Una campanya informa sobre la inscripció al cens electoral de les persones estrangeres amb dret de vot : Servei de Premsa

Una campanya informa sobre la inscripció al cens electoral de les persones estrangeres amb dret de vot

26/10/2018



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Només el 17% dels residents comunitaris estan inscrits al cens que els permetria exercir el seu dret a vot a les properes eleccions municipals i europees

L’objectiu amb aquesta campanya és arribar a prop del 40% inscrits

L’Estat espanyol ha signat acords de reciprocitat amb 11 països, aquestes persones extracomunitàries també poden inscriure’s al cens electoral si compleixen els requisits de residència legal continuada

En els darrers anys i, en especial, a través del treball realitzat a instàncies del Consell Municipal d’Immigració, l’Ajuntament de Barcelona ha dut a terme diferents crides a l’Estat espanyol per tal de promoure i facilitar el dret de vot de totes les persones residents a la nostra ciutat.

En aquest sentit, el govern ha presentat avui al Plenari del Consell Municipal la mesura de govern i la campanya de comunicació ‘La meva ciutat, el meu vot’ per tal d’augmentar la inscripció al cens electoral de les persones estrangeres amb dret a vot.

 

 

La participació política a les eleccions és la màxima expressió dels drets de ciutadania, una de les principals prioritats de l’Àrea de Drets de Ciutadania, Cultura, Participació i Transparència.

El projecte ‘La meva ciutat, el meu vot’ aborda el baix percentatge d’inscripció en el cens electoral de votants, entre la població estrangera procedent de la UE i d’altres països extracomunitaris residents a Barcelona amb dret de vot a les eleccions locals.

A les eleccions municipals, les persones estrangeres procedents de països comunitaris i les procedents de països extracomunitaris amb acord de reciprocitat amb més de 5 anys de residència a l’Estat tenen dret a poder votar. Amb l’excepció de Noruega, on el termini exigit és de 3 anys.

Per a fer efectiu el dret de vot, cal prèviament inscriure’s en el cens electoral. La inscripció en el cens electoral pot efectuar-se en el període previ a les eleccions, previstes al maig de 2019, i fixa’t per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

 

Una històrica baixa participació

L’experiència prèvia de les eleccions del 2011 i 2015 corrobora que el nivell d’inscripció en el cens electoral respecte al nombre de persones estrangeres residents a Barcelona i amb dret de vot és baix. Tant en 2011 com en 2015 es varen impulsar campanyes informatives dirigides als col•lectius esmentats amb un resultat modest.

Actualment, el nombre potencial de persones estrangeres que tindrien dret de vot d’acord amb la normativa és d’unes 106.000 persones. En les darreres eleccions municipals de 2015, només 20.300 es van registrar en el cens, pas previ obligatori per a poder exercir el dret de vot.

En el cas del cens electoral, es disposa de la informació del nombre de persones provinents de països de la UE actualment empadronades i inscrites en el cens electoral, fet que permet de comparar-ho fàcilment amb el nombre de persones majors de 18 anys que podrien estar inscrites en el cens electoral.

Per tant, d’un total de 90.383 persones comunitàries residents a Barcelona majors de 18 anys amb dret de vot, a dia d’avui només 15.095 estan inscrites en el cens electoral; és a dir, només un 17%.

Pel que fa a persones residents provinents de països extracomunitaris amb acord de reciprocitat, el cens electoral per a les eleccions municipals s’ha de crear de nou a cada convocatòria electoral. Per tant, encara no es disposa d’un cens específic, i s’haurà de crear seguint el calendari marcat per l’INE. Actualment, l’Estat espanyol ha signat acords de reciprocitat amb 11 països pels quals les persones espanyoles emigrades poden votar a les eleccions locals d’aquests països. Aquest són: Bolívia, Cap Verd, Xile, Colòmbia, Corea del Sud, Equador, Islàndia, Nova Zelanda, Paraguai, Perú i trinitat Tobago. El requisit és ser major d’edat i tenir més de 5 anys de residència legal continua a Espanya. Cal recordar que és l’Estat espanyol qui té la competència en matèria d’estrangeria i és qui determina si la persona compleix el requisit dels 5 anys de residència legal continua.

 

Un web que faciliti la inscripció i la consulta del dret al vot

‘La meva ciutat, el meu vot’ és una campanya de comunicació que acompanya la mesura de govern avui presentada amb la voluntat de facilitar a les persones interessades la informació necessària per la inscripció al cens electoral.

A través del web www.barcelona.cat/censat (que pot consultar-se en diversos idiomes) i d’uns díptics informatius, el potencial públic objectiu de la campanya, és a dir, el que té dret a inscriure’s al cens electoral, rebrà informació i podrà fer-ne consultes.

Aquesta campanya municipal anirà lligada a la campanya de comunicació de l’INE. Les persones comunitàries poden inscriure’s entre octubre de 2018 i 30 e gener de 2019 i, les extracomunitàries, entre novembre de 2018 i el 15 de gener de 2019.

 

 

Amb aquesta campanya, a més, l’Ajuntament de Barcelona té per objectiu l’augment de la inscripció en el cens electoral de cara a les eleccions municipals del 2019. L’Ajuntament voldria arribar fins les 35.000 persones registrades en el cens electoral de les municipals (es parteix de 15.095 comunitàries). A més, atesa la coincidència amb les eleccions al parlament Europeu, també s’aprofitarà per a promoure la inscripció de les persones comunitàries en el cens de les eleccions europees.

D’aquesta manera, el projecte vol demostrar el potencial de les ciutats per a fomentar la participació política, la democràcia formal i el sentiment de pertinença de les persones migrades (extracomunitàries o de la UE) que viuen a Barcelona.

També es vol demostrar que la governança multinivell és la millor forma d’abordar la complexitat dels assumptes socials. És per això que aquesta acció es planteja com una mesura d’acompanyament de la campanya d’inscripció que durà a terme l’INE.

 

Com es pot inscriure una persona al cens electoral?

Comunitàries:

Normalment, les persones residents dels països comunitaris poden sol•licitar la seva inscripció en el cens electoral en qualsevol moment, sempre i quan compleixin els requisits.

Tanmateix, quan s’acosten les eleccions, l’INE duu a terme campanyes informatives per a fomentar la inscripció. Els diferents procediments per a inscriure’s són:

– Per correu postal, retornant la carta que envia l’INE a les persones residents de països comunitaris que no estan inscrites. 3
– Al propi INE, presencialment.
– Telemàticament.
– A les OACs, presencialment, prèvia petició de cita al 010.

Països amb acords de reciprocitats:

Atès que per a cada elecció cal constituir un cens de nou, uns mesos previs a les eleccions l’INE determina el període i el procediment per a constituir el cens, i determina el procediment d’inscripció, que en aquest cas és:

– Retornant per correu postal la carta que envia l’INE a les persones que compleixen els requisits.
– Al propi INE, presencialment.
– Telemàticament d’acord amb el procediment que estableixi l’INE.
– A les OACs, presencialment, prèvia petició de cita al 010.

 

Declaracións àudio Jaume Asens





Paraules clau

ajuntament/ cens/ Drets Socials/