Barcelona proposa un front ampli per arribar a consensos davant la situació política de Catalunya : Servei de Premsa

Barcelona proposa un front ampli per arribar a consensos davant la situació política de Catalunya

16/10/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Més de 15.700 persones han visitat el recinte de la Model durant les jornades, que van començar el 27 de setembre, tant les exposicions com les conferències que s’hi ha fet.

Víctimes de les agressions policials de l’1 d’octubre han visitat l’exposició de la Model com a part del procés d’acompanyament que els fa l’Ajuntament de Barcelona.

Les conclusions de les jornades “1 d’octubre i més. Barcelona Ciutat de Drets”, organitzades entre l’Ajuntament i les entitats de la campanya “Demà pots ser tu”, plantegen la necessitat de posar en diàleg veus diverses, l’alliberament de les persones preses o la necessitat d’una sortida dialogada entre Estat i Generalitat.

L’Ajuntament de Barcelona i les entitats de la campanya “Demà pots ser tu”, Òmnium Cultural, FundiPau, Irídia, Novact i l’Institut de Drets Humans de Catalunya, han coincidit en la necessitat de seguir treballant conjuntament un cop finalitzat el cicle “1 d’octubre i més. Barcelona Ciutat de Drets”, celebrat a la Model entre el 27 de setembre i el 16 d’octubre.

Quan es compleix un any dels empresonaments de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, l’Ajuntament i les entitats han considerat necessari impulsar un front ampli per analitzar la situació política que viu Catalunya i per debatre i articular respostes unitàries als reptes que esdevindran a curt, mitjà i llarg termini.

Els diferents actors que han coorganitzat les jornades han arribat a una sèrie de consensos que giren al voltant dels següents eixos:

– El llegat de l’autoorganització popular que ha deixat l’1 d’octubre.
– La necessitat de posar en diàleg tota la gent que no es va mobilitzar aquell dia.
– Depurar les responsabilitats polítiques i penals perquè els fets no quedin impunes.
– La posada en llibertat dels líders polítics i socials com a condició indispensable per superar l’etapa d’excepcionalitat.
– Constatar que la retallada de drets que sacseja Catalunya també afecta a la resta de l’Estat i per tant la necessitat de teixir vincles.
– Una solució negociada i dialogada entre els governs de la Generalitat i l’Estat que podria materialitzar-se en un referèndum acordat i vinculant.

Aquestes conclusions es desprenen dels diàlegs, els tallers i les exposicions que s’han succeït a la Model des de finals de setembre i que han visitat més de 15.700 persones. Uns debats on hi han participat noms com David Fernández, Txell Bonet, Jordi Évole, Marina Garcés, Jordi Amat, Alberto San Juan, Santiago Alba Rico o el premi Nobel de la Pau, Adolfo Pérez Esquivel.

Aquestes jornades ens ha mostrat “l’enorme llegat que ens ha deixat l’1 d’octubre, tant pels que hi van participar com pels que no ho van fer” ha explicat el tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Jaume Asens. “Hem de continuar treballant per arribar als consensos amplis de l’1 i el 3 d’octubre. Cal crear un front antirepressiu el més ampli possible que serveixi per trobar una solució política a un conflicte polític” ha afegit Asens, que ha participat a la presentació de les conclusions de les jornades amb el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, i la directora de litigi d’Irídia, Anaïs Franquesa.

 

Acompanyament a les víctimes de la violència policial

Les víctimes d’agressions policials durant l’1 d’octubre que van ser ateses al dispositiu que es va posar en marxa a l’Oficina per la No Discriminació (OND) a partir del 2 d’octubre de 2017, van visitar ahir l’exposició a la Model. Es tracta d’una mostra que, a través de diferents formats, ha permès visualitzar les dades de l’1 d’octubre a la ciutat de Barcelona.

Aquesta visita forma part de l’acompanyament que l’Ajuntament de Barcelona ha fet a les persones que van ser ateses al dispositiu municipal. Des del 2 al 20 d’octubre de 2017, l’OND va habilitar un servei específic per atendre les persones que van patir agressions policials durant la jornada de l’1 d’octubre. Es va posar a disposició de la ciutadania diferents mitjans tant des de l’àmbit jurídic com des del de l’assistència social i psicològica. En total es van atendre prop de 300 persones.

Durant aquest període de temps també es va fer una crida amb l’objectiu que la ciutadania fes arribar imatges i vídeos de les càrregues policials. Un total de 42 persones van aportar nombrós material audiovisual, que ha servit per poder identificar diferents agents que van participar en l’actuació policial a la ciutat i per tant, en alguns casos, han pogut servir com a prova en el procés judicial.





Paraules clau

1 d'octubre/ ajuntament. drets socials/