Barcelona doblarà aquest hivern fins a les 400 places l’allotjament d’emergència durant els dies més freds : Servei de Premsa

Barcelona doblarà aquest hivern fins a les 400 places l’allotjament d’emergència durant els dies més freds

26/11/2018Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona té tot a punt per activar l’Operació Fred en fase preventiva en el moment que els termòmetres baixin a 5º, una activació que es prolongarà fins al proper mes de març

La nova licitació del programa Primer la Llar augmentarà fins a 100 el nombre d’habitatges disponibles i millorarà el seguiment social de les persones usuàries

Barcelona ja compta diàriament amb 1.346 places municipals per a persones sense llar, un 29% més que l’any 2015

L’Ajuntament de Barcelona activarà aquest hivern l’Operació Fred per a persones en situació de sense llar més àmplia en la trajectòria dels Serveis Socials municipals. La ciutat comptarà en total amb 400 places d’allotjament addicionals que s’obriran en funció de les temperatures registrades, tal com marca el protocol d’emergències pels dies més freds de l’any. És la xifra més alta assolida a la ciutat, atès que suposa doblar les 200 places d’aquest tipus que han funcionat durant els últims anys. En paral•lel, seguiran actives les 2.130 places per a persones sense llar adscrites a la Xarxa d’Atenció de Persones Sense Llar (XAPSLL), de les quals 1.346 són municipals.

L’Operació Fred té una primera fase preventiva que s’activarà quan les temperatures baixin al voltant dels 5º centígrads de manera generalitzada a tota la ciutat. En aquest moment es reservaran 75 places del Centre d’Estades Breus (CEB) que hi ha a la planta superior del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) com a allotjament d’emergència per a persones que dormen al carrer. Aquestes places romandran obertes previsiblement durant més d’un centenar de dies fins que les temperatures es recuperin i tornin a valors més elevats. En paral•lel, les places del CEB es garantiran en un altre equipament per poder donar continuïtat a les emergències o urgències que es puguin produir a la ciutat.

En cas que les temperatures es desplomin fins als 0º centígrads, l’Ajuntament activarà l’Operació Fred en fase d’alerta i disposarà per primer cop de 325 places més per donar resposta a aquesta situació d’emergència. L’activació de l’alerta implica que els equips municipals surtin al carrer a fer seguiment de les persones en situació de sense llar i les convidin a allotjar-se en un equipament per evitar els riscos de salut associats a temperatures negatives. Aquestes 325 places es divideixen en 150 places en un equipament escolar actualment en desús al districte de Sant Martí, 100 en un equipament a Sarrià – Sant Gervasi, 30 places per a dones al districte de l’Eixample, 25 places al mateix CUESB i 20 places més en un recurs residencial ja existent també a Sarrià – Sant Gervasi.

L’activació de la fase d’alerta es va produir en dues ocasions durant l’hivern passat i, davant d’una baixada sobtada dels termòmetres a finals de març, també va ser necessari reobrir el dispositiu en fase preventiva quan ja s’havia donat per finalitzat. De fet, aquestes 400 places formen part del dispositiu inicial que fa l’Ajuntament però, igual que va passar l’any passat, en cas que sigui necessari s’habilitaran més places addicionals i el consistori estarà en disposició de proporcionar refugi a totes les persones que ho requereixin durant els dies més freds. Això implica destinar a aquesta situació altres equipaments municipals i mobilitzar recursos humans i materials per assegurar els subministraments alimentaris, el suport social, la seguretat i la neteja dels espais habilitats.

 

Ampliació del programa Primer la Llar

A banda de l’Operació Fred, que respon estrictament a una situació puntual d’emergència durant els dies de més risc per a les persones que pernocten a la via pública, l’Ajuntament segueix compromès amb el desplegament progressiu del Pla de Lluita contra el Sensellarisme 2016-2020, el primer de les seves característiques i que està consensuat amb totes les entitats que treballen en aquest àmbit i que conformen la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL). Així doncs, a banda de les 400 places addicionals durant l’hivern, seguiran funcionant les 2.130 places diàries que formen part de la XAPSLL. Un total de 1.346 d’aquestes places són municipals, que han augmentat un 29% des de l’any 2015. D’igual manera, el pressupost municipal ha crescut també un 29%, dels 27 als 35 milions d’euros.

Com a part d’aquest pla, l’Ajuntament de Barcelona licitarà properament els nous contractes públics de gestió del programa Primer la Llar, que per primera vegada permetrà arribar al centenar d’habitatges i que també per primera vegada suposarà que la gestió social es desvinculi de la provisió de l’habitatge. La posada en marxa d’aquest projecte pilot, l’any 2015, ha permès identificar les febleses i fortaleses del programa, que es tindran en compte a partir d’ara.

Fruit de l’avaluació d’aquest projecte pilot, els Serveis Socials han detectat que la barreja de la part social i d’habitatge en un únic contracte complica la gestió i contamina el seguiment social de les persones ateses. Els habitatges de mercat ordinari i la finalització dels contractes de lloguer que estan actualment a nom dels adjudicataris, així com les quantitats establertes pel lloguer en el contracte actual i les renovacions del preu a l’alça no faciliten la continuïtat de les persones en els pisos on estan allotjades. Per aquesta raó, en el proper contracte es dividirà la part d’habitatge i la part social en dos contractes diferents. Així doncs, l’habitatge es licitarà a través de l’Institut Municipal de l’Habitatge (IMHAB) i la part social a través de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS). Per la provisió d’aquest acompanyament socioeducatiu del programa i dels 68 habitatges (50 del programa municipal i 18 més que proporciona l’entitat RAIS i en els quals l’Ajuntament participa via conveni), el consistori va destinar l’any passat 1,07 milions d’euros.

Paraules clau

Operació Fred/