Barcelona inaugura un nou dispositiu d’atenció precoç a la infància al districte de Nou Barris : Servei de Premsa

Barcelona inaugura un nou dispositiu d’atenció precoç a la infància al districte de Nou Barris

10/10/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El nou servei representa l’ampliació de l’actual Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) que funciona al districte

Els dos CDIAP que gestiona l’Ajuntament de Barcelona a la ciutat han experimentat un increment de les atencions superior al 50% en els últims cinc anys

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa a Nou Barris un nou dispositiu per atendre la infància amb alteracions en el seu desenvolupament o amb el risc de tenir-ne. Es tracta de l’ampliació de l’actual Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) que ja funciona al districte, i que a partir d’ara comptarà amb un segon punt de prestació del servei a la Zona Nord per millorar la cobertura de les famílies i dels infants que viuen als barris de Torre Baró, Ciutat Meridiana i Vallbona. Una de les prioritats de l’Ajuntament de Barcelona és l’atenció a la infància i a la petita infància i mostra d’això és la cessió per part del districte d’un espai per oferir aquest servei. El nou dispositiu s’ubicarà al Casal de Barri de Torre Baró, al número 5 de l’avinguda d’Escolapi Càncer, un centre que va ser inaugurat el passat mes de febrer després d’una inversió municipal d’1,36 milions d’euros. Les instal·lacions del CDIAP ubicades al carrer Luz Casanova 11 seguiran funcionant com fins ara.

L’Ajuntament de Barcelona gestiona, a través de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), dos dels onze CDIAP que funcionen a la ciutat, els dels districtes de Ciutat Vella i Nou Barris. Aquests centres tenen un caràcter universal per atendre qualsevol infant de 0 a 6 anys amb alteracions en el desenvolupament o risc de tenir-ne, amb independència de si la causa de l’alteració és biològica, psicològica i/o social. Són, per tant, serveis d’atenció precoç que se centren en intervenir amb l’infant, però també amb la seva família i amb el seu entorn, per tal de donar la resposta més adequada i personalitzada en cada cas.

A l’acte d’inauguració del nou dispositiu han assistit la regidora del districte de Nou Barris, Janet Sanz; la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, i la comissionada de Salut I Diversitat Funcional, Gemma Tarafa, a banda del conjunt de professionals que treballaran al CDIAP. “Aquest projecte exemplifica l’aposta del conjunt de l’Ajuntament per combatre la desigualtat i per tenir en compte el conjunt del territori”, ha subratllar Laia Ortiz. Janet Sanz, per la seva banda, ha destacat la “il•lusió” de posar en marxa un servei pel conjunt de la ciutadania i ha agraït al conjunt de professionals “la feinada espectacular” que es fa al districte des dels serveis socials municipals i des del mateix IMPD.

 

 

 

Els dos CDIAP que gestiona l’Ajuntament, de fet, han experimentat un increment notable de les atencions fetes durant els últims anys. En concret, el de Nou Barris ha passat d’atendre 316 infants l’any 2013 a 512 infants l’any 2018, el que representa un increment del 62%. En el mateix període el de Ciutat Vella ha passat d’atendre 262 a 401 infants, un augment del 53%. Entre les problemàtiques que aborden aquests dispositius hi ha la prematuritat d’un nadó, dificultats motrius, problemes de conducta, problemes emocionals (com ansietat o depressió, per exemple), dificultats cognitives dificultats de llenguatge i/o l’existència de risc social, entre d’altres. Per fer-ho no només realitzen el diagnòstic interdisciplinari de cada cas, sinó que també estableixen un programa terapèutic individualitzat i acompanyen i proporcionen a les famílies el suport que necessiten. També orienten i ofereixen suport tècnic als i a les professionals de la xarxa de serveis del territori i, alhora, col·laboren i cooperen amb aquests serveis en programes de prevenció i detecció precoç dels trastorns del desenvolupament i les situacions de risc en la població infantil fins als sis anys. A més a més realitzen funcions com la investigació, la docència i la formació en el seu àmbit.

L’obertura de la nova antena de la Zona Nord de Nou Barris arriba després d’una inversió per part de l’IMPD superior als 26.000 euros per reforçar el personal d’informació a la recepció del Casal i per a la compra de mobiliari, equipament informàtic i material terapèutic. Pel que fa a l’equip de professionals, la posada en marxa del CDIAP ha suposat la redistribució de les hores de professionals de les disciplines de treball social, fisioteràpia, logopèdia i psicologia que hi treballen. Addicionalment, a partir del gener del 2019 està prevista l’ampliació d’hores dels serveis de neuropediatria i de psicomotricitat.





Paraules clau

educació/ Nou Barris/