Barcelona acull la 18a Conferència de l’Observatori Internacional de Democràcia Participativa : Servei de Premsa

Barcelona acull la 18a Conferència de l’Observatori Internacional de Democràcia Participativa

24/11/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La trobada “Democràcia directa i iniciativa ciutadana. Cap a un ecosistema de democràcia inclusiva” tindrà lloc diumenge 25, dilluns 26 i dimarts 27 de novembre al Mercat de les Flors

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, participarà en la inauguració que se celebrarà dilluns a les 9:30 hores

A la conferència assistiran representants de 188 ciutats de 57 països dels 5 continents

Una de les novetats d’aquest esdeveniment és la celebració de dues conferències obertes a la ciutadania, a les que podrà assistir tothom que ho desitgi de manera gratuïta

La ciutat de Barcelona acollirà la setmana vinent la 18a Conferència de l’Observatori Internacional de Democràcia Participativa (OIDP), que porta per títol “Democràcia directa i iniciativa ciutadana. Cap a un ecosistema de democràcia inclusiva”. Aquesta iniciativa tindrà lloc entre diumenge 25 i dimarts 27 de novembre al Mercat de les Flors.

L’esdeveniment comptarà amb la presència de representants de 188 ciutats de 57 països dels 5 continents; amb la presència de 248 persones de governs locals de tot el món, amb 85 acadèmics i amb representants d’entitats i de la societat civil.

La Conferència, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona, serà un punt de trobada per tal de debatre sobre el paper de les ciutats a l’enfortiment de la democràcia a nivell global i sobre els tres eixos temàtics principals: la iniciativa ciutadana, la democràcia participativa i la recerca de canals de participació inclusius, a través de 50 taules rodones i tallers.

La Conferència la inaugurarà dilluns, a les 9:30 hores, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, juntament amb el vicepresident de la CGLU, Carlos Martínez; i el secretari de Transparència i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya, Jordi Foz. També participaran el comissionat de Participació i Democràcia Activa, Fernando Pindado; la secretària general CGLU, Emilia Sáiz; i la investigadora de la Universitat de Zurich, Yanina Welp.

Una de les principals novetats d’aquest esdeveniment és que inclou dues activitats accessibles de manera gratuïta per a tota la ciutadania. La primera tindrà lloc dilluns a les 18:00 hores i versarà sobre “Iniciativa ciutadana: Reunir signatures o escriure lleis de manera  col·laborativa” a càrrec de Claudina Sarahe de Composites Collective; i Yanina Welp de la Universitat de Zurich.

La segona se celebrarà dimarts a les 18:30 hores i serà una conferència que porta per títol “Votem! La democràcia directa local en la teoria i en la pràctica” i comptarà amb la participació de David Altman de la Pontificia Universidad Católica de Xile; i de Donatella della Porta del Centre on Social Movement Studies.

La conferència s’obrirà amb una taula d’electes de governs locals que conversaran sobre el paper de les ciutats al món i la importància de la democràcia participativa a l’àmbit local. Hi participaran l’alcaldessa de Durham (EUA), Jillian Johnson; l’alcaldessa de Madlakazi (Moçambic), Maria Helena Langa; l’alcalde de Bolònia (Itàlia), Virginio Merola; l’alcalde de Pasto (Colòmbia), Pedro Vicente Obando; el tinent d’alcalde d’Amsterdam (Països Baixos), Rutger Groot Wassink; la regidora d’Estrasburg, Chantal Cutajar; i la Secretaria General de la CGLU, Emilia Saiz.

Durant els tres dies participaran ponents com la tinent d’alcalde de París, Pauline Véron; el representant de la comunitat maputxe Ralipüxa (Xile), Miguel Melin Pehuen; i el líder del Democratic Visioning de Jackson (EUA), Rukia Lumumba. Altres ponències destacades seran la de la presidenta de l’Office de Consultation Publique de Montréal (Canadà), Dominique Ollivier, que reflexionarà sobre participació inclusiva; o la professora de la Universitat de Sheffield, Doina Petrescu, que parlarà sobre béns comuns.

Les diferents taules rodones i tallers versaran sobre: les assemblees ciutadanes, les iniciatives ciutadanes, l’enfortiment comunitari, la democràcia local, la democràcia directa, la participació ciutadana, els commons, la tecnologia digital, la participació infantil, la participació inclusiva i els pressupostos participatius, entre d’altres.

Finalment, dimarts a les 14:30 hores, tindrà lloc l’Assemblea General de l’OIDP, que és la reunió anual dels membres de l’organització on s’aproven els informes de gestió, es defineix el nou pla de treball i es tria la ciutat que ostentarà la presidència de l’OIDP el proper any. A les 21:00 hores, tindrà lloc la cerimònia de cloenda i lliurament de la Distinció OIDP 2018.

A la organització de la conferència participen l’Observatori Internacional de la Democràcia Participativa (OIDP), xarxa de més de 800 ciutats, entitats, organitzacions i centres d’investigació de tot el món que volen conèixer, intercanviar i aplicar experiències sobre democràcia participativa i Ciutats i Governs Locals Units (CGLU), xarxa amb més de 240.000 ciutats, regions i metròpolis que s’uneixen per ser una veu unida i tenir representació mundial.

 

Enllaç relacionat: Programa

 

 

 

 





Paraules clau

transparència/