cobraven : Servei de Premsa

El Pla de lluita contra el frau fiscal de BCN permet recaptar 56,6M€ que abans no es cobraven

25/09/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona prioritza el control de la tributació dels grans contribuents en un nou model de gestió que ja ha donat els primers fruits

La intensificació de la inspecció tributària i el creuament de dades entre administracions han fet aflorar i permetrà que l’IMH recapti 58,6M€ provinents en bona part de companyies elèctriques, grans superfícies comercials o constructores

Aquest pla de lluita contra els evasors fiscals s’intensifica amb més mitjans i recursos a l’Institut Municipal d’Hisenda (IMH)

El nivell d’excel·lència en la recaptació, a Barcelona és del 94,5%, el més alt de l’Estat

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal d’Hisenda (IMH), està duent a terme un Pla de lluita contra el frau fiscal que té com a prioritat garantir el compliment de les seves obligacions per part dels grans contribuents. Els primers resultats d’aquest pla han permès fer aflorar 56,6M€, gràcies a un major esforç inspector i als fruits que dona la col·laboració amb la resta d’administracions tributàries.

L’objectiu d’aquest pla és reduir la bretxa fiscal i fer que tothom compleixi les seves obligacions fiscals, especialment les grans empreses o companyies, i no només els petits contribuents, com passava abans. L’objectiu no és que les persones paguin més, sinó que pagui qui ha de pagar i poder disposar de més recursos per a la despesa social.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha subratllat que Barcelona ha fet un esforç per tenir “una política fiscal més eficaç que permet recaptar diners que fins ara no es recaptaven”. “Barcelona té ara un model de fiscalitat que és més equitatiu, un model que no es fort amb els febles i feble amb els forts, que en coherència amb el principi de progressivitat col·loca el focus sobretot en les grans empreses i els grans propietaris, de manera que tothom pagui efectivament el que ha de pagar”, ha subratllat Pisarello.

D’una banda, aquest nou model de gestió que, progressivament, s’està aplicant a la ciutat des del 2016 es basa en el reforç de la inspecció tributària, que prioritza el control de la tributació dels grans contribuents, i que ha permès liquidar, 23,6M€ entre 2016 i 2018 en bona part de companyies elèctriques, grans superfícies comercials o constructores. Aquesta tasca, que s’intensifica amb més mitjans i recursos, ha permès fins ara expedientar a grans superfícies comercials per impostos presumptament no declarats per valor de 2M€; detectar impagaments de prop de quatre milions d’euros per part d’empreses de subministraments o detectar 9M€ no declarats fent una revisió de l’impost sobre construccions ICIO. L’evolució de la recaptació per contribuent, fins arribar als 4.297€, certifica aquest canvi de model, on amb inspeccions més centrades i dirigides a grans contribuents, s’augmenta el volum global de recaptació per càpita.

D’altra banda, l’Institut Municipal d’Hisenda (IMH) ha intensificat la cooperació i la col·laboració amb altres administracions per afavorir el creuament de dades fiscals amb l’Agència Tributària de Calalunya i l’Agència Tributària i que permetran cobrar altres 33M€, principalment provinents d’embargaments de les devolucions de l’AEAT. Així mateix, el creuament de dades ha permès detectar 21.000 empreses que s’han donat d’alta a l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) des del 2010 i que durant aquests anys no han abonat l’impost municipal que grava la recollida comercial de residus a qualsevol activitat econòmica. En total, s’han liquidat drets per valor de 10 milions d’euros.

A banda d’aquestes mesures, l’Ajuntament de Barcelona també ha publicat el llistat de morosos amb deutes de més d’un milió d’euros. Segons aquest llistat que s’actualitzarà cada any consta un únic deutor, la promotora immobiliària Sacresa Terrenos 2, S.L. El deute, a 31 de desembre de 2017, es de 1.645.845,25 € correspon bàsicament a Impost de Béns immobles (IBI’s) i plusvàlues i també algun IAE.

 

L’Institut Municipal d’Hisenda (IMH) es dota de més recursos i mitjans

Per dur a terme aquest pla ha estat necessari millorar la dotació i especialització del personal. D’una banda, incrementant la plantilla de l’IMH, que creix un 10%, amb més inspectors i més personal d’atenció a la ciutadania

Pel que fa a l’especialització del personal s’ha dut a terme un pla de formació trànsit i un Pla de formació tributària. Un canvi d’estructura intern també permet reforçar la gestió recaptatòria, si bé Barcelona té el nivell d’excel·lència més alt de tot l’Estat.

Una dada important que prova l’eficiència en la gestió tributària de l’IMH és que el percentatge de recaptació sobre el total liquidat, és a dir el nivell d’excel·lència en la recaptació, a Barcelona és del 94,5%, mentre que a Madrid és del 89,1%, a Sevilla del 62,2%, a València del 88,4% i a Zaragoza del 87,3%.

 

Document relacionat





Paraules clau

economia/