Fira de Barcelona bat rècords i assoleix els 210 milions d’euros d’ingressos el 2018 : Servei de Premsa

Fira de Barcelona bat rècords i assoleix els 210 milions d’euros d’ingressos el 2018

14/12/2018



Temps estimat de lectura: 7 minuts

Nous rècords de Fira de Barcelona. La institució preveu superar el 2018, i per primera vegada a la seva història, el llindar dels 200 milions d’euros d’ingressos, arribant als 210 milions i a un Ebitda de més de 29 milions. Aquests resultats excepcionals són fruit de la bona evolució dels salons propis, el pes dels esdeveniments externs i la destacada activitat en altres països, així com l’aposta per la innovació, la qual cosa reforça el seu posicionament en el mercat firal europeu i el seu impacte econòmic i social.

El president del Consell d’Administració de Fira, Josep Lluís Bonet, i el director general, Constantí Serrallonga, han presentat les principals dades de l’activitat d’aquest any i les previsions per al 2019 durant la reunió d’avui del Consell General de la institució, que presideix l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i els vicepresidents de la qual són la consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Àngels Chacón, i el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls.

 

 

Així mateix, el Consell ha aprovat el nomenament de cinc membres del Consell d’Administració de Fira, entre ells el nou president, el conseller delegat del grup Mat Holding, Pau Relat, en substitució de Bonet. Aquest òrgan de govern està format per nou consellers.

Fira espera tancar 2018 amb uns ingressos de 210 milions d’euros, fet que suposa un increment del 13% sobre el pressupost inicial i d’un 12% en comparació amb 2017. Pel que fa al 2016, any firalment comparable per motius de calendari, l’augment és del 25%. Per la seva banda, l’Ebitda estimat també serà de rècord en superar els 29 milions d’euros, un 44% més que el 2017 i 2016.

 

Solidesa de les línies de negoci

Josep Lluís Bonet ha mostrat la seva “gran satisfacció per presentar aquests magnífics resultats en el seu últim exercici com a president del Consell d’Administració”, després d’agrair el suport rebut durant els 14 anys al capdavant de la institució. Ha posat en valor “la notable evolució de Fira”, que ha encadenat tres anys consecutius de facturació rècord, “fruit de l’exitosa estratègia duta a terme que ha reforçat la seva solvència i lideratge indiscutible en el sector firal espanyol, així com el seu destacat posicionament en el mercat europeu”.

Segons ha explicat Constantí Serrallonga “aquest balanç extraordinari respon a la bona marxa de les principals línies de negoci de Fira, és a dir, la favorable progressió dels salons propis, la magnitud de molts dels esdeveniments organitzats per altres operadors i la destacada activitat a l’exterior, a més de l’aposta constant per la innovació, l’activitat comercial, la internacionalització i la transferència de coneixement”.

Ha volgut ressaltar, així mateix, que aquest rècord “reflecteix la solidesa econòmica i organitzativa de Fira, que en els últims anys porta desenvolupant una gestió orientada al creixement, la diversificació de la cartera i la inversió en tecnologies i infraestructures per garantir no només la generació de recursos destinats a l’autofinançament de la seva activitat, sinó també uns recintes i serveis de primer nivell”.

 

Grans cites industrials

Al llarg de 2018, Fira de Barcelona ha organitzat i acollit un total de 153 salons, congressos i altres esdeveniments de caràcter corporatiu, social i cultural, tant en els seus recintes de Montjuïc i Gran Via com en altres països. En el marc de les fires, s’han desenvolupat més de 1.000 activitats com conferències, debats, sessions formatives i de networking, entre d’altres.

Aquest 2018 ha estat un any d’importants cites industrials vinculades a sectors tradicionals, com l’alimentació, i també estratègics, com la tecnologia i la indústria 4.0. Han destacat, en aquest sentit, Alimentaria que s’ha celebrat conjuntament amb Hostelco, convertint-se en una gran plataforma del sector de l’alimentació i l’hostaleria; i Hispack (packaging) que ha tingut lloc amb FoodTech Barcelona (tecnologies de l’alimentació).

En l’àmbit tecnològic, cal ressaltar la segona edició de la Barcelona Industry Week que ha englobat els salons In(3D)ustry, IoT Solucions World Congress i Healthio (centrat en l’àmbit de la salut); i la creixent rellevància internacional de Smart City Expo World Congress, que ha tingut lloc simultàniament amb la fira Iwater. En aquest camp també han destacat, a més d’una nova exitosa edició del Mobile World Congress, Gastech -saló sobre la indústria del gas que s’ha celebrat per primera vegada a Barcelona-, i les trobades corporatives VM World, Cisco Live o SAP TechEd.

Altres esdeveniments remarcables han estat el Congrés Mundial d’Oftalmologia, la Barcelona Bridal Fashion Week, Caravaning, Barcelona Games World, el Saló Nàutic, Ibtm World i Manga, així com el Saló de l’Ocupació Juvenil -nou certamen sobre reorientació laboral que es va celebrar en el marc del Saló de l’Ensenyament-, i la segona convocatòria de Smart City Island a Mallorca. Un fet rellevant ha estat l’anunci de la celebració al recinte de Gran Via, a partir de l’any 2021, de l’ISE, l’esdeveniment més important del món per a la indústria audiovisual que actualment té lloc a Amsterdam.

 

Fira al món

Durant el present exercici, Fira ha continuat amb la seva activitat a l’exterior. En total ha coorganitzat 12 salons, entre els quals destaquen les edicions d’Smart City Expo a les ciutats de Curitiba (Brasil), Istanbul (Turquia), Casablanca (Marroc), Kyoto (Japó), Puebla (Mèxic) i Jaipur (Índia); tres salons professionals celebrats a Cuba (Energías Renovables, Securtec i Alimentos Cuba), a més de Fecons (construcció); així com Qatar Motor Show i una nova convocatòria d’ExpoAntad & Alimentaria México, als quals se sumen projectes de gestió firal i consultoria a diversos països.

Per al 2019, Fira seguirà amb la seva estratègia internacional mitjançant la coorganització de salons en altres països, com Alimentaria Lisboa i ExpoAntad & Alimentaria México; les convocatòries d’Smart City Expo a Curitiba, Buenos Aires, Kyoto i Puebla, entre altres ciutats; així com les edicions de PacGraf Cuba i HostelCuba, a més de diversos projectes de consultoria.

 

2019, centenari d’Automobile i neix Retail & Brand Experience

Les perspectives per al 2019 són també molt positives amb la previsió de superar els 190 milions d’euros d’ingressos, en un exercici que per raons de calendari no se celebrarà cap saló de caràcter triennal. S’espera així mateix una gran activitat firal amb importants cites professionals i de públic.

Menció especial per Automobile Barcelona, que celebrarà l’edició del seu centenari convertint al mes de maig el recinte de Montjuïc en una gran festa de l’automoció; Mobile World Congress; ITMA -la fira més important del món de la indústria tèxtil que torna al recinte de Gran Via després de la seva convocatòria de 2011-; Smart City Expo World Congress; Barcelona Bridal Fashion Week; IoT Solutions World Congress; Barcelona Building Construmat; Piscina o el Saló Nàutic.

En línia amb la seva aposta per la innovació i donar resposta a les demandes sectorials, Fira de Barcelona llançarà el 2019 Retail & Brand Experience World Congress, nou saló dedicat a la transformació digital del sector del retail. També serà un any de grans trobades mèdiques, com el Congrés Europeu de la Diabetis, d’Urologia o d’Oncologia, entre d’altres, i d’esdeveniments corporatius organitzats per les companyies tecnològiques Cisco, SAP o VM Ware.

 

Recintes de primer nivell

La creixent activitat que registra Fira de Barcelona, amb uns recintes en plena ocupació (més d’un milió de m2 de superfície neta el 2018) i l’aposta per unes infraestructures de qualitat per tal de tirar endavant els reptes futurs, inclosa la prevista gestió a partir de novembre del 2021 del Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), li permetran refermar el seu posicionament en el context internacional.

Un gran nivell d’activitat als recintes que el Consell General ha pogut constatar avui, així com l’important impacte econòmic i social que comporta pel territori. Per aquest motiu, ha acordat que es realitzi un pla estratègic de les instal•lacions firals per tal de poder donar resposta a les necessitats de creixement actuals i futures, amb l’objectiu de reforçar la seva posició de lideratge en el competitiu mercat europeu de fires i congressos.

 

Pau Relat, nou president del Consell d’Administració de Fira de Barcelona

El Consell General de Fira de Barcelona ha acordat avui el nomenament de Pau Relat, conseller delegat del grup Mat Holding, com a nou president del Consell d’Administració en substitució de Josep Lluís Bonet, que ha estat al capdavant de la institució des del 2004. A més del president, s’ha aprovat la designació de quatre consellers d’aquest òrgan de govern, integrat en l’actualitat per nou membres.

D’aquesta manera, a més de Relat, s’incorporen Mar Alarcón, consellera delegada de SocialCar; Kim Faura, director general de Telefónica a Catalunya; Helena Guardans, presidenta de Sellbytell; i Manel Vallet, vicepresident executiu de Catalonia Hotels & Resorts. Els nous consellers substitueixen a Núria Basi, Enric Crous, Enrique Lacalle i Carles Vilarrubí que, un cop finalitzat el seu mandat, deixen de formar part del Consell d’Administració, en el qual romanen Pedro Fontana, vicepresident executiu del grup Emesa; Luis Conde, president de Seeliger i Conde; Miquel Martí, president de Moventia; i Agustí Cordón, conseller delegat del Grupo Zeta.

Pau Relat, llicenciat en Farmàcia i màster en Economia i Direcció d’Empreses per l’Iese Business School, és conseller delegat de Mat Holding, grup industrial que integra companyies de productes fitosanitaris per a cultius, reg agrícola i tractament i conducció d’aigua. Així mateix, presideix la comissió internacional de la Cambra de Comerç de Barcelona; és des del 2011 vocal, en representació d’aquesta entitat, del Consell General de Fira, i des del 2018 president del Comitè Organitzador del saló Iwater.

El nou president ha agraït “l’excel•lent tasca de Bonet al capdavant de la institució, que s’ha posicionat com a referent en el mercat firal europeu i l’activitat de la qual té un important impacte econòmic i social a la ciutat de Barcelona i al conjunt del territori”. En aquest sentit, i després de posar en valor el treball realitzat per la plantilla de Fira, ha assenyalat que assumeix aquest repte “amb gran il•lusió i amb l’objectiu de seguir impulsant el creixement de la institució, el seu lideratge i expansió internacional, així com el seu important paper dinamitzador de les empreses, el teixit productiu, els emprenedors i la innovació”.

Per la seva banda, Josep Lluís Bonet ha valorat “molt positivament” la seva etapa al capdavant de Fira de Barcelona i ha mostrat la seva “gran satisfacció” per finalitzar el mandat amb els millors resultats de la història de la institució que “avalen l’estratègia duta a terme durant anys que, amb visió de futur, li ha permès no només aguantar durant el període de crisi econòmica, sinó sortir reforçada i créixer, incrementant els seus ingressos, activitat firal i la seva presència a l’exterior”. Bonet ha subratllat que Fira és “un projecte de país, fruit del consens entre les institucions, l’empresariat i la societat, i un gran exemple de cooperació entre el sector públic i privat com a motor de bones iniciatives, i així ha de continuar”.

En aquest sentit, i després d’agrair el suport rebut durant aquests 14 anys, amb especial esment als treballadors de la institució i comitès organitzadors dels salons, ha desitjat “molta sort i encerts” al nou president i tots els membres del Consell d’Administració, i ha expressat el seu convenciment que “realitzarà una gran tasca al capdavant de l’organització per tal de continuar amb la seva senda d’èxits i lideratge”.organización para que continúe su senda de éxitos y liderazgo”.





Paraules clau

Fira de Barcelona/