Aprovada provisionalment la Modificació del Pla General Metropolità de Can Seixanta, al barri del Raval : Servei de Premsa

Aprovada provisionalment la Modificació del Pla General Metropolità de Can Seixanta, al barri del Raval

26/10/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La principal novetat després del període d’al·legacions és l’increment d’habitatges de protecció pública, passant de 24 a 30

Es resol la situació d’afectació per zona verda de la part interior de Can Seixanta, traspassant la qualificació a les places de Folch i Torres i de Joan Amades

També s’adequa el planejament a les noves directrius de protecció del patrimoni arquitectònic industrial de les Cases-Fàbrica del Raval

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat provisionalment avui amb el vot favorable de tots els grups i l’abstenció del PP, la Modificiació del Pla General Metropolità de Can Seixanta, al carrer de la Riereta, 18-20-22, al barri del Raval. Aquesta antiga casa-fàbrica de propietat municipal acollirà equipaments municipals culturals i administratius i habitatge de lloguer social. Com a novetat per aquesta aprovació provisional, s’incrementa el sostre destinat a habitatge protegit passant de 24 habitatges a 30.

Els objectius d’aquest planejament són la creació d’un gran equipament cultural i administratiu a l’interior d’illa i en les plantes baixes de les dues parcel·les públiques dels carrers Riereta i Sant Pacià; la conservació i protecció del patrimoni; i la qualificació del sòl per habitatge de protecció pública a les dues parcel·les dels carrers de Sant Pacià i Riereta.

La regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin, ha explicat que “l’edifici acollirà un equipament juvenil i un espai de memòria que conservarà els habitatges i s’està treballant en el projecte per fer una reforma exemplar de casa fàbrica” i ha recordat que “durant aquest mandat s’ha adquirit l’edifici i s’ha reforçat també la protecció de les cases-fàbrica”

Així, aquesta planejament resol la situació d’afectació per zona verda de la part interior de Can Seixanta segons el planejament vigent, tot transferint aquesta qualificació a les places de Folch i Torres i Joan Amades, que en l’actualitat estan qualificats d’equipament i vial. De manera que, a partir de l’aprovació definitiva d’aquest planejament, aquests dos espais públics estiguin qualificats d’acord amb l’ús que tenen.

També millora les condicions existents dels habitatges del carrer Sant Pacià, 1-3-5-7, que fan front a la mitgera; i concreta les condicions d’ús i ordenació de l’antiga casa-fàbrica. I s’incorpora la finca de propietat municipal de Sant Pacià, 9, actualment qualificada d’equipament.

Finalment, s’adequa el planejament a les noves directrius de protecció del patrimoni arquitectònic industrial de les Cases-Fàbrica del Raval. Això suposa la demolició de les parts edificades que no tenen valor històric-patrimonial.

 

Una finca adquirida per l’Ajuntament de Barcelona a principis de mandat

Can Seixanta és un conjunt edificat composat per diversos cossos, que responen als diversos períodes de creixement de la finca, i que està ubicat al carrer de la Riereta, 18-20-22, al barri del Raval. Aquest compta amb una superfície d’uns 5.500 metres quadrats i els diferents cossos tenen unes alçades que varien entre la planta baixa i la planta baixa més 5 plantes pis.

L’Ajuntament de Barcelona va adquirir aquest edifici exemple de les típiques construccions industrials que van proliferar al Raval des de finals del segle XVIII i fins bona part del segle XIX.

La casa-fàbrica Tarruella va ser construïda, a instància del fabricant de teixits Magí Tarruella, amb un destí clarament industrial entre els anys 1832 i 1833. L’immoble presentava una composició indiferenciada d’obertures amb una gran porta d’entrada a la planta baixa. Durant la dècada de 1840 es va dur a terme el procés de vaporització, amb successives ampliacions de la maquinària i la seva potència.

Pel que fa a les quadres, s’estenien com és habitual al voltant d’un pati a la part posterior de la casa. A la dècada dels 50 del mateix segle, l’edifici va ser llogat a diverses empreses del ram del tèxtil. Actualment, l’edifici es conserva tot i haver estat molt reformat.

 

Aposta per a la protecció del patrimoni fabril del districte de Ciutat Vella

El passat mes de febrer, l’Ajuntament de Barcelona va aprovar definitivament la preservació del valor patrimonial d’un conjunt de 26 cases-fàbrica i fàbriques construïdes al barri del Raval, al districte Ciutat Vella, des de finals del segle XVIII i fins bona part del segle XIX. El primer pas va ser la suspensió de l’atorgament de llicències d’aquestes edificacions per estudiar la seva possible protecció com a elements industrials d’interès patrimonial –nivell C o B–, que caracteritzen el desenvolupament del barri en aquest període.

A finals del segle XVIII, la Barcelona emmurallada va trobar una bona localització per donar resposta a la creixent industrialització urbana en uns sòls de Ciutat Vella, i en especial al Raval, que encara no havien estat ocupats massivament. El model d’implantació industrial en el barri presentava, a més del tipus de fàbrica compacta, una tipologia d’edificació alternativa característica en què, en una mateixa peça, hi havia la fàbrica i la residència. Moltes d’aquestes peces no van ser protegides més enllà del nivell genèric com a D, i s’han anat enderrocant a causa d’iniciatives immobiliàries.

Per als edificis protegits, el pla evita que es pugui augmentar el volum edificat i estableix que els espais industrials diàfans s’han de conservar. Pel que fa als usos, es condiciona l’establiment de tots aquells que puguin ser perjudicials per a la conservació dels valors de l’edifici protegit. Per tant, no s’accepta la compartimentació en diversos locals d’oficines, comercials, habitatges, etc. I no s’admet habitatge de nova creació en els edificis protegits interiors del pati d’illa ni en planta baixa si comporta l’alteració dels valors espacials de les naus.

A banda, es reforça l’estudi previ per a la resta d’immobles, que al Raval com a la resta de Ciutat Vella queden amb nivell D, ja que el pla indica que caldrà un estudi previ en cas de gran transformació, demolició o rehabilitació que permeti trobar possibles elements a incorporar en els projectes, i deixa la porta oberta a la seva futura protecció en cas que l’interès del conjunt així ho demani.





Paraules clau

Ciutat Vella/