Pisarello i Montaner participen en una trobada de les cooperatives que estan impulsant cohabitatge a la ciutat de Barcelona : Servei de Premsa

Pisarello i Montaner participen en una trobada de les cooperatives que estan impulsant cohabitatge a la ciutat de Barcelona

28/09/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Dissabte, 29 de setembre a partir de les 10.30h (c/ Espronceda, 131) el tinent d’Alcaldia d’Economia i Treball, Ciutat Digital i Relacions Internacionals, Gerardo Pisarello, i el regidor d’Habitatge i Rehabilitació, Josep Maria Montaner, participen en la primera trobada que celebren les cooperatives que estan impulsant projectes de cohabitatge en aquests moments a la ciutat de Barcelona.

Durant la trobada s’exposaran els diversos projectes en marxa a la ciutat. A partir de les 12.00 hores es farà un debat sobre el model del cohabitatge a la ciutat. També es desenvoluparan activitats per a tota la família: tallers, manualitats, i treballs lúdics.

Els cohabitatges es fan un lloc en el parc residencial de Barcelona

Barcelona té en marxa  en aquests moments sis projectes de cohabitatges, dos dels quals estan en una fase molt avançada i pràcticament acabats, i la resta estan a punt de començar les obres. És un cas únic a l’Estat de ciutat amb aquest nombre de projectes d’aquest tipus impulsats en sòls municipals.

L’Ajuntament de Barcelona impulsa aquest model alternatiu de promoció i tinença d’habitatge de preu assequible mitjançant la cessió del sòl en el qual es construeixen els edificis. Un sòl que se cedeix a cooperatives d’habitatge, en dret de superfície i per tant que sempre conserva la titularitat municipal. Per a les cooperatives, aquesta cessió esdevé un dels pilars fonamentals en els quals aixecar el seu projecte, ja que aconseguir disposar de solars per poder edificar és una de les inversions més fortes d’un projecte d’habitatge, que aquest cas els cooperativistes no han d’afrontar justament perquè el solar és de propietat municipal. Aquests solars sumen en total un valor econòmic de 10 milions d’euros.

Els sis projectes de cohabitatge en marxa són els següents:

Princesa, 49 (barri de Sant Pere, Santa Caterina, la Ribera, districte de Ciutat Vella).

En realitat es tracta d’un projecte de masoveria urbana, ja que en aquest cas l’Ajuntament de Barcelona no ha cedit en realitat un solar sinó un edifici, el de Princesa 49, que es trobava en mal estat de conservació i en desús, i que la cooperativa Sostre Cívic, ha remodelat de manera integral per donar-li una segona vida com a edifici d’habitatges, totalment modernitzat, accessible i amb alta qualificació energètica. Alhora, la recuperació de l’edifici (originari del segle XIX) s’ha fet respectant alguns elements singulars de la seva època, com els paviments hidràulics originals, o bigues que havien quedat amagades.  Aquesta és l’única obra que ja està acabada i gairebé a punt perquè hi entrin a viure les famílies cooperativistes. L’obra va començar l’abril del 2017 i l’edifici té 5 habitatges.

 

La Borda (barri de la Bordeta, districte de Sants-Montjuïc). Es tracta del projecte pioner, en realitat, el primer cohabitatge que va començar obres a la ciutat, el mes de febrer de 2017. Es troba a l’entorn de Can Batlló, concretament al carrer Constitució 83-83, en els terrenys de titularitat municipal d’una antiga fàbrica tèxtil, i un element que el fa també singular és el fet que és l’edifici de fusta més alt de l’Estat espanyol. Les obres estan molt avançades, a punt d’acabar. És un immoble, amb la més alta qualificació energètica,  dissenyat amb espais comuns (bugaderia, sala d’hostes, espai polivalent, menjador col·lectiu, terrasses, pati interior) i 28 habitatges, que han dibuixat i creat els membres de la comunitat de cooperativistes de La Borda, de manera col·lectiva i participada. És un model de voluntat de viure-en-comú de les persones que hi residiran.

 

Ulldecona 26-28 (barri de la Marina del Prat Vermell, districte de Sants-Montjuïc). La Cooperativa Llar Jove Prat Vermell SCCL està impulsant al carrer Ulldecona 26-28 un projecte de 32 habitatges amb espais comunitaris. Es tracta d’un projecte de màxima qualificació energètica fet amb tècniques de bioconstrucció, que vol prioritzar la salut dels que hi viuran i el respecte per l’entorn.

 

Cirerers Florits (barri de les Roquetes, districte de Nou Barris). Cohabitatge Cooperatiu – Sostre Cívic és la cooperativa que impulsa el projecte que es desenvolupa al carrer Pla dels Cirerers, 2-4 de les Roquetes, Nou Barris. Un edifici de 29 habitatges amb espais comunitaris, locals comercials, aparcament soterrat que a més a més es compromet amb l’entorn perquè edificarà una de les façanes de la plaça a on es troba, i es relacionarà amb els edificis de l’entorn de manera harmònica. El disseny de l’edifici crea a la planta segona un espais interior i exterior alhora per a l’ús de la comunitat de veïns, preveu ubicar una biblioteca, un menjador per a l’ús de totes les famílies, una sala polivalent i fins i tot un espai per rebre visites.

 

La Balma (barri de Provençals del Poblenou, districte de Sant Martí). Sostre Cívic és la cooperativa que impulsa la construcció d’un edifici de 20 habitatges, 2 locals comercials i espais comunitaris al carrer Espronceda, 131 – 135. El disseny de l’edifici s’està fent amb dinàmiques participatives que permeten a les famílies definir les seves necessitats, inquietuds i usos que volen donar a l’edifici. Els criteris ambientals, l’estalvi energètic, la instal·lació d’uns horts urbans a la coberta, o la gestió dels residus són alguns dels aspectes que fan singular aquesta obra.

 

La Xarxaire (barri de la Barceloneta, districte de Ciutat Vella). El solar que va quedar de l’enderroc de l’edifici conegut com “Miles de viviendas”, al número 11 del Passeig de Borbó, a la Barceloneta, un edifici que havia estat propietat de l’Estat i que va ser ocupat durant anys fa més d’una dècada, justament per reivindicar el dret a l’habitatge digne, és el lloc en el qual s’edificarà el projecte de la cooperativa d’habitatges La Xarxaire, amb 20 pisos, 2 locals comercials, i espais comunitaris. A banda dels elements comuns dels projectes cooperatius com són la bugaderia compartida, una coberta amb vegetació, horts, aigua, per gaudir-la en comunitat, aquest projecte presenta la singularitat d’oferir la planta baixa a la vida artística i cultural del barri, ja que la volen convertir en un punt de trobada d’experiències d’aquest tipus.





Paraules clau

habitatge/