L’Eixample dedica uns jardins a la soprano Montserrat Figueras : Servei de Premsa

L’Eixample dedica uns jardins a la soprano Montserrat Figueras

17/11/2018



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Avui s’ha instal·lat la placa amb el nom de la cantant en un espai interior d’illa del barri de l’Antiga Esquerra de l’Eixample

L’Ajuntament de Barcelona ha instal·lat avui la placa amb la denominació Jardins de Montserrat Figueras, a l’interior d’illa amb accés pel carrer Còrsega 197, delimitat pels carrers de Casanova, Villarroel i Paris, al barri de l’Antiga Esquerra de l’Eixample. A l’acte, amb un caràcter commemoratiu, hi ha participat el director artístic de la Fundació Centre Internacional de Música Antiga, Jordi Savall i Bernadet, marit de la cantant, i els dos fills del música i de la soprano, Ferran i Arianna Savall, que han fet una petita interpretació musical.

 

 

 

 

La soprano catalana especialitzada en musica antiga va néixer a Barcelona l’any 1942 i va morir el 2011 després d’una llarga i fructífera carrera artística i personal al costat del violgambista Jordi Savall, fructífera en activitats pedagògiques, d’investigació i de creació.

Montserrat Figueras va ser un referent en la interpretació d’un ampli repertori vocal de les èpoques medieval, renaixentista i barroca. La seva trajectòria va estar vinculada a la del seu marit, el músic igualadí Jordi Savall i Bernadet, amb el qual fundà grups com Hespèrion XX, la Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations.

La cantant i el seu marit varen fundar el segell discogràfic ALIA VOX amb el qual van gravar més de mig centenar de discos. El seu repertori es basa en músiques d’origen llatí i obres polifòniques renaixentistes, entre d’altres. L’any 1989 enregistrà un disc de cançons medievals catalanes i l’any 1995 una sèrie de cants de la sibil·la. La cantant va actuar regularment als principals festivals d’Europa, Amèrica i Orient.

La seva tasca per recuperar la música antiga va ser reconeguda l’any 2001 amb una nominació als premis Grammy. El 2003 va rebre el títol d’Oficial de l’Ordre Francesa d’Arts i Lletres del govern francès. L’any 2008 va rebre el premi UNESCO artistes per la pau juntament amb el seu marit Jordi Savall. El 2011 va rebre el premi Creu de Sant Jordi, per la seva contribució a la recuperació de la música antiga. L’any 2011 va rebre un premi Grammy pel llibre-CD Dinastia Borgia. Església i poder al Renaixement.

La decisió de posar el nom de Montserrat Figueras i l’interior d’illa de l’Eixample respon a la voluntat de democratitzar els noms dels espais públics de la ciutat i reconèixer dones que han destacat en l’exercici de la seva activitat. És en aquest sentit que darrerament s’han donat noms de dones a diferents espais com els jardins dedicats a la cooperativista Elisa Garcia, els jardins dedicats a la matemàtica i astrònoma Assumpció Català, el passatge dedicat a la mestra i pedagoga Carme Aymerich, o el passatge de Maria Canals, a l’Eixample.





Paraules clau

cultura/ Eixample/