Ciutat Vella reconeix la figura de Salomó Ben Adret amb el nom d’un carrer al Call : Servei de Premsa

Ciutat Vella reconeix la figura de Salomó Ben Adret amb el nom d’un carrer al Call

09/11/2018

El carrer de Sant Domènec del Call, dedicat al pogrom de 1391 on van ser assassinats tres-cents jueus canvia de nom per evocar i reconèixer la figura de qui va ser rabí de Barcelona durant més de quaranta anys

L’acte ha estat organitzat pel comissionat de Programes de Memòria conjuntament amb les comunitats jueves de Barcelona, coincidint amb la commemoració de La nit dels vidres trencats

Gerardo Pisarello: “Barcelona no permetrà mai que el verí de l’antisemitisme, de la islamofòbia i dels discursos d’odi pugui aterrar en aquesta ciutat”

En aquest estret però destacat carrer del Call jueu s’hi troba la Sinagoga Major de Barcelona i la placeta Manuel Ribé on està ubicat el MUHBA-El Call

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, acompanyat de Silvia Leida, presidenta d’ATID, i de representants de les comunitats i entitats jueves de la ciutat, han presidit avui l’acte de descoberta de la placa que dona nom al carrer de Salomó Ben Adret, fins ara Sant Domènec del Call, a Ciutat Vella. S’atén així una demanda històrica de les comunitats i entitats jueves que consideraven una infàmia que el pogrom de 1391 es perpetués als carrers de la ciutat, menystenint la memòria de les víctimes, ciutadans i ciutadanes de Barcelona.

 

 

Pel primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, el canvi de nom “és un homenatge a la Barcelona plural, diversa, la ciutat de pau oberta a les diferents cultures, creences religioses o ideològiques”.

“Barcelona no permetrà mai que el verí de l’antisemitisme, de la islamofòbia i dels discursos d’odi pugui aterrar en aquesta ciutat. En un moment en què a Europa s’aixequen els vells fantasmes de l’odi, de la barbàrie a Alemanya, Itàlia, Hongria i tants d’altres països, és molt important llançar, des de Barcelona, el missatge que estem orgullosos de l’aportació que la comunitat jueva ha fet en aquesta ciutat i concretar-ho en el nom de Salomó Ben Adret, un dels barcelonins més influents de la seva època, del segle XIV, i que és símbol de la voluntat de pacte, d’intel•ligència, de diàleg davant totes les formes de fanatisme i intolerància”, ha dit Pisarello en la seva intervenció.

El nom que ha generat el consens de les entitats i comunitats jueves, i també dins el Consistori, és el de Salomó Ben Adret, rabí de Barcelona durant més de quaranta anys, i una figura cabdal en la historia de la cultura catalana medieval, referent de convivència a la ciutat i un dels talmudistes més reconeguts de l’Edat Mitjana.

Lluny d’evocar una figura tan preeminent en àmbits com la teologia, la filosofia, la poesia i fins la càbala, el carrer fins ara anomenat Sant Domènec del Call recordava l’assalt que es va iniciar el cinc d’agost de 1391 i es va allargar fins el 8 d’agost, dia de Sant Domènec, quan durant tres dies es van atacar persones, saquejar i destruir propietats i documents i van ser assassinats tres-cents jueus.

La descoberta de la placa, un cop s’ha tramitat l’expedient per part de la Ponència del Nomenclàtor, s’ha fet coincidir amb la commemoració de la Kristallnach, que cada any s’organitza en memòria de la matinada del 9 al 10 de novembre de 1938, en què el règim nazi va començar una onada de terror contra els jueus.Compartiu aquest contingut