Llum verda a la cessió de la gestió pública del port Olímpic a l’Ajuntament : Servei de Premsa

Llum verda a la cessió de la gestió pública del port Olímpic a l’Ajuntament

26/10/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El plenari aprova el conveni de delegació per part de la Generalitat al consistori de les competències per a la gestió directa del port, i tira endavant així l’acord entre les dues administracions per tal que Barcelona defineixi el model i usos de l’espai

La Generalitat donarà pròximament l’última aprovació al conveni per fer efectiva la cessió a l’Ajuntament del control del port Olímpic des de tots els punts de vista

En paral·lel, el Govern municipal està desplegant ja el pla director del port dissenyat per transformar l’àmbit en un autèntic espai ciutadà dedicat al mar que aposti pels usos nàutics i la divulgació del mar

El document es va consensuar amb tots els actors implicats i ara ja s’està elaborant els projectes constructius per poder iniciar les obres a finals de 2019 i completar la transformació al 2022, amb una inversió pública de 39M

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat aquest divendres el conveni de delegació per part de la Generalitat de Catalunya a l’Ajuntament de les competències per a la gestió directa del Port Olímpic. D’aquesta manera, es dona llum verda a l’acord entre les dues administracions assolit a finals de 2016 per tal que el consistori entomi el lideratge públic en la definició del futur de l’espai.

El document s’ha aprovat per unanimitat. Amb el vistiplau d’avui l’Ajuntament accepta rebre les competències, i per acabar de formalitzar la delegació només faltarà l’aprovació final del conveni per part de la Generalitat, que es durà a terme pròximament.

En el debat del ple, la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha destacat que la delegació permetrà continuar avançant en la definició del nou port Olímpic. “Tots volem que sigui de gestió municipal per fer-nos càrrec d’un tros de la nostra ciutat que volem acostar més als veïns i veïnes i on volem recuperar i millorar els espais públics”, ha dit.

Amb aquest important acord es garanteix la gestió pública directa i municipal d’aquest espai, que té una especial singularitat i rellevància per a la ciutat. De fet, l’Ajuntament ja fa mesos que treballa en el nou model i els futurs usos ciutadans i espais públics de qualitat d’aquest àmbit privilegiat pel que fa a la relació port-ciutat i que juga un paper estratègic en el desenvolupament urbà de la façana litoral.

Al febrer d’aquest any, el Govern municipal va presentar públicament el Pla Director Estratègic del Port Olímpic, i l’ha informat al Departament de Territori i Sostenibilitat. Es tracta del full de ruta dibuixat per transformar l’àmbit en un autèntic espai ciutadà dedicat al mar que en recuperi l’ús veïnal i s’integri a la ciutat. Tot plegat, amb una aposta clara pels usos nàutics i la divulgació del mar.

El pla s’ha debatut i consensuat àmpliament durant mesos amb els actors del port, i preveu transformar el port per habilitar-hi més de 48.000 m2 d’espai d’ús públic, més del doble que ara. Algunes de les millores destacades són la pacificació de l’espigó de Marina, l’eliminació de les rampes d’accés rodat i una nova rambla al moll de Gregal.

A més, es deixarà enrere el model d’usos actual basat en l’oci nocturn i el turisme per potenciar la nàutica, l’esport i la divulgació. Per fer-ho, es crearà un Centre Municipal d’Esports Nàutics i un Centre de Divulgació de Coneixement del Mar nous, i s’ampliarà el Centre de Vela

També es faran millores en la infraestructura portuària, amb intervencions previstes en el dic de recer i millores mediambientals en la recollida de residus.

La inversió pública per tirar endavant tot el projecte serà de 39 milions d’euros, que s’autofinançaran amb la gestió d’ingressos de la comercialització de locals i amarraments. Actualment, l’Ajuntament ja està elaborant alguns dels projectes constructius, i la previsió és tenir-los tots llestos durant el 2019 per poder començar les obres a finals del mateix any i completar la transformació global al 2022.

El dossier complet de la transformació del port Olímpic es pot consultar aquí.





Paraules clau

prevenció/ Sant Martí/ seguretat/