L’Ajuntament de Barcelona i la UOC posen en marxa DDDC: Democràcia Distribuïda i Dades Comuns, un procés participatiu per millorar la plataforma Decidim : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona i la UOC posen en marxa DDDC: Democràcia Distribuïda i Dades Comuns, un procés participatiu per millorar la plataforma Decidim

18/10/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona i la UOC han posat en marxa un procés participatiu amb l’objectiu de testejar una nova tecnologia que ha de permetre millorar la plataforma digital de participació Decidim i deliberar sobre les polítiques de dades del futur. Aquesta iniciativa s’emmarca en el projecte europeu DECODE (Decentralized Citizen Owned Data Ecosystems), orientat a construir noves estructures legals, tecnològiques i socioeconòmiques que donin un major control a la ciutadania sobre les seves dades i permetin un major benefici comú dels mateixos.

Aquest procés participatiu consisteix en una prova pilot, titulada DDDC (Democràcia Distribuïda i Dades Comuns) busca innovar en democràcia digital i experimentar amb nous models de gestió i explotació de dades en el context de l’economia digital. Els tres objectius fonamentals són:

Aquest procés participatiu es desenvoluparà a través de dues modalitats que són:

El pilot Decode pretén anar a la vanguardia en diferents aspectes tecno-socials:

Aquesta iniciativa tindrà lloc entre els dies 18 d’octubre de 2018 i l’1 d’abril de 2019. El procés es desenvoluparà amb aquest calendari de sessions:

El projecte pilot DECODE integra els sistemes Decidim i DECODE per afrontar els reptes que han sorgit entorn de l’autentificació de la identitat digital, la privacitat, la seguretat, la transparència i l’ús de dades en processos participatius. I és que, actualment, l’economia digital extreu dades de les persones usuàries i els usa amb finalitats que van des del benefici econòmic a la propaganda o la intervenció política.

A dia d’avui encara hi ha poca consciència, deliberació i intervenció ciutadana sobre les polítiques de dades a la base d’aquesta nova economia digital. Aquesta iniciativa pilot tracta de potenciar la consciència crítica i la deliberació en aquest àmbit. Es requereix millorar el Decidim i les tecnologies de la democràcia digital, obrir un debat participatiu públic, del que resultaran diverses recomanacions i influir en la política de dades de la ciutat.





Paraules clau

tecnologia/ transparència/