Una dècada de cooperació amb el Senegal per la conservació de la fauna del Sahel : Servei de Premsa

Una dècada de cooperació amb el Senegal per la conservació de la fauna del Sahel

16/11/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El Zoo de Barcelona, conjuntament amb l’Estació Experimental de Zones Àrides del CSIC, ha liderat el projecte de reintroducció i conservació de la gasela dorcas, gairebé extingida al seu hàbitat natural

Ja s’ha començat a treballar en altres programes de conservació d’espècies amenaçades al Senegal, com la tortuga d’esperons africana o l’òrix blanc

El compromís del Zoo amb la conservació de la biodiversitat del Sahel s’ha materialitzat amb la construcció d’un espai que reprodueix l’hàbitat de la Sabana

La conservació in situ es defineix, en termes generals, com aquelles accions dedicades a assegurar la supervivència a llarg termini de les poblacions d’espècies animals en els seus hàbitats naturals. Això és el que el Zoo de Barcelona ha estat fent durant una dècada al Senegal, amb el projecte de reintroducció i conservació de la gasela dorcas. El conservador de mamífers del Zoo, Conrad Enseñat, i el veterinari Hugo Fernández han encapçalat aquest projecte promogut pel CSIC, en col·laboració amb Teresa Abáigar, responsable de l’Estació Experimental de Zones Àrides del CSIC i coordinadora del Programa Europeu de Conservació (EEP) de la gasela dorcas.

La gasela dorcas és una espècie gairebé en extinció en el seu hàbitat natural, i des de l’inici del projecte ja s’ha aconseguit reintroduir-ne 32 exemplars. El projecte va iniciar-se l’any 2007 i 2009  es va fer el primer trasllat d’Europa a la reserva Guembeul (Senegal)  de 26 gaseles (9 mascles i 17 femelles), de diferents zoos. Guembeul és una reserva en semi – captivitat on es fa gestió genètica de la població.

El 2009 la població de gaseles dorcas de Guembeul es duplica i es fa el primer transport de 23 exemplars cap a la Reserva de Fauna Ferlo Nord, una extensa zona protegida de més de 6.000 km2. L’any següent es fa un segon trasllat a aquesta reserva de tres mascles amb ràdio collars. La zona de Ferlo Nord escollida per fer la reintroducció és un tancat de 1.200 hectàrees al poblat de Katané.

L’últim viatge a Senegal es va produir el desembre del 2017, a petició de la Direcció de Parcs de Senegal, amb una missió important: traslladar 8 exemplars de gasela dorcas des de Guembeul, on es reprodueix l’espècie, fins a la de Ferlo Nord.

Després de fer tots els tractament i proves sanitàries prescrites a les gaseles, es van traslladar fins a Katané, on van ser alliberades exitosament per a reforçar la població ja existent. Un equip audiovisual de l’agència de comunicació científica Incognita, va acompanyar l’expedició en aquest últim viatge i va enregistrar tota l’experiència.

Una part molt important del projecte és la sensibilització de la població local, d’ètnia peuhl, encara bastant aïllada que conserva gairebé els seus costums i tradicions. És per això que es realitzen diverses activitats, com la festa de la Gasela, amb els habitants de Katané. En aquest sentit, el Zoo ha contribuït aportant material i suports educatius, i aquestes activitats han culminat amb l’agermanament de l’escola de Katané amb l’Institut Escola Costa i Llobera, de Barcelona, gràcies al qual els alumnes d’un i altre continent poden compartir experiències.

Durant aquests 10 anys el Zoo ha aportat finançament – fins a 350.000 euros –  i assessorament veterinari al projecte de reintroducció de la gasela dorcas, però ja s’han iniciat contactes amb la Direcció de Parcs Naturals del Senegal per ampliar els coneixements i experiència adquirida a altres programes de conservació d’espècies que també es troben en greu perill d’extinció a la zona, com la gasela mhor (Nanger dama mhorr), l’òrix blanc (Oryx dammah) i la tortuga d’esperons africana (Geochelone sulcata). En aquest sentit, ja s’ha començat a treballar en un reconeixement inicial de la situació actual de la fauna salvatge de la reserva. Els programes de conservació de la fauna són, a més, la millor manera de contribuir a l’efectiva preservació de la flora local, i així combatre la desertització.

 

Conservació ex situ: el treball al Zoo

El Zoo de Barcelona està decididament compromès en la conservació de la biodiversitat del Sahel i la divulgació i sensibilització dels seus valor naturals. És per això que s’ha construït el bioma de la Sabana dedicada a aquest hàbitat i a la seves especials característiques.

En aquesta àrea s’integraran espècies que ja viuen conjuntament en el seu hàbitat natural, per poder fer una millor pedagogia al voltant de la complexitat del Sahel. Amb aquest esperit ja conviuen al mateix espai girafes, gaseles dorcas i tortugues d’esperons africanes. Ben aviat, els lleons del Zoo s’ubicaran al mateix complex de la Sabana-Sahel, que allotja també els elefants. I en un futur s’hi traslladarà les gasela dama mhorr i els òrix blancs, espècies extintes en llibertat.

De la mateixa manera que les espècies animals, la flora saheliana és única i cal conservar-la. Per aquest motiu el Zoo ha arribat a un acord de col·laboració amb el Jardí Botànic de Barcelona perquè l’espai del Sahel inclogui una representació de la vegetació de la zona, especialment d’acàcies, que constitueixen una importantíssima part d’aquest fràgil ecosistema molt amenaçat pel canvi climàtic i per conflictes bèl·lics.





Paraules clau

mediambient/