Les ciutats refugi reclamen més finançament i recursos a l’Estat per garantir una acollida digna : Servei de Premsa

Les ciutats refugi reclamen més finançament i recursos a l’Estat per garantir una acollida digna

07/11/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Representants de diferents ciutat d’arreu de l’Estat demanen mesures i recursos adequats i urgents en matèria d’acollida, després d’un estiu amb un nombre elevat d’arribades de les costes espanyoles.

Tretze ciutats d’arreu de l’Estat espanyol han compartit recursos i experiències d’èxit posades en marxa des de l’àmbit local, en una trobada al Congrés de Diputats.

Les ciutats refugi de l’Estat espanyol reclamen al Govern espanyol mesures urgents en matèria d’acollida que serveixin per garantir una atenció adequada de persones migrants i sol·licitants d’asil als municipis. Després d’un estiu amb un nombre elevat d’arribades a la costa sud, a Barcelona han arribat més de 4.700 persones de les costes d’Andalusia des del mes de juny, s’ha coincidit en la necessitat de reclamar els recursos suficients per fer front a la gestió dels pròxims mesos, coincidint amb l’inici de l’hivern.

Representants de tretze ciutats espanyoles, Madrid, Barcelona, València, Saragossa, Granada, Valladolid, Girona, Sant Sebastià, A Corunya, Cadis, Terrassa, Palma de Mallorca i Sant Boi de Llobregat, han participat en la trobada al Congrés dels Diputats per analitzar la situació de l’acollida a nivell municipal per garantir una acollida digna per aquestes persones.

 

 

El tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha reclamat a l’Estat aquests recursos per poder acollir a les ciutats. “Si bé ens els últims temps hem vist canvis positius al Govern espanyol, una actitud d’escoltar, un canvi de discurs i també gestos de decència humanitària, com l’obertura dels ports espanyols, bona part de les reivindicacions que les ciutats fèiem fa un any, encara són vigents”. Asens ha afegit que “les ciutats estem soles fent l’acollida i amb els nostres propis recursos. És una situació greu. Necessitem els recursos tècnics i econòmics i millor comunicació i coordinació”.

En aquest sentit, les ciutats refugi de l’Estat han consensuat un document de peticions concretes que han fet arribar a la Secretaria d’Estat de Migracions del Govern espanyol per millorar i dignificar l’acollida de persones migrants i sol·licitants d’asil. Algunes d’aquestes peticions són:

– Ampliar i reforçar els protocols de recepció als punts d’arribada.

– Crear un protocol de comunicació entre la Secretaria d’Estat de Migracions i les ciutats d’acollida per conèixer amb antelació els fluxos migratoris.

– Restablir els Fons d’Acollida i Integració de la Immigració per als municipis, suspès el 2011 pel govern del Partit Popular.

– Incloure la gestió multinivell en les polítiques d’acollida, generant espai de coordinació entre el Govern espanyol, les comunitats autònomes i els municipis.

– Reforçar els recursos de les oficines d’asil i d’estrangeria per acabar amb les llistes de espera i creant més disponibilitat per a l’atenció adequada dels usuaris.

– Flexibilitzar l’accés a permisos de residència i de treball a persones que viuen a les ciutats en situació irregular i que estan plenament arrelades, així com als sol·licitants d’asil amb la petició denegada.

D’altra banda els representants de les ciutats han exposat recursos i experiències d’èxit impulsades des de l’àmbit local que han servit per oferir una acollida digna a persones migrades, refugiades o sol·licitants d’asil. Entre altres, des de Barcelona s’han exposat els resultats del programa Nausica, d’atenció integral a persones amb perfil refugi que han quedat excloses del programa estatal o bé l’han esgotat, i que dona resposta a l’escassetat i rigidesa de les polítiques estatals i dels governs europeus en aquesta matèria. Després de dos anys de funcionament, el 43% de les persones que han participat al Nausica han aconseguit un contracte laboral i també han augmentat l’autonomia econòmica i social.

La d’avui ha estat la quarta reunió de ciutats refugi d’arreu de l’Estat. Tots els municipis que hi han participat han acordat continuar treballant de forma comú, coordinada i participant en diferents trobades tant amb la Secretaria d’Estat de Migracions com amb el Ministeri de l’Interior durant les pròximes setmanes i mesos.

 

Enllaç d’àudio relacionat





Paraules clau

transparència/