El Besòs i el Maresme estrena uns jardins públics que portaran el nom de Dolors Canals i que rescaten per a l’ús ciutadà uns terrenys fins ara sense urbanitzar : Servei de Premsa

El Besòs i el Maresme estrena uns jardins públics que portaran el nom de Dolors Canals i que rescaten per a l’ús ciutadà uns terrenys fins ara sense urbanitzar

10/11/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Es tracta de la urbanització d’un dels darrers espais qualificats de zona verda que quedaven al districte encara sense urbanitzar, situat entre els carrers de Perpinyà i Palerm, i entre Cristòbal de Moura i Pere Moragues

S’obre un espai on s’ubiquen tècnics de l’oficina del Pla de Barris i de diferents serveis de proximitat del Districte de Sant Martí

L’espai guanya jocs infantils, verd urbà i un nou punt de recollida pneumàtica i un accés directe des del pati de l’escola Concepción Arenal

El barri del Besòs i el Maresme, al districte de Sant Martí, ha celebrat avui amb una festa l’estrena d’un nou espai públic, que portarà el nom Jardins de Dolors Canals i Farriols, tal com va acordar la Ponència de Nomenclàtor i va aprovar el Consell Plenari del Districte i tal com va proposar l’entitat Àmbar Prim que forma part de la comissió de memòria i gènere de Sant Martí.

 

 

 

 

 

Es tracta del terreny situat entre els carrers de Perpinyà i Palerm, i entre Cristòbal de Moura i Pere Moragues, llargament reivindicat pel veïnat a través de la taula de convivència del Pla Comunitari, que ha estat urbanitzat amb l’objectiu que esdevingui un nou espai ciutadà i en el qual les entitats cíviques i culturals de la zona podran organitzar i celebrar activitats de tota mena. Un nou punt de trobada ciutadana, amb verd i jocs infantils, guanyat per a l’ús públic, ja que rescata un dels darrers solars que quedaven al districte de Sant Martí amb qualificació urbanística de zona verda i encara pendents d’urbanització.

El nom escollit per aquest nou espai vol retre homenatge a una científica singular barcelonina (1913-2010) pionera en la posada en marxa de projectes educatius per a infants dels 0 als 3 anys. Metgessa, biòloga i pedagoga de formació, els seus principals estudis científics se centren en la importància del tracte rebut en la primera infància en el desenvolupament de les persones.

El nou espai disposa de 8 illetes discontínues a on s’hi ha plantat diferents espècies arbustives. El paviment fora d’aquets parterres és de formigó de colors, combinat amb altres trams de paviment de cautxú també de diferents colors que se situen a l’àrea dels jocs infantils. En aquesta zona de jocs s’han instal•lat aparells com un spinner, un carrusel per cadira de rodes, un tobogan amb escala, i un gronxador niu. També ha quedat reservada una àrea de joc lliure amb paviment de cautxú.

Pel que fa a la urbanització pròpiament, la zona de jardí incorpora nou mobiliari urbà: bàculs d’il•luminació pública, bancs, papereres, senyalització vertical i també una font pública de beure d’acer inoxidable.

El projecte de reforma ha suposat una inversió final amb l’IVA inclòs de 560.000 euros.

 

Actuacions de millora a l’escola

Les entitats del barri han participat activament en la celebració d’una gran festa amb cercavila de gegants, amb animació, i amb el suport dels grallers i ballada gegantera. També s’hi ha implicat activament la comunitat educativa de l’escola d’educació infantil i primària Concepción Arenal ja que aquest nou espai públic té un accés directe des del pati. De fet, a l’escola, situada al número 240 del carrer Cristòbal de Moura, també se li ha fet darrerament una intervenció de millora general que inclou l’ampliació del pati i l’adaptació de la zona d’accés a les necessitats del centre, fent-la més ampla i transparent, i instal•lant-hi una porta d’entrada a partir d’un pòrtic situat davant de la zona de secretaria i recepció de l’escola. Les actuacions inclouen a més a més reformes per eliminar barreres arquitectòniques, actuacions als lavabos, als passadissos, en elements com portes i baranes interiors i exteriors. S’han fet obres també a la coberta, a les façanes, i en els murs de tanca.

 

Els equips del Pla de Barris i els tècnics del territori, més a prop

El barri del Besòs i el Maresme ha celebrat avui també la festa d’inauguració d’uns espais en els quals s’hi ha ubicat oficines dels tècnics dels diferents programes municipals que actuen a la zona. En concret, al número 13 del carrer Perpinyà es troben les oficines de l’equip del Pla de Barris del Besòs i el Maresme, així com el tècnic de barri, l’equip del Servei de Prevenció i Convivència en l’espai públic i en comunitats de veïns a la Franja Besòs del Districte de Sant Martí, i el Servei de Suport a les Comunitats Veïnals del Besòs i el Maresme. També hi ha un espai que funcionarà com a sala de reunions per al treball conjunt entre entitats i veïns.

 

La memòria oral del Besòs i el Maresme en un llibre

Durant l’any 2016 va tenir lloc un gran treball de recerca històrica promogut pel Districte de sant Martí i conduït per l’historiador Jesús Metre i Campi, per Yeray S. Iborra i per Oriol Soler, que es va materialitzar en un audiovisual d’una hora de durada que es va presentar durant la festa major del Besòs de 2017.

La qualitat dels continguts d’aquest treball i l’èxit que va tenir la presentació van fer pensar en la possibilitat de traslladar-lo a una obra editorial que avui ha vist la llum. Aquest llibre repassa el passat, el present i el futur del barri del Besòs i el Maresme a través del testimoni dels seus veïns de les seves veïnes. El projecte ha rebut el suport i l’assessorament de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.





Paraules clau

Sant Martí/