Barcelona aprova inicialment la concessió de més de 13.000 metres quadrats de Can Batlló a l’Associació Espai Comunitari i veïnal autogestionat : Servei de Premsa

Barcelona aprova inicialment la concessió de més de 13.000 metres quadrats de Can Batlló a l’Associació Espai Comunitari i veïnal autogestionat

11/12/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Aquesta figura s’usa per una iniciativa autogestionada sense ànim de lucre per primera vegada en considerar que el projecte comunitari suposa un important retorn social per a la ciutat de Barcelona

La concessió inclou la figura de la valorització del retorn social i de balanç comunitari que permet posar en valor la gestió veïnal i comptabilitzar quin cost tindria per l’Ajuntament si realitzés directament els serveis que ofereix avui dia Can Batlló

L’aprovació inicial proposa una concessió per un termini de 30 anys amb possibilitat de fer 2 pròrrogues de 10 anys cadascuna

Aquesta iniciativa s’emmarca en el Programa de Patrimoni Ciutadà que aposta per la gestió comunitària de béns públics

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat inicialment la concessió de més de 13.000 metres quadrats en diferents espais de Can Batlló a l’Associació Espai comunitari i veïnal autogestionat de Can Batlló. Aquest és un fet innovador i pioner, ja que és la primera vegada a Barcelona, a Catalunya i a l’Estat espanyol que s’introdueix la figura de la valorització del retorn social en una concessió administrativa.

La valorització del retorn social permet comptabilitzar el valor del projecte comunitari que l’Associació està duent a terme a Can Batlló fent una comparativa amb el que hagués costat si la construcció d’espais i la provisió de serveis hagués estat feta per l’Ajuntament, tenint com a referència els preus públics de cada servei o tipologia d’activitats que es desenvolupen.

En concret, durant l’any 2017, van passar un total de 48.000 persones usuàries en un total de 849 activitats i 82.185 hores de treball voluntari. S’ha quantificat que cada euro que l’Ajuntament de Barcelona inverteix a Can Batlló suposa un retorn per a la ciutat de més de 5 euros.

Si l’Ajuntament hagués d’assumir els serveis que ofereix l’Associació, suposaria una inversió municipal d’1’43 milions d’euros anuals. La despesa corrent des de l’any 2012 hauria suposat prop de 4 milions d’euros i una inversió addicional d’uns 793.500 euros pel que fa a la construcció del Bloc 11, els horts i jardins comunitaris, el rocòdrom i l’espai d’esbarjo per a gossos. En total, el diner públic que s’ha invertit a Can Batlló des de 2011 és d’1’1 milions d’euros, el que suposa una mitjana de 140.000 euros a l’any.

És la primera vegada que s’aplica la fórmula de la concessió a un projecte social sense ànim de lucre, en considerar que el retorn que aporta Can Batlló a la ciutat és des d’un punt de vista social gràcies al seu projecte de dinamització comunitària, social i cultural. Aquesta serà per un termini de 30 anys amb possibilitat de 2 pròrrogues de 10 anys cadascuna.

El compromís contempla que l’Ajuntament assumeix els subministraments, la rehabilitació, el gran manteniment i la seguretat l’espai cedit i l’Associació s’encarregarà de les assegurances, taxes i tributs derivats de la concessió i del manteniment de l’espai, a més de garantir la universalitat de l’accés al recinte i les activitats.

L’Associació elaborarà un balanç comunitari cada dos anys, una eina que facilita l’autoavaluació dels projectes i l’anàlisi de l’impacte comunitari i el seu retorn social. A més, es presentarà una memòria anual i es crearà una Comissió de Seguiment paritària entre les parts implicades, l’Ajuntament i l’Associació.

Com a novetat, aquesta comissió assumirà el paper protagonista assumint competències molt àmplies amb poder decisori en matèries com l’abast de les inversions i la seva priorització en la rehabilitació de l’espai, entre d’altres. Per tant, es tracta d’un model de governança innovador en el que, a més, es cercarà sempre el consens però en cas de no acord es contempla crear un òrgan extern consultiu o acudir a la Comissió d’Empara del Reglament de Participació.

 

El Programa de Patrimoni Ciutadà aposta per la gestió comunitària de béns públics

A Barcelona, s’està fent una clara aposta per la gestió comunitària dels béns públics, que contempla la participació de la ciutadania en la conservació, gestió i promoció del patrimoni urbà com a element innovador en la governança del patrimoni i contribuïdor de la cohesió social en els territoris.

La cessió de patrimoni públic a projectes sense ànim de lucre ha estat una pràctica habitual de l’Ajuntament de Barcelona com poden ser el Pla de Locals o el Pla Buits. El programa “Patrimoni ciutadà d’ús i gestió comunitària” és un nou marc que el Consistori impulsa de 2016 partint de la consideració que “allò públic” pot esdevenir “allò comú” a partir de promoure noves formes d’interacció entre la institució pública i iniciatives ciutadanes comunitàries, generant uns criteris, valors i visió compartits que garanteixin mecanismes d’universalitat, accessibilitat, sostenibilitat i transparència sobre els béns públics.

El Programa estableix uns criteris bàsics d’adjudicació que responen a:

– Arrelament territorial
– Impacte i retorn social
– Gestió democràtica, participada i transparent
– Atenció a la cura de les persones, dels processos i de l’entorn





Paraules clau

can batlló/