El Born CCM convida a reflexionar sobre la guerra amb activitats per a nens i una instal·lació de llums i sons al jaciment : Servei de Premsa

El Born CCM convida a reflexionar sobre la guerra amb activitats per a nens i una instal·lació de llums i sons al jaciment

17/12/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La instal·lació “Brots de Memòria” s’inscriu en el programa d’activitats al voltant de l’exposició “Una Infància sota les bombes” i es podrà veure en diferents passis de tarda fins el 6 de gener

El Born també ha programat activitats i tallers per als més petits els propers 22 de desembre i 4 de gener, en el marc de la commemoració dels 80 anys dels bombardejos sobre Barcelona de 1938

El Born CCM ha programat un seguit d’activitats durant aquest Nadal, coincidint amb l’exposició “Una Infància sota les bombes”, que es pot veure fins al març i que coincideix amb els 80 anys dels bombardejos sobre Barcelona de 1938.

D’una banda, es podrà veure  la instal·lació, “Brots de Memòria” fins el proper 6 de gener en diferents passis. Treballa amb llums i sons per, a partir d’aquests elements i sobre la base del jaciment arqueològic d’El Born CCM, interpel·lar o animar als visitants a reflexionar sobre la Memòria i el que van representar els bombardejos sobre Barcelona durant la Guerra Civil espanyola.  Aquest 2018 se’n compleixen 80 anys. Una manera creativa, original, però seriosa d’apropar-se a aquells fets i d’aprofundir sobre la naturalesa d’un conflicte i com es pot tractar de caminar cap a una nova cultura de pau. La instal·lació s’inscriu en el programa d’activitats al voltant de l’exposició “Una infància sota les bombes” d’El Born CCM.

Precisament aquesta exposició, que es podrà visitar fins a finals del proper més de març, recupera aquells fets històrics, els bombardejos sobre Barcelona, i posa l’accent sobre com els van viure els infants. A partir de les seves vivències plasmades en dibuixos reflexionem sobre l’impacte traumàtic d’aquells episodis i l’efecte que van tenir en la maduració posterior d’aquelles persones.

D’altra banda dins de la programació Nadalenca, i amb motiu de l’exposició s’ha programat dos activitats i tallers adreçats a nens i nenes de 7 a 11 anys.

Dins el cicle MIRADES DES DEL CINEMA, tindrà lloc la projecció de HUE AND CRY (CLAMOR DE INDIGNACIÓN). El proper 22 de desembre, a les 12h hores.

Es tracta d’una producció dels mítics estudis Ealing, que narra la història d’un grup de joves londinencs que desemmascaren una banda de lladres. Una pel·lícula que combina aventures, humor i misteri amb un Londres devastat per la guerra com a rerefons. Malgrat la destrucció que els envolta, aquests habitants de la postguerra no han vist interromput el seu pas per la infantesa, gràcies a la seva Imaginació.

Divendres 4 de gener, de 10h a 14 hores, tindrà lloc el taller LA CLAU ÉS LA PAU. REPENSAR ELS CONCEPTES DE GUERRA I PAU. A través del taller els més petits veuran  l’impacte que tingué la Guerra Civil sobre la vida dels nens i nenes a partir dels seus dibuixos. Finalment, es convertiran en reporters per tal d’enregistrar aquelles accions que permetran encarar els conflictes de forma positiva i generar una nova cultura de la pau. “Quins elements són comuns en totes les guerres? Per què les seguim perpetuant? Quines accions podem fer per generar una veritable cultura de la pau? Vivim en un món en el qual la guerra i la violència han format part de la nostra cultura des de fa milers d’anys, fins al punt de normalitzar-la com a forma per resoldre els nostres conflictes”.

 

 “BROTS DE MEMÒRIA” Instal·lació artística en commemoració del 80è aniversari del bombardeig de Barcelona

Plouen bombes que esdevenen llavor. Del terra cap al cel, en sentit invers, neixen noves vides, fils de veu, subtils. Brots individuals creixen i, en conjunt, creen un cor global, un clam social a la pau i a la llibertat, en record a les veus que es van apagar per sempre i avui són símbol de la resposta a la barbàrie.

La instal·lació és una obra escultòrica de llum i so, al mateix temps que transforma la zona arqueològica mitjançant la llum i les ombres.

Direcció: Xavi Bové

Direcció Artística: Xavi Bové Jordi Pont (Onionlab)

Composició musical: Zinkman

Creació continguts: Onionlab

Producció executiva: Patrícia Vàzquez

Continuació del projecte “Arbre de la Memòria” comissariat per Daniela Aronica

Fins el proper 6 de gener

Passis: 16:45, 17:45, i 18:45

L’artista dedica aquesta obra en homenatge i memòria a Lotti Haaksma.





Paraules clau

cultura/ història/