Barcelona i vuit ciutats més de l’Estat demanen a Teresa Ribera participació directa en la reforma del bo social : Servei de Premsa

Barcelona i vuit ciutats més de l’Estat demanen a Teresa Ribera participació directa en la reforma del bo social

18/12/2018



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Els ajuntaments han enviat una carta conjunta a la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, demanant-li canvis en el bo social i la formalització d’un espai de treball conjunt per a la reforma d’aquesta ajuda

Les nou ciutats de l’Estat signants de la carta assenyalen “una profunda preocupació pel problema de la pobresa energètica i per la falta de mesures efectives per assegurar l’accés als subministraments bàsics de les persones i famílies en situació de vulnerabilitat”. “Som els ajuntaments qui en gran mesura cobrim les necessitats energètiques de les famílies quan tota la resta falla”, per la qual cosa demanen una interlocució directa en aquesta matèria “sense òrgans intermediaris”.

La carta proposa cinc canvis en el bo social. El primer té a veure amb la cobertura, per tal d’ampliar-lo als clients de comercialitzadores que no siguin de referència perquè qualsevol client pugui gestionar aquest bo social. “A data d’avui només tenen accés al bo social les clientes i clients de 8 comercialitzadores a tot l’Estat (les 5 de l’oligopoli i tres més), d’entre les més de 700 que existeixen. Això és una discriminació injustificable, que suposa canalitzar els recursos públics cap a un grup d’empreses que dominen el sector i, a més a més, n’exclou a més de la meitat dels contractes, tant pel que fa a l’ajuda com a la protecció contra el tall de subministrament”, indica la carta.

El segon canvi que proposen és que les empreses energètiques estiguin obligades a adaptar els contractes de les famílies vulnerables a les seves necessitats reals (optimització de la potència i de la tarifa) abans d’aplicar el bo social. D’aquesta manera s’evitaria que se segueixin subvencionant “a través del bo social descomptes sobre factures molt més altes del que seria necessari”.

A més a més, sol·liciten que l’aplicació del bo social sigui automàtica, com passa a Portugal des de l’any 2016, perquè l’enrevessada tramitació està impedint l’accés a milers de famílies; que s’apliqui el principi de precaució tal com recull la Llei catalana 24/2015 de pobresa energètica perquè les empreses energètiques no puguin tallar els subministraments sense comprovar que la família o persona no estigui en situació de vulnerabilitat i, finalment, també demanen que es destinin recursos i personal als ajuntaments per a la formació, assessorament i acompanyament energètic de les famílies vulnerables.

La carta ha sigut firmada pels alcaldes de Cadis, València, Pamplona, Saragossa, Santiago de Compostel·la i Rivas-Vaciamadrid, i les tinents d’alcaldia de Barcelona, Madrid i Sant Feliu de Llobregat.





Paraules clau

Ecologia/ sostenibilitat/