L’alcaldessa respon a les demandes dels nens i nenes per millorar els seu benestar : Servei de Premsa

L’alcaldessa respon a les demandes dels nens i nenes per millorar els seu benestar

19/11/2018Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Agenda dels infants és fruït del programa municipal “Parlen els nens i nenes” a partir d’una àmplia enquesta feta a 4.000 nens i nenes d’entre 10 i 12 anys i que es va posar en marxa fa dos anys

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha donat avui resposta a les demandes fetes pels nens i nenes de Barcelona per tal de millorar Barcelona i millorar el benestar de la infància. Colau ha desgranat totes les mesures que s’han pres a l’Ajuntament i que donen compliment a les preocupacions que els infants de 10 a 12 anys de la ciutat van manifestar durant el procés d’elaboració de l’Agenda dels Infants.

 

 

L’Agenda és el resultat d’un treball col·lectiu iniciat a finals del 2016 en el marc del programa “Parlen els nens i nenes: benestar subjectiu de la infància a Barcelona”, un programa municipal de l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona que realitza l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona (IIAB) amb l’objectiu de ser una eina de la ciutat per conèixer i millorar el benestar dels infants partint de les seves visions i opinions.

Resposta a les 11 demandes dels infants per millorar el seu benestar

En una trobada amb els infants que van protagonitzar l’encàrrec del Pregó dels Infants en nom de totes les infants de 10 a 12 anys de Barcelona, Ada Colau, ha destacat les diferents accions que s’han dut a terme en resposta a les 11 preocupacions espressades pels nens i nenes:

1. Tenir més temps per gaudir amb la família
El procés per a democratitzar les cures que s’ha dut a terme ha portat a la creació de les superilles socials, els espais familiars i de criança compartida, o el desenvolupament d’un urbanisme amb pespectiva de gènere. També ha recordat el nou conveni laboral del consistori en què es dona més facilitats als treballadors per a la conciliació familiar.

2. Menys temps d’estudis i més temps lliure per jugar i estar amb els amics i amigues
S’han renovat 39 àrees de joc, fent-les més inclusives i accessibles, i durant el 2019 es crearan dos nous espais cocreats amb els alumnes de les escoles del voltant, al Parc de la Pegaso i al Parc Central de Nou Barris. A banda, al districte d’Horta- Guinardó els cartells de “Prohibit jugar a la pilota” s’han substituït per “els infants juguen respectant”.

3. Sentir-nos més segurs i segures, i rebre més suports quan tenim problemes
En els darrers tres anys s’ha millorat l’enllumenat de 200 carrers, i els autobusos nocturns s’aturen entre parades si això ofereix més tranquil.litat a les persones que tornen tard a casa. També s’han creat la Policia de Barri, per donar més seguretat a l’entorn, entre d’altres, dels infants. Igualment, s’ha ampliat el nombre de Punts Aquí T’escoltem per acompanyar emocionalment els adolescents i joves.

4. Més escolta i prendre’s seriosament el que diem
El consistori ha creat la Guia per a la participació dels infants en els serveis i projectes municipals per fomentar la consulta als infants en aquells projectes que els afecten

5. Més llibertat i més confiança en les nostres capacitats
S’ha arribat als 90 camins escolar perquè els escolars puguin anar i tornar sols entre casa i l’escola. Ara aquests camins s’estan repensant per continuar millorant-los. També s’ha reduït l’espai per als cotxes als carrers de la ciutat, s’ha reforçat el programa de patis oberts, i s’ha elaborat un nou Pla de Mobilitat Urbana 2019-2024.

6. Participar en les decisions de l’escola i canviar les maneres d’aprendre
S’han creat 9 noves escoles i 5 instituts. S’està instaurant una nova manera de treballar en xarxes entre les escoles i instituts de la ciutat

7. Lluitar decididament contra el bullying i prevenir-lo
S’han incorporat educadors socials a 39 escoles per detectar riscos com el bullying i la Guàrdia Urbana fa un taller específic a les escoles. S’ha creat una taula de treball per prevenir l’abús sexual en què intervenen diferents àrees de l’Ajuntament i s’estan revisant els espais on els infants coincideixen amb els adults per prevenir possibles riscos i solucions. També s’hi estan fent campanyes a escoles i instituts sobre els riscos d’alguns models de relacions amoroses, contra l’assetjament masclista i sobre LGTBI.

8. Cuidar-nos millor, hàbits saludables i satisfacció amb el propi cos, ja que l’aspecte físic és, segons diuen, la principal causa d’assetjament
S’està ultimant el Mapa d’equipaments esportiu per saber quines mancances té la ciutat. I hem obert l’Espai Konsulta’m de salut mental per a infants i joves

9. Que tothom tingui el que necessita i donar més valor a les coses que tenim
S’ha creat l’ajut 0-16, que aporta 100€/mes per a les necessitats bàsiques dels infants de famílies amb pocs recursos, i s’ha incrementat un 38% el nombre de beques menjador atorgades fins arribar els 27.000 nens i nenes. També s’han augmentat notablement, fins al 65%, el nombre d’infants que gaudeixen d’ajurts per a activitat esportives i per a la campanya d’estiu. S’han dut a terme programes decidits per a ajudar i assessorar famílies amb pocs recursos perquè no els tallin els subministraments elèctrics, d’aigua i de gas.

10. Més vida amb la gent del barri i espais per trobar-nos amb altres nens i nenes
S’ha creat quatre superilles en diferents barris de la ciutat perquè hi hagi més espai per al joc, més verd i menys soroll.

11. Fer més coses a l’aire lliure, en una ciutat més verda
Barcelona disposa de 44 hectàries noves de verd, i al 2019 posarem en marxa el Programa Barcelona Respira per millora la qualitat de l’aire de les escoles. També està en marxa el programa Escoles Refugi per tal de reduir la calor als patis i a les aules.

Paraules clau

joves/ Participació/